My name is Prince

my name is prince tentoonstelling
Eindelijk (ik spreek namens alle Prince-fans) is My name is Prince – The official Exhibition te zien in Amsterdam!

Wat hierboven staat is niet helemaal waar. Officieel is het nog maar eén nachtje slapen. De kaartverkoop ging al vanaf 27 december jongstleden van start.

Ik vermoed dat morgenochtend een horde fans voor de deur de staat van de Beurs van Berlage. Ik zie de rijen al voor me, net zoals bij al zijn concerten. Uit ervaring kan ik zeggen dat, dat altijd ontzettend gezellig was!

Wist je dat Prince zijn allereerste buitenlandse concert in 1981 in de poptempel Paradiso was? Tussen 1981 en 2014 trad hij bijna 50 keer op in Nederland.

Vanochtend mocht ik al een kijkje nemen tijdens de presspreview.

De expositie begint met de allereerste videoclip van Prince Roger Nelson ‘I wanna be your lover’ en met een kennismaking met de eerste vijf albums die hij heeft uitgebracht.

De tentoonstelling staat geheel in het teken van Prince Roger Nelson als popicoon, zanger, componist, gitarist, toetsenist, danser, platenproducer, filmregisseur, acteur en vooral als vernieuwer van de popmuziek.

De expositie is in die zin waanzinnnig omdat je als bezoeker (en als Prince-fan) de muziekcarrière van Prince beleeft. De jonge bezoeker kan de opkomst van Prince meemaken en de oudere bezoeker kan ‘Prince’ herbeleven.

Aan de hand van kleding, muziekinstrumenten, awards, foto’s aan de wand en zijn muziek zie je Prince als negentienjarige jongetje groeien tot een popicoon.

Alle objecten die tentoongesteld zijn komen rechtstreeks uit de archieven van studiocomplex Paisley Park.

Paisley Park is de  studiocomplex dat in 1987 werd geopend in Chanhassen, een voorstad van Minneapolis.  Het complex is 65.000  vierkante meter waar Prince letterlijk 24 uur kon werken aan muziek, films, clips en nog veel meer. De studio is sinds 2016 toegankelijk voor publiek.

Waar denk jij aan als je aan Prince denkt?

Ik denk aan zijn controverse muziek, sexiness en ook aan zijn lengte! Prince was maar liefst 1.58 meter lang en dat is goed te zien in als zijn kostuums.

Het bizarre is dat hij zowel in concerten als op televisie (clips – shows etc) niet zag dat hij klein van stuk was. Ik ben van mening dat zijn vertrouwen hem groot maakte!

Wat opmerkelijk is  dat de kleding niet via ‘glas en grendel’ wordt gepresenteerd. Als bezoeker kun je ze heel goed en heel dichtbij kunt bekijken. Ik kreeg het gevoel dat ik zo nu en dan ‘echt’ naast hem stond.

wandelstok prince

Er geldt een gedeeltelijke fotoverbod in de tentoonstelling.

De gedachte erachter is om niet alles prijs te geven. Er is wel een ruimte waarin wel mag worden gefotografeerd.

Iedere Prince-fan kan een stukje ‘Prince’ mee naar huis nemen. Je begrijpt vast wel dat ik hier letterlijk los ging!

In deze ruimte is onder andere  de met diamanten ingelegde wandelstok uit  2015 en het blauwe pak met wolken uit de Rasberry Beret videoclip uit 1985 te zien. 

Voor mij is de Prince-quote (te zien aan het begin van de expositie)‘Cool means being able to hang out with yourself. All you have to ask yourself is, ‘Is there anybody who if I walked into a room and saw, I’d get nervous.’ If not then you’re cool‘ is  voor mij de essentie van de expositie.

Prince was cool! Ik mis hem! Wat was jouw ultieme Prince-moment?

Die van mij was een paar jaar geleden. Misschien was jij er ook wel bij.

In 2013 heb ik een brief geschreven aan Prince. Samen met mijn zwager ging ik naar het concert in Paradiso.  In eerste instantie om te genieten van het concert en ook met het doel om mijn brief te overhandigen. Mijn zwager verklaarde mij voor gek!

Ik stond vooraan. Af en toe had ik oogcontact met Prince.  Zo nu en dan wapperde ik met mijn brief.

Tot mijn grote verbazing kwam Prince op een gegeven ogenblik naar voren en wenkte naar mij. Iedereen om mij heen gilde en een aantal mensen kusten mij van blijdschap. Ik was een gelukkige fan!

Prince stopte de brief heel theatraal in zijn binnenzak. Tijdens het concert keken we zo nu en dan naar elkaar.

Ik heb mij wel eens afgevraagd wat hij van de brief vond. De brief was namelijk een pakketje dat, laag per laag, geopend moest worden.  Een ding is zeker: na het lezen van mijn brief heeft hij vast gelachen!

De tentoonstelling My name is Prince is te zien tot en met 8 juni 2018 aanstaande in de Beurs van Berlage.

Een museumkaart is er helaas niet geldig. Dagelijks geopend van 10.00 uur tot  18.00 uur.

Er zijn twee soorten tickets verkrijgbaar. Regulier en VIP tickets. VIP bezoekers krijgen toegang tot de backstage, een nagemaakte kleedkamer. Die is zeker de moeite waard! In deze intieme ruimte was Prince voor mij het meest voelbaar.

Kijk voor meer informatie op: My name is Prince

Fijne avond,

Liefs,

Sandra

NB: Zowel de tekst als de foto’s zijn eigendom van Kunstkieken.nl en met toestemming gepubliceerd. De afbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.