KAF EXPO: OVERDAAD

Privacy, big data, media, overmatig gebruik van social media en narcisme zijn de onderwerpen van de tentoonstelling OVERDAAD in KAF EXPO in Almere.

KAF (Kunstlinie Almere Flevoland) is een ontmoetingsplaats waar mensen kunnen genieten van theater, architectuur, kunst, eten en drinken. De activiteiten van KAF vinden plaats in vier labels: KAF THEATER, KAF EXPO, KAF ACADEMIE en KAF CITYLOUNGE.

KAF EXPO presenteert hedendaagse kunst met een maatschappelijke meerwaarde.

Dagelijks krijgen we een enorme stroom van informatie en beelden over ons heen via mobiele telefoons, social media, per mail, internet, in de krant en TV.

De hamvraag in de expositie is “Wat doet deze overdaad aan informatie met ons?”.

Zes kunstenaars uit binnen- en buitenland confronteren de KAF-EXPO bezoeker uit om bewust te ‘kieken’ naar onze hedendaagse beeldcultuur.

strangers visions heather dewy harborg

Ik begin met kunstwerk die het meeste indruk bij mij heeft achtergelaten.

Het is een kunstwerk waarbij ik de eerste drie minuten alleen het volgende kon uitbrengen; “WTF….’!  “Is de technologie al zo ver dat DIT kan?!“.

De Amerikaanse Heather Dewy- Harborg (1982) verzamelt haren, kauwgom en sigarettenpeuken van straten, openbaar vervoer en wachtkamers in New York.

Uit haar vondsten haalt Dewy-Harborg er DNA uit en maakt er op basis van genetische materiaal levensgrote 3D-prints portretten van.  Haar werk genaamd Strangers Visions is voor het eerst in Nederland te zien. In het filmje  Stranger Visions  zie je hoe Dewy-Harborg te werk gaat.

erik kessels Flickr

Fotoverzamelaar Erik Kessels (1966) komt letterlijk met een overdaad van beelden.

Kessels heeft alle foto’s die op een dag via Flickr langskomen uitgeprint. Wat resulteert in twee enorme bergen van 350.000 foto’s.

Het grappige is dat mijn oog, tussen al die foto’s’, meteen viel op een Indiase vrouw.

Majda Vidakovic

Tegenwoordig kun je jezelf zien in een spiegel, door middel van een selfie en daarnaast is het ook nog mogelijk om in een digitale wereld een eigen realiteit te creëren.

Majda Vidakovic (Servië) wilt in een ruimte genaamd ‘To Reflect To’ vol spiegels, licht en kleuren laten zien dat je ook met ‘andere middelen’ een andere realiteit kunt creëren.

Op tekstbordje las ik dat eeuwen geleden de enige manier waarop mensen zichzelf konden zien, in de weerspiegeling van water was. De mens zag zichzelf zonder enige ‘bewerking’.

Bij het zien van het werk van Vidakovic liet ik mijn fantasie op de vrije loop en beeldde ik mij in dat ik voor Caravaggio poseerde.

KLICK* Filter erover en zie  hier de moderne versie van het schilderij ‘Narcissus‘!

Jong talent Zora Ottink (1997) stelt zich de vraag hoe wij ons verhouden in een wereld van overdaad.

In de uitzending van Radio Kunst Kieken van  16 maart 2018 sprak ik met Zora over haar foto-installatie ‘You’re Stuck Forever in My Mind. De foto’s maakte Zora gewoon via haar smartphone.

Ontzettend vermakelijk is het werk The Do- It-Yourself-Selfie Guide van Willem Popelier

Popelier geeft zesenzestig -heerlijk-over-the-top selfie tips! Je kunt niets anders dan lachen en  ‘stiekum’ overdenken.  In sommige tips van Popelier zul je je absoluut herkennen.

Mijn favoriet van de tentoonstellling is de installatie Truth or Dare van Jonas Lindstroem (1988).

Zijn werk is geïnspireerd door beelden uit de fotojournalistiek, virale YouTube video’s en Instagram snapshots. Een ding hebben de beelden gemeen; houdt de kijker een spiegel voor. Ik heb de film twee keer gezien.

Nieuwsgierig: Kijk hier voor de teaser van Truth or Dare . De beelden zijn niet geschikt voor jonge kijkers.

 De tentoonstelling OVERDAAD  is te zien tot en met 17 juni aanstaande & en echt een aanrader!

Een museumkaart is er niet geldig. Voor de prijs hoef je de tentoonstelling niet te missen!

Toegangsprijs 5 euro, CJIP 4 euro en jongeren tot en met 18 jaar 3, 50 euro.

Voor meer informatie kijk op:  kaf.nl/overdaad.

Fijne avond!

Liefs,

Sandra

NB: Zowel de tekst als de foto’s zijn eigendom van Kunstkieken.nl en met toestemming van KAF Expo gepubliceerd. De afbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze

 

 

 

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.