Kunstkijken; Het melkmeisje van Vermeer

Melkmeisje van Vermeer

Vanaf vandaag laat ik iedere vrijdag eén kunstwerk uit de vaste collectie van een museum zien.

Vandaag laat ik je kennismaken met het schilderij Het Melkmeisje  (1658 – 45,5 X 42 cm) van Johannes Vermeer. Sinds 1908  is het schilderij in het bezit van het Rijksmuseum. In het Vermeer Centrum Delft kun je alle schilderijen (replica’s) van Vermeer zien.

De naam? 

Wat vind je van de naam van het schilderij? De naam past niet vind ik. Als ik aan een melkmeisje denk dan aan jong meisje die een juk over haar schouders heeft en aan weerskanten emmers gevuld met melk.

Wat is er te zien op het schilderij?

Een vrouw (dienstmeid) die met uiterste zorg melk schenkt vanuit een kan in een schaal. Ze heeft een hoofdkapje op en er staat een mandje met brood  en losse broden op tafel. De tafel is bedekt met een kleed en er ligt een donkerblauw kleed op.

Haar armen zijn spierwit behalve haar handen. Die hebben een warmere kleur doordat de zon erop schijnt vanuit de gesloten vensterraam.

In de meeste recensies staat beschreven dat de muur een kamer met een verleden laat zien, omdat er gaten in de muur en er een spijker inzit. Het schijnt dat op de kale muur Vermeer eerst een schilderij had geschilderd en daarna weer heeft overgeschilderd.  Stel je voor dat er op de plek van de spijker een schilderij zou staan? Dan zou het schilderij er heel anders uit hebben gezien.  Nu straalt er rust uit met een schilderij op de achtergrond zou het drukke afbeelding zijn.

Wat viel mij het eerste op?

De eerste keer toen ik het schilderij zag vielen mij de tegels het meest op. De voegen zijn er ook goed op te zien. Sinds de eerste keer dat ik ze zag vind ik ze nog steeds cute.

Rechtsonder staat een stoof afgebeeld. Ik heb ergens in een museum een voetenstoof gezien en volgens mij is dit er een. Een wat hoor ik je al zeggen?

Een voetenstoof is een houten kistje wat  aan een kant open is. In die opening werd een metalen schaal met gloeiende kolen gezet waarna de voeten erop gezet kon worden om ze warm te maken. De onderbenen werden verwarmd door een deken of rok over de stoof te  zetten . De warmte werd dan op die manier vastgehouden.

La Laitiere

Commercieel  Merk

Het Melkmeisje van Vermeer is sinds 2015 een merknaam. Nestlé heeft het gehele schilderij als merk laten registeren en gebruikt het meisje op haar zuivelproducten.  Heb je de commercial wel eens gezien?

Melkmeisje op reis

Sinds deze week is zij te bewonderen in het Louvre in Parijs.

Ik denk dat de Fransen erg blij zijn dat het Melkmeisje van Vermeer dat tot 22 mei aanstaande te zien is in de tentoonstelling Vermeer and the masters of genrepainting. Morgenochtend heb ik een afspraak met het haar. Ik ben zo excited om haar een keer in een andere setting te zien dan dat ik gewend ben.

Mijn (kiek)vragen aan jou!
Heb jij Het Melkmeisje wel eens in het echt gezien? Hoe vaak?  Wat vind je van het schilderij? Met welke kant van haar lichaam staat zij aan het venster? Welke kleuren zie je in haar opgerolde mouwen?

Het borduurwerkje is van mijn oude buurvrouw. Vijf jaar geleden (of misschien wel langer geleden) is zij naar het verzorgingstehuis verhuisd en heeft dit werkje achtergelaten.  De kleuren zijn heel anders dan op het schilderij, maar het is en blijft het Melkmeisje!

Ik wens je veel kiekplezier,

Liefs en Au revoir!

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.