De zoektocht van Rodin

De tentoonstelling Rodin – Genius at Work is de grootste Rodin expositie ooit in Nederland.

Ruim 140 beelden en 20 werken op papier worden er getoond. De tentoonstelling laat het werkproces zien achter deze bekende werken van  Rodin. Het toont hoe de kunstenaar experimenteerde met verschillende materialen zoals klei, gips, marmer en verschillende technieken.

In 1900 had hij ongeveer 50 mensen die in zijn atelier aan het werk waren. Rodin bedacht de vorm en zijn assistenten voerden het werk uit.

De sculpturen De Denker,  De Kus en Balzac zijn in het Groningermuseum te bewonderen.

Als ik aan de hand van Pianist denk ik altijd aan de Thing uit de Addams Family. In Oud Sint Jan in Brugge zag ik voor het eerst hand van een pianist.

Omstreeks  1900 begon Rodin zijn eigen handen in marmer te beeldhouwen.

In de tentoonstelling zijn er een aantal handen te zien.  Van de Hand van God heb ik een close-up film gemaakt die kun je vinden op al mijn social media accounts.

Sommige sculpturen, en dan met name de poses, zijn erg sensueel en prikkelend.

Bijna alle modellen waren gewone mensen. De kunstenaar vertikte het om met modellen te werken die (vaak in dienst) waren bij de kunstacademies.

Op de foto zie je De beeldhouwer en zijn Muze (1895 – gips voor bronzen afgietsel) en daarnaast Staand vrouwelijk naakt in een antieke vaas op drie pootjes (1895-1905). Ik heb het laatste beeldje van bovenaf gefotografeerd.

 De Denker (1903 – bronzen afgietsel). Dit beeld is het eerste werk van Rodin dat op een publieke plaatst is  tentoongesteld.

De man is op een voetstuk geplaatst. De reden hiervan is dat Rodin de mogelijkheid kreeg om met de hoogte en de schaal van een beeld te spelen.

In 1904 bij de onthulling van het ontstond er een heuse commotie vanwege de grootte.

Honoré Balzac was een bekende Franse schrijver. In 1980 kreeg Rodin de opdracht om een standbeeld te maken van Balzac.

Volgens de opdrachtgever was de kunstenaar de enige persoon op aarde die dit op een realistische manier zou kunnen. De beeldhouwer ging erg professioneel te werk en verzamelde documentatie zoals boeken, foto’; en kleding van de schrijver om een duidelijk beeld te krijgen van zijn ontwerp. Het duurde

Het beeld Balzac werd destijds als ordinair gezien.

Rodin had namelijk Balzacs lichaam identiek nagemaakt; een man met een dikke buik en korte benen.

Op de foto: Balzac zijn kamerjas (1897)

Een sculptuur heeft altijd een voor- en achterkant.

Ik wil je de Buste van Hanako (1907- gips) en de Grote Torso van de vallende man  (1904 – brons) van voor en van achter laten zien.

 

In 1896 exposeerde Rodin niet alleen met beeldhouwwerk maar ook met tekeningen en foto’s.

Rodin documenteerde zijn werk ook door foto’s ervan te maken. De foto’s moesten aan een aantal voorwaarden voldoen. Een daarvan was dat ze allen poëtisch en wazig moesten zijn.

De kunstenaar vroeg ook hierbij hulp van een onprofessionele fotograaf Eugēne Druet.

Als ik de foto’s bekijk valt mij op dat ze niet onder de categorie de mooiste foto’s vallen,maar dat is ook de bedoeling van Rodin. De foto’s ogen inderdaad poëtisch en vooral wazig.

In opdracht van het Groninger Museum heeft Erwin Olaf een serie foto’s gemaakt geïnspireerd op de beelden van Rodin.

In de tentoonstelling kwam ik twee bustes tegen van Gustav Mahler, een componist en van Pierre de Puvis de Chavannes.

Pierre de Puvis de Chavannes  was een kunstenaar die zich hield met wandschilderingen. Zijn schilderij Sleep is te zien in de vaste collectie van The Met in New York.

Er is een tentoonstellingsruimte waarin je replicas’s van kunsthars staan die je kunt aanraken. Zo kun je de vorm, de groeven en de koelte van de steen goed voelen.

Op de wanden kun je het materiaal (klei, gips, brons en marmer ) waarmee Rodin graag werkte voelen in verschillende stadia van afwerking.  Het is echt is een nog mooiere ervaring als je je ogen sluit. De ruwheid van een materiaal die steeds maar gepolijster (gladder) aanvoelt is geweldig!

Heb je geen tijd om de tentoonstelling te bezoeken. Wees dan niet getreurd.  Je kunt De Denkerin Museum Singer Laren en Balzac in de tuin van het Abbemuseum bezoeken.

Rodin – Genius at Work is tot en met 30 april 2017 te zien in het Groninger Museum.

Voor meer informatie  Kiek hier!

DOEN: Als je gaat vergeet dan niet op sommige beelden te zoeken naar de handtekening van Rodin!

ZEKER DOEN: In de tentoonstelling zijn ongeveer 200 figuren uit de Hellepoort te zien, een sculptuur waar Rodin de laatste dertig jaar van zijn leven mee bezig is geweest. Kiek of je een van de figuren herkent en op welke plaats ze staan in het kunstwerk.

Ben jij al naar de tentoonstelling geweest? Wat vond je ervan?

Fijne avond en liefs,

Sandra

 

 

 

 

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

4 reacties

    • Dank Inez voor jouw reacties van de afgelopen tijd. Ik vergeet telkens te reageren op de site zelf. Wat leuk dat je haar hebt aangestoken! Dank je wel voor het delen. Liefs, Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.