Marinus Boezem

De tentoonstelling Marinus Boezem welke te zien is in De Oude Kerk Amsterdam is verlengd.

Een aantal keer is mij gevraagd of ik over de tentoonstelling  Marinus Boezem wilde schrijven. Vorige week kreeg ik opnieuw een mail of ik een kunstkieken-blik op de tentoonstelling wilde werpen.

Door het woord kunstkieken-blik heb ik mij laten overhalen en mezelf laten leiden door Vanitas Vanitatum.

Je vraagt jezelf natuurlijk af waarom ik niet over deze prachtige tentoonstelling wilde schrijven. Ik vind een review schrijven over een expositie dat alleen conceptuele kunst bestaat erg lastig. Bij deze kunstvorm is  het idee achter het kunstwerk belangrijker is dan het materiaal waarvan het is gemaakt.

Daarnaast vind ik dat je de negen kunstwerken van Boezem die ‘getoond’ worden zelf moet zien, voelen, ervaren, observeren en horen.

Marinus Boezem wordt gezien als een van de grondleggers van conceptuele kunst.

In 1978 bedacht hij Groene Kathedraal als een Gotisch groeiproject en in 1987 werd deze geplant in de buurt van Almere. De 178 Italiaanse populieren laten de plattegrond van de Notre-Dame in Reims zien. Tot de dag van vandaag blijven de bomen groeien totdat ze door de wind worden omvergeblazen.

Hier kun je meer lezen over het project.

Boezem is niet alleen gefascineerd door de Gotische kerk maar ook door de natuur. Ik citeer uit het persbericht “Als materiaal gebruikt hij vaak ongrijpbare elementen zoals lucht, wind en zelfs transparantie”. Zullen we gaan kieken?

 Als je de tentoonstelling binnenstapt zie je her en daar gebroken spiegels, later blijkt ook op verschillende andere plekken, liggen.

Zijn dit de kunstwerken zul je jezelf afvragen?  Ja dat zijn ze! Ze hebben ook  een gezamenlijke naam Meteorieten (2016). Door alleen al in de spiegels te kijken, kijk je vanzelf de hoogte in. Erg bijzonder om mee te maken.

De eerste keer dat ik deze spiegels zag moest ik denken aan de vijver waar Narcissus naar zichzelf keek en verliefd werd op zichzelf.  Ik laat je hier de spiegelbeelden zien. Of is het juist andersom?

Into the Air

Je hebt vast en zeker al gehoord dat je in de tentoonstelling met een liftboy 15 meter de hoogte in kan. Ook deze bouwlift is kunstwerk. Het gaat hierbij om het perspectief van de  Oude Kerk. Vanaf de grond ziet de kerk er anders uit dan vanuit de lucht. Boezem verwijst met dit werk naar Pieter Saenredam een kunstenaar die een gotische ruimte vaak meerdere keren schilderde vanuit verschillende perspectieven.

Vorig jaar heb ik twee schilderijen van Saendredam in het Frans Halsmuseum naast elkaar gezien. Ik kan alleen maar zeggen dat ik de bouwlift begrijp.

Wait until you hear from me?

Als bovenaan bent kom je deze spiegel met de tekst “Wait until you hear from me” tegen.Ondanks mijn hoogtevrees heb ik toch gedurfd om een paar minuten te blijven hangen op deze hoogte. Ik vroeg mezelf af wat Boezem ons als museumbezoeker wilde laten zien en ineens zag ik het……….door ook hier in de spiegel te kijken, in plaats van je te richten op de tekst, zie je dat de kerk in de spiegel doorloopt. Fantastisch gewoon!  I love Boezem!

Lange witte transparante doeken vormen een doolhof, in deze Labyrinth (2016) zul je niet snel verdwalen.

Het is een heerlijk gevoel zo dwalen tussen de stofbanen met het geruis van de ventilatoren om je heen.  Wil je weten hoe ik het ervaren heb? Kijk dan op de Youtubekanaal van Kunstkieken.nl

Het is niet de allermooiste borduursel-kunstwerk dat ik heb gezien maar toch vind ik Gothic Gestures een mustsee.

Door een aantal bewoners en kerkgangers uit het wallengebied rond de Oude Kerk is gevraagd om de kerkplattegrond te borduren op een laken.  In de Sebastiaanskapel van de kerk werkten ze er dagelijks aan totdat hun vingers verstijfden van de kou.  Een ambachtelijk maakproces net als de Oude Kerk zelf. Ik vind mooi dat een aantal mensen met elkaar dit werk hebben gemaakt. Dat kan alleen maar uit liefde!

Marinus Boezem is tot en met 30 april aanstaande te zien in de Oude Kerk in Amsterdam. Voor meer informatie: Oude Kerk Amsterdam.

Mijn advies: Ga met een open mind. Laat je betoveren door de mooiheid van de kerk (want dat is ie). Neem de kunstwerken waar als een kind.  Voel en kijk met je hart!  Denk niet na. Laat je boezem vullen met wind, lucht en transparantie.

Fijne avond,

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.