60 sec KunstKijken: Piëta (sept 1889) – Van Gogh

Piëta is een term uit het Italiaans dat ‘erbarmen’ betekent.

De voorstelling is (altijd hetzelfde); we zien de maagd Maria het lichaam van de dode Christus (op haar schoot) vasthouden.

Een Piëta kun je herkennen aan het feit dat er geen andere Bijbelse figuren rond het dode lichaam van Christus staan. De voorstelling komt voor op schilderijen en in sculpturen. De bekendste Piëta is het beeld van Michelangelo.

Fotocredits: Nasjonalmuseet/Høstland/Børre

Ik schreef al in 2018 over de Piëta van Van Gogh in het KunstAlfabet. Vandaag gaan we ernaar (kunst)kijken.

Van Gogh baseerde zijn Piëta op een lithografie (beeld dat wordt overgebracht via een steen of drukplaat op papier) van een schilderij van Franse kunstschilder Eugène Delacroix. Van Gogh voegde zijn eigen kleur en persoonlijke handtekening toe. De lithografie is bewaard gebleven, compleet met beits.  

De voorstelling is geen exacte kopie maar een eigen voorstelling van Van Gogh. Van Gogh nam van Delacroix het thema van de rouwende Maria met het lichaam van Christus als de compositie.

De Piëta van Delacroix (ca 1850 – 27 cm x 35.6 cm)  bevindt zich in de vaste collectie van het Nationaal Museum in Noorwegen.

Op de site van het Van Goghmuseum staat het volgende;

Het schilderij is het gevolg van een ongeluk. Van Gogh schreef een brief aan zijn broer met het verhaal van de litho van Delacroix; “De Piëta,is met andere lakens in wat olie en verf gevallen en beschadigd geraakt. Ik was er verdrietig over – en toen hield ik mezelf bezig met die te schilderen en je zult het op een dag zien”.

Ik vind de Piëta van Van Gogh ergens ook wel een zelfportret van Van Gogh.

Ik wens je een mooi Paasweekend!

Liefs,

Sandra

Muziekcredits video: Stopping By the Inn van Twin Musicom is gelicentieerd onder een Creative Commons Attribution 4.0-licentie. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Bron: http://www.twinmusicom.org/song/298/stopping-by-the-inn

Artiest: http://www.twinmusicom.org

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.