De zoektocht van Rodin

rodin genius at work recensie
De sculpturen De Denker,  De Kus en Balzac zijn in het Groningermuseum te bewonderen.

De tentoonstelling Rodin – Genius at Work is de grootste Rodin expositie ooit in Nederland.  Ruim 140 beelden en 20 werken op papier worden er getoond. De tentoonstelling laat het werkproces zien achter deze bekende werken van  Rodin. Het toont hoe de kunstenaar experimenteerde met verschillende materialen zoals klei, gips, marmer en verschillende technieken.

In 1900 had hij ongeveer 50 mensen die in zijn atelier aan het werk waren. Rodin bedacht de vorm en zijn assistenten voerden het werk uit.

Voor ik verder ga moet ik iets bekennen.

hand van pianist rodin handvan god rodin

Als ik aan Rodin denk ik altijd aan de Thing uit de Addams Family.  De hand die bij de pols is afgehakt lijkt erg op de hand van een pianist.  In Oud Sint Jan in Brugge zag ik voor het eerst hand van een pianist.  Het handje (en andere kleine versies van de hand) geven mij nog steeds de kriebels.

De Hand van de Meester

Omstreeks  1900 begon Rodin zijn eigen handen in marmer te beeldhouwen. Dit beeld Hand van God (rechts) is geen afgietsel van de handen van de kunstenaar.  Wel is hij de bedenker en ontwerper ervan. In de tentoonstelling zijn er een aantal handen te zien.  De handen van Rodin en die van mij zullen nooit de handen schulden.  Ik blijf ze bizar vinden. Van de Hand van God heb ik een close-up film gemaakt die kun je vinden op al mijn social media accounts.

de beeldhouwer en zijn muze rodin Staand vrouwelijk naakt in een antieke vaas op drie pootjes rodin
Erotiek, Acrobatisch en Exotisch.

Als je naar sommige sculpturen van Rodin kijkt kun je soms wel wat rode oortjes krijgen. De poses die de figuren hebben zijn erg sensueel en prikkelend. Een leuk weetje is dat de alle modellen vaak gewone mensen waren.  De kunstenaar vertikte het om met modellen te werken die (vaak in dienst) waren bij de kunstacademies.

Op de foto zie je De beeldhouwer en zijn Muze (1895 – gips voor bronzen afgietsel) en daarnaast Staand vrouwelijk naakt in een antieke vaas op drie pootjes (1895-1905). Ik heb het laatste beeldje van bovenaf gefotografeerd zodat je goed in de vaas kunt kieken.

De Denker, Balzac en de Kus

de denker rodin de denker rodin

de denker rodin de denker rodin

De Denker (1903 – bronzen afgietsel). Dit beeld is het eerste werk van Rodin dat op een publieke plaatst is  tentoongesteld. De man is op een voetstuk geplaatst. De reden hiervan is dat Rodin de mogelijkheid kreeg om met de hoogte en de schaal van een beeld te spelen. In 1904 bij de onthulling van het ontstond er een heuse commotie vanwege de grootte.

Op de foto rechtsonder zie je Balzac in zijn kamerjas (1897) Zou dit een voorstudie zijn van Balzac in mantel?

balzac rodin balzac in kamerjas

Balzac , oftwel  Honoré Balzac was een bekende Franse schrijver. In 1980 kreeg Rodin de opdracht om een standbeeld te maken van Balzac. Volgens de opdrachtgever was de kunstenaar de enige persoon op aarde die dit op een realistische manier zou kunnen. De beeldhouwer ging erg professioneel te werk en verzamelde documentatie zoals boeken, foto’; en kleding van de schrijver om een duidelijk beeld te krijgen van zijn ontwerp. Het duurde

Het beeld Balzac werd destijds als ordinair gezien.

Rodin had namelijk Balzacs lichaam identiek nagemaakt; een man met een dikke buik en korte benen. Die Rodin is een man naar mijn hart! Haha!

Op de foto rechts zie je Balzac in zijn kamerjas (1897) Zou dit een voorstudie zijn van Balzac in mantel?

Wat moet ik  vertellen over De Kus?

Laten we het alleen bij de naam van het beeld laten. De Kus is goed zoals die is. Op de foto zie je twee versies ervan.  Het is een van mijn favoriete sculpturen.

Een sculptuur heeft altijd een voor- en achterkant.

