De straten van de wereld – Jeroen Swolfs

Vandaag opent het Streets of the World Photo Museum haar deuren voor de tentoonstelling Streets of the World.

Het is een tentoonstelling waar ik al een tijd naar uitkijk omdat ik de foto’s van Jeroen Swolfs dan ein-de-lijk van heel dichtbij en met mijn neus er letterlijk bovenop, kon bekijken

Streets of the World

Het jaar 2009 was voor fotojournalist Jeroen Swolfs (Den Haag, 1974) een begin voor een gewaagd avontuur. De afgelopen jaar reisde hij naar 195 landen met als doel om in elke hoofdstad foto’s te maken van het straatleven. De achterliggende gedachte was om vooral de overeenkomsten tussen mensen en culturen, in elke stad dan ook, te laten zien. Hij verbleef 4 of 5 dagen in een hoofdstad.

In tegenstelling tot World Press Photo, uiteraard met een ander doel, laat Swolfs geen oorlog en conflicten zien.

Alledaagse onderwerpen zoals werk, vriendschap, liefde komen terug in zijn foto’s maar ook de iets zwaardere zoals klimaat en de positie van de vrouw komen aan de orde.

ee

Het getal 7

Jeroen Swolfs heeft zeven jaar gereisd en gefotografeerd. Nu wil hij, in het jaar 2017, waar het getal zeven in zit, weer zeven jaar gaan reizen om de foto’s te delen. Ook hier is opnieuw een achterliggende gedachte.  In de wereld heerst er zoveel spanning tussen een aantal naties. Met de foto’s  wilt Streets of the World bewust gewone mensen  laten zien die, ondanks de politieke situatie in hun land, een normaal hun leven leiden.  Het leven van alledag.

Jeroen moet nog drie hoofdsteden bezoeken: Jemen, Libië en Equatoriaal Guinee maar wilde niet meer wachten om zijn foto’s te delen.

Techniek

Alle foto’s in de tentoonstelling zijn gemaakt op dezelfde manier. Swolfs gebruikt voor zijn foto’s een 16mm beeldhoek vanuit hetzelfde standpunt. Namelijk staand op straat recht vooruit fotograferend met de horizon in het midden van het beeld. In de tweede ruimte van de expositie kun je kijken naar een film waarin je Swolfs live in actie kunt zien!

Streets of the World Photo Museum

Van de 195 foto’s zijn er 91 foto’s op doeken van 2 bij 4 meter tentoongesteld, de overige 104 foto’s zijn per vier foto’s op eén fotodoek te zien. Wat een klus moet het zijn geweest om uit duizenden foto’s de juiste te vinden voor de expo. Petje af!

Als (fervente) museumbezoeker loopt je langs een tijdlijn van zeven jaar door zes continenten. Bij binnenkomst kom je meteen in Azie  terecht, welke is ingedeeld in Oost – Azie en West Azie.

Alleen in deze eerste ruimte mag je foto’s maken die gedeeld (bijv. social media) mogen worden. Bij de overige ruimtes mag dat absoluut niet.  Mocht je de tentoonstelling bezoeken houd daar dan wel rekening mee uit respect voor de fotograaf.

In dit stuk laat ik Swolfs zelf aan het  woord. Hij vertelt namelijk zelf wat er te kieken valt!

Uit de tentoonstelling laat ik je maar drie foto’s zien op social media zal ik er nog een aantal posten.

Tblisi

Papua New Guinea Port Moresby

 Alle foto’s zijn prachtig, maar de foto met de zon in de paardenstaart (bovenste foto) is mijn absolute favoriet!

Swolfs heeft deze gemaakt in Myanmar, Yangon. Het is geen kade wat je op de foto ziet. De straat eindigt namelijk in de rivier.

Wat vond ik van tentoonstelling Streets of the World?

Ik vond het een kennismaking met andere mensen uit andere culturen. Waar ik vooral van genoten heb zijn de verhalen van Swolfs bij iedere foto! Dat maakt dat je als het ware meegaat op al zijn reizen en dat je van iedere cultuur iets meekrijgt.  Het enige wat ik jammer vond is dat er geen jaartal (datum) bij de foto’s vermeld stond voor het tijdsbesef.

Streets of the World is een absolute mustsee!

Ik heb enorm genoten van de foto’s en ik neem aan dat elke bezoeker dit zal gaan doen.

Vooral van de continenten Europa en Azië vanwege de “herkenbaarheid”. Bij de andere continenten had ik het gevoel dat ik op een ontdekkingsreis was.

De ruimte waarin de expositie wordt gehouden is een grootindustrieel erfgoed. Ruim 100 jaar was dit terrein verboden gebied om dat Defensie er in huisde en munitie in geproduceerd werd. Na jarenlange leegstand krijgt het nu een nieuwe bestemming.

Door de industriële ruimte met hier en dan wat roest komen de kleurrijke foto’s hier zeer tot hun recht!

Streets of the World is te zien tot en met 1 april 2018 in het Photo Museum in Zaandam. Voor meer informatie: Streets of the World Photo Museum

De museumkaart is er helaas niet geldig. De tentoonstelling is voor iedereen toegankelijk. Voor jong & oud.  Een must voor fotografen en (ontdekkings)reizigers.

Ik sluit af met een zin die ik in het persbericht las.

“Streets of the World is een uniek fotoproject dat eraan bijdraagt mensen een gevoel van verbonden en betrokkenheid te geven. Zo geeft het project een uniek kijkje achter de schermen van hoofdsteden die door media vaak afgeschilderd worden als alleen gevaarlijk en onrustig”.

Ik wens je een mooie vrijdag & alvast een fijn weekend! Jeroen Swolfs… toi toi toi!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.