Persreis Romanesque Art – dag 1 & 2

Van 1 juni tot en met 5 juni 2022 ging ik mee op de ‘Presstrip Romanesque Art’ georganiseerd door Catalunya Experience.

Van Cataluny Experience mocht ik één reisverslag maken. Voor degene die mij al iets langer volgen, ik kan dat niet! Ik heb zoveel gezien dat ik dat met je wil delen! Vandaag neem ik je mee naar dag 1 en dag 2 van de perstrip.  

Ondanks ‘de planning’  heb ik samen met de medereizigers ook een aantal andere plaatsen buiten de persstrip bezocht. Als afsluiter zal ik daar ook over schrijven.  

Voordat ik begin wil ik je éen vraag stellen: ‘Wat is Romaanse kunst?’. Denk er even over na voordat je verder leest.

Ik heb altijd gedacht dat Romaanse kunst gemaakt is door de Romeinen. Dat is enigszins waar. Romaanse kunst is een bouwstijl welke is beïnvloed door de Romeinen. Een Romaanse kerk herken ik inmiddels omdat ze vaak op een burcht (met vaak zware dikke stenen en hele kleine ramen) lijken. Meestal is er ook een binnentuin met een zuilengang, net als bij de Romeinen. Romaanse beeldhouwkunst herken je makkelijk omdat het feitelijk een visuele vertaling (weet niet hoe ik dit anders moet omschrijven) van de Bijbel is.

Stap in, doe je gordel om en onze vaste chauffeur Délia Montesinos brengt ons naar de “Pyrenees”. Onze roadtrip gaat beginnen!

  • klooster Santa Maria d’Urgell

Vanuit Barcelona rijden we naar Mon Sant Benet en vandaar uit naar La Seu d’urgell waar we een kathedraalcomplex bezoeken. Deze wordt gevormd door de Seu d’Urgell kathedraal, de kerk van San Miquel (voorheen San Pedro) en het Diocesan Museum.

De katholieke kathedraal van Santa Maria d’Urgell is gewijd aan de maagd van Urgell en heeft een mix van verschillende (gotisch, barok en renaissance) stijlen.  Een leuk weetje is dat ze is gebouwd tijdens de periode waarin ook de Notre Dame in Parijs werd gebouwd.

De kathedraal is mogelijk de enige overgebleven en grootste Romaanse kathedraal in dit deel van Catalunya/ Europa. Ondanks dat het er binnen erg donker is, was ik onder de indruk van de rustige kalme sfeer die er heerst. Binnen is het niet zo heel groot als het van buitenaf lijkt te zijn maar door de gewelven oogt het heel groot. Ik was vooral onder de indruk van hele kleine vensters!

De kerk van San Miquel is simpel te noemen met éen enkel schip (het deel waar de kerkgangers plaatsnemen).

De muurschildering die zich aan de apsis (halfronde gedeelte achter het altaar) bevond, bevind zich nu in de het Museu Nacional d’Art de Catalunya. Ik kan mij het niet meer herinneren, maar tijdens mijn persreis North & South zal ik vast en zeker langs de muurschildering heb gelopen.

Het Diocesan Museum bezit allerlei kerkelijke voorwerpen (van gewaden tot schilderijen). De stukken zijn allemaal eigendom en afkomstig uit het hele bisdom van Urgell. Ga je mee kunstkieken?

Het altaarstuk van Barmhartigheid (18 eeuw) is gemaakt door beeldhouwer Jeroni Xanxo. Xanxo’s werken zijn bijna overal in Catalunya te zien. Het stuk laat de levensloop van Jezus Christus zien. In het midden zien we de Pieta-voorstelling a la Michelangelo, waarin moeder Maria de dode Christus op haar schoot heeft.

Our lady of Monstserrat

Our lady of Monstserrat lees ik op het tekstbordje. Onderaan het beeld is de inscriptie met het jaartal 1659 te zien.

We zien hier moeder Maria met het kind op haar schoot zittend op een berg en bloeiende bomen. Er is ook een klein kapelletje te zien. Helaas kon ik er geen goede foto van maken. Wil jij ook zien wat ik gezien heb? zien? Vergroot dan de foto (rechtsonderin) om het ook te bekijken.

El Beatus de La Seu d’Urgell

Een topstuk van het Diocesan Museum is de El Beatus de La Seu d’Urgell. Het is een manuscript uit de tiende eeuw die de Apocalyps beschrijft. Er zijn 239 folio’s (bladen) bewaard gebleven. Het manuscript wordt zwaar bewaakt nadat ze een keer is gestolen. 

  • Crist d’Olp

Toen ik Crist d’Olp zag moest ik meteen denken aan Corpus van Jan van Steffeswert uit de vaste collectie van het bonnefantenmuseum. 

Crist d’Olp dateert uit de 13e eeuw en is een typische voorstelling van Christus uit de Romaanse tijd.

Zoals je misschien begrijpt liet ik de foto’s van onze Crist d’Olp  curator van het museum en medereizigers zien. Mijn blog schreef ik al weer een aantal jaren terug. De vaste opstelling van het Bonnefanten is waarschijnlijk alweer veranderd. Ik vond het ontzettend gaaf om de gelijkenissen te zien.

Dag 1  zit er alweer op. Tijdens de autorit, rijdend langs prachtige landschappen besef ik dat er  ontzettend veel Romaanse kunst huist in de Spaanse Pyreneeën.  Nu ik mijn blog schrijf begrijp ik nu pas waarom de persreis hier is begonnen. Daarover later meer.

Vanuit La Seu d’Urgell (dag 2 – 2 juni 2022) rijden we naar Gerri de la Sal. De stad is bekend om het Catalaanse zout dat werd verkregen in de Middeleeuwen.

Ook brachten we een bezoek aan de De Santa Maria klooster die te bereiken is via een korte wandeling door de stad én over een brug. Na een ‘cheese tasting’ bij Tros de Sort rijden we naar Espot.

In de namiddag bezoeken we de National Park d’Aiguestortes I Estany de Sant Maurici voor een wandeling.

Fijne avond,

Aanstaande woensdag neem ik je mee naar dag 3, de drukste dag, van de Romanesque Art persreis.

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Eén reactie

  1. Leuk informatief artikel! Mooie beelden en die videofilmpjes brengen de plekken echt tot leven! Mooi om dit van dag tot dag te mogen meebeleven. Bedankt voor het delen! 🌹🌹

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.