Ik wil je de Buste van Hanako (1907- gips) en de Grote Torso van de vallende man  (1904 – brons) van voor en van achter laten zien.

Buste van Hanako Rodin Buste van Hanako Rodin

Grote Torso van de vallende man  Grote Torso van de vallende man rodin

 In 1896 exposeerde Rodin niet alleen met beeldhouwwerk maar ook met tekeningen en foto’s!

Rodin documenteerde zijn werk ook door foto’s ervan te maken. De foto’s moesten aan een aantal voorwaarden voldoen. Een daarvan was dat ze allen poëtisch en wazig moesten zijn. De kunstenaar vroeg ook hierbij hulp van een onprofessionele fotograaf Eugēne Druet.

20161117_120717 20161117_120818

Als ik de foto’s bekijk valt mij op dat ze niet onder de categorie de mooiste foto’s vallen,maar dat is ook de bedoeling van Rodin. De foto’s ogen inderdaad poëtisch en vooral wazig.

Voor mooie foto’s moet je naar Erwin Olaf.

Erwin Olaf. Vorig jaar heb ik hem ontmoet tijdens een opening van een tentoonstelling in Amsterdam. Sindsdien maakt mijn hart een extra sprongetje als ik zijn foto’s zie. In opdracht van het Groninger Museum heeft Olaf een serie foto’s gemaakt geïnspireerd op de beelden van Rodin.

Ik laat je twee foto’s zien die gebaseerd zijn op de sculpturen “Ik ben mooi, de vallende man en de hurkende vrouw” en de “Kathedraal”.  Ze zijn prachtig he!

Ik ben mooi, de vallende man en de hurkende vrouw rodin Ik ben mooi, de vallende man en de hurkende vrouw erwin olaf rodin

de kathedraal rodinkathedraal erwin olaf rodin

Gustav Mahler en Pierre de Puvis de Chavannes

gustav mahler rodin Pierre de Puvis de Chavannes rodin

In de tentoonstelling kwam ik twee bustes tegen van bekende mensen. Gustav Mahler, een componist. De ander was van Pierre de Puvis de Chavannes. De laatste naam deed mij geen belletje rinkelen, maar omdat het de tweede keer is dat ik zijn naam tegen kom ben ik op de terugweg in de trein  naar “hem” gaan “googlen”. De Chavannes was een kunstschilder die zich bezig hield met wandschilderingen. Zijn schilderij Sleep is te zien in de vaste collectie van The Met in New York.

Een tentoonstelling met alleen maar sculpturen. Dat vraagt om een aanraking.

20161117_134402 20161117_134444

Gelukkig kan dit ook. Er is een tentoonstellingsruimte waarin je replicas’s van kunsthars staan die je kunt aanraken. Zo kun je als ook de vorm, de groeven en de koelte van de steen goed voelen.

Op de wanden kun je het materiaal (klei, gips, brons en marmer ) waarmee Rodin graag werkte voelen in verschillende stadia van afwerking.  Het is echt is een nog mooiere ervaring als je je ogen sluit. De ruwheid van een materiaal die steeds maar gepolijster (gladder) aanvoelt is geweldig!

Rodin in Nederland

Heb je geen tijd om de tentoonstelling te bezoeken. Wees dan niet getreurd.  Je kunt ze weliswaar in ene andere versie gewoon in Nederland bekijken.  De Denker vind je in Museum Singer Laren en Balzac in de tuin van het Abbemuseum.

Tot wanneer?

Rodin – Genius at Work is tot en met 30 april 2017 te zien in het Groninger Museum. Voor meer informatie  Kiek hier!

DOEN: Als je gaat vergeet dan niet op sommige beelden te zoeken naar de handtekening van Rodin!

ZEKER DOEN: In de tentoonstelling zijn ongeveer 200 figuren uit de Hellepoort te zien, een sculptuur waar Rodin de laatste dertig jaar van zijn leven mee bezig is geweest. Kiek of je een van de figuren herkent en op welke plaats ze staan in het kunstwerk.

Ben jij al naar de tentoonstelling geweest? Wat vond je ervan?

Fijne avond en liefs,

Sandra

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde Kiekjes:

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum.Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op.Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

4 Comments

    • Dank Inez voor jouw reacties van de afgelopen tijd. Ik vergeet telkens te reageren op de site zelf. Wat leuk dat je haar hebt aangestoken! Dank je wel voor het delen. Liefs, Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.