Kunstkijken: De groente-fruitman van Arcimboldo

Zomer (1572) van Giusseppe Arcimboldo

Herinnering

Eén van de eerste schilderijen die ik aan onze koningskoppel heb laten zien was Zomer (1572) van Giusseppe Arcimboldo. De kids, toen nog 3 en 2 jaar oud, slaakten van plezier en raakten maar niet uitgekeken. Ze vonden het vooral bijzonder om te zien denk ik. Op het doek is zoveel te zien als je de tijd neemt om te kijken. Zo zag ik pas na een lange tijd turen de insecten op het schilderij.  Ik vind het apart dat Arcimboldo zelfs stronken knoflook afgebeeld heeft.

Wat zie je?

Arcimboldo schilderde portretten die hij creëerde van afbeeldingen van groenten, fruit, bloemen, dieren en vissen. De kunstenaar gebruikte ook voorwerpen zoals pannen, flessen en boeken. Het schilderij de Bibliothecaris is daar een mooi voorbeeld van.

Vooral geen afstand nemen.

Normaliter moet je van de meeste schilderijen afstand nemen om alles goed te kunnen zien. Bij het werk van hoeft dat niet. Het mooie aan (bijna al ) zijn schilderijen is dat als je er van een afstand naar kijkt dat het doodnormale portretten lijken. Pas als je er voor staat, met je neus er  letterlijk bovenop, dan zie je dat het allemaal groente- en fruitsoorten of gebruiksvoorwerpen zijn.

vier seizoenen -acrimboldo

Seizoenen en Elementen

Het schilderij Zomer komt uit de serie Vier Seizoenen en is in het Louvre in Parijs te zien. De kunstenaar heeft ook de Vier Elementen geschilderd. Helaas is die serie niet compleet te bewonderen. De elementen Vuur en Water hangen in het Kunsthistorisches Museum in Wenen (Oostenrijk).  De elementen Aarde en Lucht hangen bij iemand thuis aan de muur.

Van Doek naar Filmdoek

Ken je de films Alice Through he Looking Glass en in The Tale of Despereaux? In deze twee films is de groente- fruitman van Arcimboldo in levende lijve te zien. Ik vind het erg mooi om te zien dat oude kunstwerken nog steeds in onze moderne samenleving te zien zijn.

kop van een tuinman -Arcimboldo

Omkeerbare schilderij

Bijzonder in zijn oeuvre  is de omkeerbare schilderij van de Schaal met Groenten.  Als je deze omdraait krijgt het de naam Kop van een Tuinman. Hoe slim bedacht!  Als je raakt uitgekeken dan draai je het schilderij gewoon om. De schaalman hangt in het Museo Civico Ala Ponzone in Cremona (Italië).

Heb jij het schilderij Zomer van Giusseppe Arcrimboldo wel eens in het echt gezien? Wat vind je van de schilderijen van Arcimboldo?

Fijn weekend,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.