Op 24 oktober aanstaande opent Museum Catharijneconvent in samenwerking met Universitetsmuseum Bergen (N) en Museo Espicopal Vic (E) haar deuren voor de tentoonstelling North & South – Europese topstukken herenigd.
Wist je dat rond 1100 – 1350 de eredienst en de aankleding van het altaar in heel West-Europa gelijk was? Ik niet.
In de expositie worden kerkelijke kunstwerken getoond die ‘dat stukje’ laten zien.
De titel van de tentoonstelling North & South is tevens een verwijzing naar het Noorden en Zuiden van Europa, naar de vroege kunstwerken die bewaard zijn gebleven in Noorwegen en Catalonië.
De meeste werken die te zien zullen zijn hebben nog nooit hun plek verlaten vanwege hun kwetsbaarheid. Het is dan ook erg bijzonder dat ze binnenkort naar Utrecht afreizen. Ik heb mij laten vertellen dat dit naast de eerste keer ook meteen de laatste keer zal zijn dat ze hun land verlaten.
Binnenkort is het tentoonstellingsaffiche van de tentoonstelling North & South overal in Nederland te zien. Vandaag gaan we er naar kijken. Ga je mee kunstkieken?
Voor het campagnebeeld is een detail van het Olav-altaarfrontaal uit het Nidaros Kathedraal (ca.1300) uit Trondheim gebruikt. Wat zien we? Op het frontaal zijn vier scenes afgebeeld uit het leven van de koning van Noorwegen Olav Haraldson (geb.995). Hij regeerde van 1016 – 1030.
Het frontaal toont vier scènes uit het Leven van Olav Haraldsson (geb. 995), koning van Noorwegen van 1016-1030.
Koning Olav stierf bij de slag van Stiklestad op 29 juli 1030, en werd op het slagveld begraven. Op 3 augustus 1031 werd zijn lichaam opgegraven en herbegraven in de kathedraal van Nidaros
In het midden van het frontaal staat Olav gekleed in een rood gewaad.
Zijn groen-blauwe mantel wordt bijeengehouden door een ruitvormige sluiting. In zijn linkerhand heeft hij een bol vast en in zijn rechterhand een bijl met lange schacht. Olav staat onder een baldakijn, dat is een soort van overkapping. De gele kleur was bedoeld om op echt goud te lijken.
Laten we gaan kijken naar de vier scenes. We beginnen linksonder!
De koning is te paard op weg naar de strijd. Hij draagt een opengewerkte gouden kroon. Met zijn rechterhand overhandigd hij een buidel met geld aan een man, met de opdracht om de priesters te betalen zodat zij kunnen bidden voor de zielen van de tegenstanders die in de strijd zullen sterven.
De tweede scène, geeft de droom van de koning weer in de nacht voorafgaand aan het gevecht.
Volgens een vertelling droomde de koning dat hij een hoge ladder zag. Toen hij deze beklom opende de hemel zich. Toen hij bijna de top had bereikt, werd hij gewekt door een van zijn mannen. Op het frontaal ligt de slapende koning voor de ladder. Daarboven openen de wolken en verschijnt Christus. Hij houdt de ladder vast met zijn linkerhand en zegent Olav met de rechter.
De derde scène, rechtsonder, verbeeldt de klapper van de veldslag wanneer de koning wordt gedood.
Kun jij zien wie de drie moordenaars van Olav zijn? We zien Torstein de Scheepbouwer die inhakt op de linkerknie van de koning, Tore de ’Hond’ stoot een speer in zijn borst en Kalv Arnesson slaat op de linkerschouder van de koning met een zwaard. Tore draagt een mantel van rendierenhuid ter bescherming. Twee van de mannen van de koning vallen de moordenaars aan, en Tore wordt in zijn onbedekte hand gesneden. Toen de hand het lichaam van de koning aanraakte genas de wond.
De vierde scène, speelt zich af op 3 augustus 1031.
Koning Olav is dan precies één jaar en vijf dagen overleden. Volgens de traditie, werd de koning na de strijd in het geheim begraven buiten het stadje Nidaros (Trondheim), op de plek waar tegenwoordig het hoogaltaar van de kathedraal van Nidaros staat. Bij het opgraven van het lichaam bleek dat het lichaam van de koning in perfecte staat was gebleven en dat zijn haren en nagels waren gegroeid.
Voor meer informatie over de tentoonstelling Noth & South- Europse topstukken herenigd kijk op Catharijneconvent.nl.
Groepsbezoeken, rondleidingen en inleidingen kunnen nu al gereserveerd worden. Tot en met 30 september aanstaande krijg je 10 euro vroegboekkorting.
Volgende week mag ik op een vijfdaagse-persreis North & South. Ik mag ik de topstukken alvast gaan bekijken. Ik zal op social media mijn verslag doen en uiteraard na mijn komst mijn persreis met jou delen!
Langs deze weg wil ik het Catalaans Verkeersbureau, Visit Norway en Museum Catharijneconvent ontzettend-heel-hartelijk-ongelofelijk bedanken dat ik meemag!
Ik voel mij een klein beetje een curator!
Goed weekend en liefs,
Sandra
Wat heb je geluk. Ik kijk ernaar uit om uw ervaringen te zien en te lezen. Een voorproefje van wat ik kan verwachten voor ik de tentoonstelling bezoek