Film: Loving Vincent

Loving Vincent

The world’s first fully painted movie ‘Loving Vincent’  is al een tijd te zien in de Nederlandse bioscopen.

Een film waaraan zeven jaar is gewerkt en waarbij het plot bij aanvang van de film al meer dan duidelijk.

Als Van Gogh groupie mocht ik op 12 oktober jongstleden aanwezig zijn bij een persbezichtiging om de eerst geschilderde film ter wereld te bekijken. Ik hoor je denken Van Gogh Groupie?

Voordat ik begin met schrijven moet ik eerst iets bekennen.

Een aantal jaar geleden was ik geen fan van Van Gogh. Totdat ik begon met bloggen en steeds meer over hem te weten kwam. Zijn persoonlijkheid intrigeerde mij. Langzamerhand ben ik van Vincent gaan houden.

In januari 2016 heb ik samen met zoonlief een Van Gogh stadswandeling door Amsterdam gedaan waar je langs de locaties loopt welke Van Gogh beschrijft in zijn brieven aan zijn broer Theo.  In de zomer van 2016 ben ik naar het Van Gogh Huis in Drenthe geweest.  Daar heb ik de slaapkamer gezien waar Van Gogh verbleef.

Ook schreef ik naar aanleiding van de tentoonstelling de Waanzin Nabij. Van Gogh en zijn ziekte een brief aan Vincent. Yes, I “love(ing)” Vincent!

Dorota Kobiela

De titel van de film verwijst naar de liefde voor Vincent van regisseur Dorota Kobiela en naar hoe Vincent zijn brieven aan zijn broer Theo ondertekende.

Kobiela kwam met idee voor Loving Vincent op haar dertigste, de leeftijd waarop Van Gogh  begon met schilderen. Ze wilde haar twee passies bij elkaar brengen; schilderen en film.

Samen met co-regisseur Hugh Welchman las Kobiela 40 verschillende publicaties over Van Gogh, bezochten zij in vier jaar tijd 19 musea in 6 verschillende landen om in totaal 400 Van Gogh’s schilderijen te bekijken.

Drieëntwintig Van Gogh’s schilderijen zijn in hun geheel of gedeeltelijk in de film te zien.

Ik noem er een aantal: De zoeaaf,  Het  Gele Huis, Zonnebloemen, de Zaaier en Korenveld met kraaien. De personages in de film zijn Vincent van Gogh, Armand Roulin, Postbezorger Roulin, Adeline Ravoux, Doctor Gachet, Margueritte Gachet, Pere Tanguy, de Bootman en Louise Chevalier.

De film is gedraaid zoals gebruikelijk met camera’s en acteurs.  In een later stadium zijn alle filmbeelden (frames) met de hand nageschilderd in de stijl van Van Gogh.  De schilderijen zijn daarna gefotografeerd en aan elkaar gemonteerd.

In totaal hebben 125 kunstenaars 65.000 olieverf-frames gemaakt voor de film. Per seconde komen er twaalf schilderijen voorbij.

De Nederlandse bijdrages zijn gedaan door kunstenaar Setarh Goodarzi en acteur Jochum ten Haaf. Goodarzi schilderde zes maanden lang aan de film en Ten Haaf sprak Van Gogh’s stem in.

De film begint als er na een jaar na de dood van Van Gogh  een brief van hem wordt gevonden.

Waarom zou ik een brief van een dode bezorgen? zegt Armand Roulin aan zijn vader.

De postbezorger Roulin antwoord: “Als jij was gestorven en je had een brief aan mij geschreven dan zou ik dat willen hebben”. De toon van de film is hierbij gezet.

Heeft  Van Gogh nu wel of geen zelfmoord gepleegd?  Is Van Gogh vermoord of niet?

Armand Roulin die in eerste instantie de brief niet wilt afleveren ontpopt zich  tot en ware detective. Hij gaat op onderzoek uit en verhoort alle personen in Arles  waarmee Van Gogh contact had of kende.

Loving Vincent

De poster van Loving Vincent

De poster is geïnspireerd op het Zelfportret (1889 – de bovenste foto). Het originele schilderij behoort tot de vaste collectie van Musee D’ Orsay.  Van Gogh draagt een chic colbert en zijn rode haren zijn strak naar achteren gekamd. In de film komt ook dit schilderij tot leven.

Wat vond ik van Loving Vincent?

Loving Vincent is een thriller waarbij de ontknoping al vast staat. Desalniettemin blijft het een film waarbij je tot het eind op het puntje van je stoel zit.

Ik vond het verrassend dat niet Van Gogh maar Armand Roulin de hoofdrol had.

Vincent van Gogh komt alleen terug in de flashbacks. In de  zwart wit flashbacks worden belangrijke gebeurtenissen uit het leven van Van Gogh’s  verteld. Zoals het verhaal van zijn oor.

Hoe gek het ook klinkt aan de film is bijna niet te zien dat geschilderd is.Het is zo mooi gemaakt!

Loving Vincent is een film voor jong & oud en natuurlijk voor de Van Gogh fans!

Ik heb wel een kiek-tip: zoek de schilderijen en personages, voordat je naar de film gaat, op het internet. Dan zul je je nog meer verbluffen! 

Cinéart mijn dank is groot dat ik mocht komen kieken & voor de kleurboek!

Fijne avond,

Loving Sandra,

NB: Zowel de tekst als de stills zijn eigendom van kunstkieken.nl en met toestemming van Cinéart.NL  gepubliceerd. De afbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

5 reacties

  1. Leuk en boeiend Sandra, Vincent was een intrigerend persoon Eigenljk wilde hij priester worden, maar kreeg de kans wegens te grote betrokkenheid bij arme mensen. Toen werd hij maar schilder van mensen.Ik schreef daarover destijds het boekje: Vincent van Gogh als prediker: een pelgrim op aarde (IVIO. 2003).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.