De landexpositie – Amsterdam Light Festival 2017

amsterdam light festival waterexpositie
De landexpositie van het Amsterdam Lightfestival is weer op het land neergestreken. Vorig liep ik de wandelroute van het Lightfestival 2016 overdag en in de avond. Dit jaar gaat het qua tijd niet meer lukken.

Ik schreef al eerder dat het festival er dit jaar voor gekozen heeft om de ingewikkelde termen: Water Colors en Iluminade te vervangen door waterexpositie en landexpositie.

De landexpositie vind dit jaar voor het eerst plaats op het Marineterrein in Amsterdam. Het ligt pal naast het Scheepvaartmuseum.

Kunstenaars hebben zich dit jaar laten inspireren door het thema ‘Existential’.

De kunstwerken laten de noodzaak van het licht zien. Wij hebben als mens licht nodig. Ook laten de kunstwerken de natuurlijke wonderen en gebeurtenissen van licht zien.

Vorige week mocht ik bij de perspreview al lopende (in de kou) de lichtkunstwerken verkennen. Ga je mee kunstkieken?

Kattenburgerstraat 5 Peter Vink
De lichtgevende strakke lijnen boven op de toegangspoort aan de Kattenburgerstraat kun je niet missen.

De installatie Kattenburgerstraat 5 van Peter Vink (NL) neemt de ingang van de poort en de onderdoorgang letterlijk met het licht over.

the blinking helmut dick

Bij het zien van de installatie The Blinking van Helmunt Dick (DE) knippert het licht van het pand mee met de lichten van de auto.

Dick wil met zijn installatie laten zien dat een aanrijding veel meer impact heeft dan alleen een fysieke klap. Heel gaaf om te zien!

bas peeters amsterdam light festival
Bas Peeters (NL) liet zich inspireren door het werkterrein van de mariniers: de zee.

Via een eenrichtingstrap stap je als he ware een schip binnen. De ramen van het voormalige onderwijsgebouw zijn de vensters van het schip waar je als wandelaar doorheen kijkt.

De zee is woest  en schommelt heen en weer.

Dan opeens trekt een SOS signaal mijn volledige aandacht. Je zou denken dat het werk Save Our Ship zou heten.  De kunstenaar heeft het Save Our Souls! genoemd. Peeters wilt met zijn werk dat wij stilstaan bij de zeespiegel die door de klimaatverandering blijft stijgen.

Mijn lichaam reageerde heel sterk op dit kunstwerk. Ik kreeg er kippenvel van en ik kreeg het ineens heel erg koud! Ik was dan ook erg blij dat ik mij even kon onderdompelen in licht en geluid.

Fields of Frequensies lady six

Fields of Frequensies van Lidy Six (NL) laat je puur kleur ervaren.

De lichtcomposities veranderen in een rustig tempo continue. Op de achtergrond hoor je muziek van Joaquin Claussel. In deze ruimte mag er niet worden gesproken. Ik kan niets ander zeggen dat dat ik het een tof kunstwerk vind!

Yasuhiro Chida amsterdam light festival

Duizenden gaatjes heeft Yasuhiro Chida (JP) met de hand gemaakt in deze grote metalen loods eigenlijk een hele grote doos.

Brocken 6 A laat het fenomeen Brockenspook zien. Het verschijnsel krijg je in een mistwolk als je de zon precies in je rug hebt, en de lichtstralen door zwevende waterdruppels gebroken worden. Het resultaat is magnificent!

Exsistential: A Collection of Individuals AlexP

576 zaklampen hangen in een cirkel aan een draad.

Elk lampje maakt zijn eigen lichtvlek op het gras. Als het windstil is ontstaat er een cirkel van licht. Wanneer er een wind opkomt verbreekt die de perfecte cirkel. Het kunstwerk doet mij ook denken aan een ruimteschip die wilt landen.

Als een graancirkel ligt zou geven dan zou dat die van Exsistential: A Collection of Individuals van AlexP (NL) zijn.

Een  kunstwerk met een naam in morse: .-.. …-

Oftewel LV of Light Vessel. De vuurtoren boot is een hommage aan de Nederlandse zeemacht die het Marineterrein na 360 jaar gaat verlaten.

Vanuit de toren van de vuurtorenschip laat het in realtime én in lichtmorse de namen van de schepen die de wateren van Amsterdam binnen varen zien.  Dat licht hier wordt gebruikt als communicatiemiddel dat laten Sjoerd ter Borg en Nick Verstand (NL) zien.

Reanne Niceforo Phil Sutherland

Must do op de landexpositie!

Je kan jouw gezicht laten belichten vanuit verschillende richtingen. Je moet er wel lef voor hebben want andere bezoekers kunnen jouw lichtpasfoto via een projectie zien.

Enlightened? is bedacht door Reanne Niceforo en Phil Sutherland (CA). Ik vind dit duo fantastisch!  Vorig jaar stonden ze op het Amsterdam Lightfestival met Dancing Trees.

Wat vond ik van de vernieuwde landexpositie?

Vooral compact! Het is fijn dat alle kunstwerken bij elkaar op het Marineterrein worden getoond. De kunstwerken zijn op loopafstand van elkaar geplaatst en dat is vooral fijn in het koude weer!

Ben jij al naar de Amsterdam Light Festival geweest?

De bovenstaande kunstwerken en nog veel meer zijn gratis toegangelijk tot en met 7 januari 2018.

De landexpositie is dagelijks te bezoeken van 17.00 tot 22.00 uur.

Kijk voor meer informatie op: Amsterdam Light Festival

Een fijne avond,

Liefs,

Sandra

Gerelateerde Kiekjes: