Van Gogh’s heden en verleden

zelfportretmetpijp

De “donkere” kant van Vincent van Gogh is te zien in de tentoonstelling Rondom de Pastorie.

Daar hangen een van zijn eerste werken in een donkerbruine expositieruimte.  Door de sfeer gingen mijn BFF en ik zelfs fluisteren naar elkaar.  Ik vond het bijna ongeloofwaardig dat dit schilderijen zijn van Van Gogh.  Het is niet zo dat de schilderijen niet mooi zijn.  Ze zijn eerder traditioneel en er is geen enkele mini-lijntje of streepje te zien. Toch zijn het echte Van Gogh’s.

Mijn lievelingsportret van Van Gogh.

Het schilderij Zelfportret met pijp hangt er ook tussen.  Dit is mijn lievelingszelfportret van Vincent.  Voor mijn gevoel is dit een van de weinige zelfportretten waar hij zo krachtig en zelfverzekerd op staat.

tegen de avond

Het schilderij Tegen de Avond  (1885) die normaliter in het Centraal Museum in Utrecht te zien is, hangt er ook.   De felle ondergaande oranje zon is meesterlijk tussen de donkere kleuren!

Gelijktijdig met deze tentoonstelling  is in de naastgelegen ruimte de tentoonstelling Vincent uit de doeken – Hoe Van Gogh beroemd werd te zien.

IMG_0329 IMG_0330

De manie na de dood van Van Gogh’s.

Op 29 juli 1890 overlijdt Vincent van Gogh, op 37 jarige leeftijd. Tijdens zijn leven heeft hij maar één schilderij verkocht.  Hij laat bij zijn overlijden geen testament na.  Zijn broer Theo van Gogh en schoonzus Johanna van Gogh – Bonger krijgen de erfenis. Theo heeft al een flink aantal schilderijen in bezit in ruil voor zijn financiële bijdrage aan Vincent. Als in januari 1891 Theo overlijdt, krijgt Johanna de volledige nalatenschap. Dat waren ongeveer 400 schilderijen en 500 tekeningen. Zij ziet het als een opdracht om voor de collectie te zorgen.

Het werk van Van Gogh steeg in korte periode in waarde en in 1901 doken de eerste valse Van Gogh’s op in Frankrijk en Duitsland.

IMG_0339 IMG_0340

Vandaag de dag nog laten mensen zich nog steeds inspireren door Vincent van Gogh.

Er zijn tientallen Van Gogh artikelen op de markt; paraplu’s, kleding en zelfs Barbie’s!  De koekblik op de foto is een versie uit 1965 (ik weet het niet meer zeker).  Anno 2015 wordt dezelfde koekblik (het opschrift op de deksel is niet meer hetzelfde) verkocht. Je hoeft er niet eens voor naar een museumwinkel. Bij de plaatselijke supermarkt kun je het koekblikje tussen de koekjes vinden.

Wist je dat wijlen rapper Tupac Shakur zich zelfs als persoon in Van Gogh herkende?

In de ban door het leven van Van Gogh en het lied Vincent van Don McLean schreef hij een gedicht over de schilder, dat na zijn dood tot een muziekstuk werd gemaakt. Op het sterfbed van de rapper werd het nummer Vincent gedraaid zodat dat het laatste was dat hij zou horen.

IMG_0323

Maar die Van Gogh-inspiratie is niet alleen van nu.

Kunstenaar Isaac Israëls (1865 -1934) nam letterlijk werken van Van Gogh overnam in zijn eigen schilderijen. Vrouw, en profil voor de zonnebloemen van Van Gogh is daar een voorbeeld van.

Tijdens het kieken naar dit schilderij viel mij op dat het model op de jonge Johanna van Gogh lijkt. Of zie ik spoken?

Het is namelijk nog steeds een raadsel wie deze vrouw is. Het zou kunnen dat Israëls haar tijdens hun liefdesaffaire heeft geportretteerd? Van haar mocht hij het schilderij Zonnebloemen en Het huis te Arles  voor een periode lenen.  Thuis aangekomen kon ik dit niet loslaten en ben aan het het Googlen gegaan.  Hetzelfde model lijkt ook te staan op het schilderij Hommage aan Van Gogh.  Of zie ik nu spoken?

Tot wanneer?

Rondom de Pastorie en Vincent uit de doeken – Hoe Van Gogh beroemd werd zijn te zien tot en met 20 december 2015.  Beiden zijn even interessant.  Ik vond het fantastisch om de eerste werken van Van Gogh te zien.

Voor meer informatie kiek hier!

Liefs en slaap lekker voor straks!

Sandra

Gerelateerde Kiekjes:

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum.Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op.Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.