Collectie Petit Palais – Parijs

petit palais collection paris

Als je in Parijs in alle rust naar kunstwerken van Monet, Cezanne, Degas, Renoir, Pisarro , Sisley wilt kijken dan moet je zeker een bezoekje brengen aan het Petit Palais.

Petit Palais is een museum in Parijs, dat speciaal gebouwd werd voor de wereldtentoonstelling van 1900. De bouw duurde langer dan twintig jaar, namelijk van 1903 tot 1925, omdat in het gebouw prachtig decoraties zijn aangebracht.

 Bij binnenkomst word je meteen verpletterd door de mooiheid van de vier wandschilderingen “Mysticism, Formal Beauty, Thought and Matter” van  Albert Besnard die hij voor de koepel maakte.

Het museum is een van mijn favoriete museums in Parijs omdat het een prachtige collectie van Franse kunstenaars maar ook Nederlandse kunstenaars heeft.  Er hangt zelfs een Rembrandt! De rijke collectie is tot stand gekomen door donaties van gepassioneerde kunstverzamelaars.  In dit stuk wil ik je meelaten genieten. Net zoals ik altijd geniet tijdens mijn museumbezoekjes aan het Palais.

We gaan niet al te veel lezen vandaag, maar heerlijk kijken naar kunst!

Als eerst laat ik je kennismaken met een aantal Franse kunstenaars.

 

Het portret van Julie Mottez (links) is een van mijn favoriete schilderijen uit dit museum. Haar echtgenoot Victor-Louis Mottez heeft haar  mooi geportretteerd. Als je te lang naar dit schilderij kijkt lijkt het net of ze uit de omlijsting zal stappen. Zo echt lijkt ze!  Mottez was een kunstenaar die ook fresco’s (muurschilderingen) maakte.

Het schilderij L’ecuyere Kippler sur sa jument noire is van Alfred de Dreux. De Dreux was een  portretschilder en bekend om zijn scènes met paarden.

 

Portret van Julliete Courbet is gemaakt door Gustave Courbet (1844). Dit is waarschijnlijk zijn dochter. Zijn modellen zag hij het liefst naakt en maakte een zeer pikant schilderij genaamd L’origine de monde, het is masterpiece van het Musée d’Orsay.  Als je het niet kent zoek het dan op internet en stel je daarbij voor hoe mensen anno 1844 naar dat schilderij hebben gekeken. Oei oei oei!

Daarnaast zie je een sculptuur Mademoissele Fiocre gemaakt door beeldhouwer Jean-Baptiste Carpeaux, die ook nog eens prachtig kon schilderen. In het museum hangen er een aantal schilderijen. Helaas waren die door de reflectie lastig te fotograferen.

De laatste in de rij, maar zeker niet de minste is Alphonse Osbert. Dit schilderij Soir Antique (1908) zou ik maar al te graag een plek aan de muur geven. Wat is ie prachtig! Iedere keer als ik het zie dan smelt ik weer weg! Wat vind jij ervan?

 

Het is nu tijd om pieces van masters te bekijken.

Deze bekende kunstenaars hebben geen introductie meer nodig. Geniet van de volgende schilderijen (van boven naar beneden) Sunset on the Seine at Lavacourt  Winter Effect van Claude Monet, Woman with a bouquet van Félix Vallotton,  Portret van Ambroise Vollard van Paul Cézanne.

Bij het laatste schilderij heb ik een verhaal. Een tijd geleden wist ik nog niet wie Ambroise Vollard was en ik zocht hem op het internet. Vollard bleek een Franse kunsthandelaar te zijn en wat zie je als hem googled? Het schilderij van Cézanne.  Best grappig toch?

En dan last but not least de Nederlandse meesters.

rembrandt petit palais

Het Zelfportret in Oriëntaalse kleding van Rembrandt is best schattig te noemen.

Het schilderij is vermoedelijk  tussen 1631 en 1633 gemaakt, hetgeen betekent dat Rembrandt hier een jaar of 25 zou moeten zijn.

In dezelfde zaal hangen verschillende schilderijen van Jan Steen (linksboven) en een van Gerard ter Borch (rechtsboven). Ook een Adriaen van der Velde en een Melchior de Hondecoeter (met vogels) ontbreken er niet.

Weenix-verhaal

Eigenlijk schrijf ik nooit over een kunstwerk dat ik lelijk of niet mooi vind. Vorig jaar schreef ik over het schilderij Dode Zwaan van Jan Weenix  dat ik hem niet mooi vond en dat hij terug naar het depot van het Mauritshuis mocht. In het Petit Palais hangt een schilderij van Weenix; La partie de plaisier.  Ook deze vind ik niet mooi. Ik vind de voorstelling te druk.

Vrouw aan het Virginaal van Gabriel Metsu

Metsu-verhaal

De eerste keer dat ik het schilderij Vrouw aan het Virginaal van Gabriel Metsu zag, keek ik er naar en stond ik erbij. Vorige maand moest ik bijna letterlijk gillen van blijheid. Waarom? Ik besefte dat ik de  vrouw die aan het virginaal zit al eerder heb gezien. Wat blijkt? Het is dezelfde vrouw  op een ander schilderij met dito naam en dito maker. Zij hangt in het museum (foto rechts)Boijmans van Beuningen op zaal 11. Yeah, kunstkieken is zo leuk!

Kijk zelf naar de gelijkenissen, vergeet niet naar de decoratie op de virginaal te kijken!

Petit Palais staat voor mij als kijkgenot!

Vandaag heb ik een kleine glimp laten zien uit de vaste collectie van het Petit Palais. Als je in Parijs bent ga dan langs dit pareltje van een museum. Ik garandeer je dat erg blij zult worden van al het moois! Het aller-leukst is nog dat een museumbezoek je niets zal kosten, de entree voor de vaste collectie is gratis.  Met het geld wat je bespaart kun je aan de voet van de Eiffeltoren een wijntje drinken.

Ben jij al eens naar Petit Palais geweest? Zo ja, wat vond je ervan?

Voor meer informatie Petit Palais Parijs.

Ik wens je een fijne avond,

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.