Ben jij weleens in het Fotomuseum in Rotterdam geweest?
Afgelopen weekend was het mijn allereerste bezoek aan het Nederlands Fotomuseum. Dit bezoek is ook de allereerste uit het boek De 100 leukste musea van Nederland volgens het NRC Handelsblad.
Het Nederlands Fotomuseum is ontstaan toen het Nederlands Foto-instituut en het Nederlandse fotorestauratieatelier zich verenigden.
Meer dan 160 archieven van historische en hedendaagse fotografen zijn in beheer van het museum.
Daarmee heeft het een belangrijk deel van het visuele erfgoed van Nederland in handen. Als voorbeeld; het museum heeft het complete archief van Ed van de Elsken.
Dagelijks levert het museum foto’s aan kranten, uitgeverijen, tentoonstellingsmakers en particulieren. Een deel van de collectie kan worden gezien via de beeldbank van het Fotomuseum.
Bij de ingang van de tentoonstellingsruimte is de foto ´Montmarte, Parijs, Frankrijk ´(1963) van Hein Wertheimer te zien.
Zonder de Eindhovense amateurfotograaf Wertheimer was er geen Nederlands Fotomuseum geweest.
In 1997 liet hij 22 miljoen gulden na voor ‘oprichting en instandhouding van een Nederlands fotomuseum, waarin zowel de professionele als de amateuristische beoefening de fotografie tot hun recht komen”.
Wertheimer was sinds zijn twaalfde amateurfotograaf.
Foto’s van zijn persoonlijke leven ontbreken. Hij fotografeerde alleen tijdens het reizen. In 1985 verruilde hij zwart wit fotografie voor de kleurenfotografie.
Het Fotomuseum heeft jaarlijks ongeveer tien tentoonstellingen.
Daarbij worden Nederlandse en Internationale fotografen belicht. Ook laat het museum installatiekunst zien waarbij fotografie of film de hoofdrol speelt. Tot en met 7 januari 2018 is (ook voor de allereerste keer) een retrospectief te zien van de Amerikaanse fotograaf Bruce Davidson.
Op dit moment is er geen vaste collectie die bezocht kan worden. Wel zijn er enkele tentoonstellingen te zien die beeld uit de collectie laten zien.
De tentoonstelling De collectie belicht door Jan Cremer is verlengd. Het is te zien tot en met 7 januari 2018.
Het Nederlands Fotomuseum heeft de schrijver, schilder en fotograaf Jan Cremer uitgenodigd om te duiken in de museumcollectie. Uit meer dan (het is echt niet te geloven!) vijf miljoen foto’s maakte Cremer een selectie van vijftien vrouwelijke naakten.
Ja ook in zijn keuze staat de (naakte) vrouw centraal. “Niets is als onfeilbaar als een foto” zegt Cremer.
Laten we meteen beginnen met het tentoonstellingsaffiche.
De foto is gemaakt door de Nederlandse fotograaf Sanne Sannes (1937 – 1967). Veel van zijn foto’s hebben een bewegingsonscherpte. Dit deed hij bewust. Deze foto is de favoriet van Jan Cremer.
De foto’s Modeltekenen, Vrije Academie (1950) en Model, Vrije Academie (1956) zijn gemaakt door fotograaf Ed van Wijk.
De fotograaf maakte ze tijdens tekenlessen op de op de Vrije Academie in Den Haag. De modellen kwamen uit kroegen en bordelen.
Bij het raam staat Livinus van de Bunt, de oprichter en directeur van de Vrije Academie. Een grappig weetje is dat hij noodgedwongen moest invallen als de leraren voor de avondklas te dronken waren om op hun benen te staan.
Ik sluit mijn museumbeleving af met een foto van Nico Jesse (1911 – 1976).
De foto is gemaakt in het atelier van beeldhouwer Ossip Zadkine in Parijs omstreeks 1954.
Cremer heeft daar tot aan 1962 zelf lessen gevolgd en boetseerde op dezelfde krukken en stoeltjes. Het interieur is anno 2017 niet veranderd. ‘Alleen nog gammeler dan destijds’ aldus Cremer.
Voor meer informatie kijk op: Nederlands Fotomuseum of wil je in de collectie van het museum struinen?: Beeldbank Fotomuseum
Wat vond ik van de het Nederlands Fotomuseum?
Het is een mooi, groot en overzichtelijk museum. Ik zal er vaker een museumbezoekje brengen.
Fijne avond,
Liefs,
Sandra
NB: Zowel de tekst als de foto’s zijn eigendom van Kunstkieken.nl en met toestemming van het Fotomuseum Rotterdam gepubliceerd. De afbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze.
Hoi Sandra, ik was in augustus voor het eerst in het fotomuseum. Ik vond het een mooi museum!
Ik zag de foto’s van Salgado.
Het is inderdaad een mooi museum. Overzichtelijk ook!