De MuseumQuicky – voor een snel museumbezoek

De Museumquicky - tips voor een snel museumbezoek

De laatste tijd krijg ik vaak de vraag of ik tips heb voor een museumbezoek. “Hoe doe jij dat Sandra?”. Om die reden geef ik je tips voor een museumbezoek!

Voordat ik je tips voor een museumbezoek geef, wil ik jou ook twee vragen stellen; “Wat is een museum? Heeft een museum een functie?”. Heb je daar wel eens stil bij gestaan? Al je het interessant vindt kun je er hier meer over lezen.

Als  fervent museumbezoeker heb ik ervaring met museumbezoekjes die soms duren van openingstijd tot aan sluitingstijd.

Ik kan letterlijk dwalen en verdwalen in een museon. Helaas voor mij, kan niet elke museumbezoek een hele dag duren. Daar heb ik gewoonweg geen tijd voor. Sinds kort heb ik daar een oplossing voor; een MuseumQuicky. Ja, je leest het goed!

Ik wist niets van dit bijzondere fenomeen af, totdat het mij regelmatig overkwam. Patsboem! Op een dag merkte ik dat ik zo een museum in én uit kon lopen. Afgelopen weekend heb ik mijn aller-kortste bezoek gehad; 15 minuten liep ik rond in het Rijksmuseum.

Wat is een MuseumQuicky?

Een MuseumQuicky is een kort bezoek aan een museum. Ik ben van mening dat vooral museumkaarthouders veel uit een MuseumQuicky kunnen halen. Een MuseumQuicky kan zelfs een uitkomst zijn!

Regels MuseumQuicky

De enige vereiste van een MuseumQuicky is dat een museumbezoek niet langer dan een uur mag duren. Dit is inclusief kluis-en toiletbreak. Naarmate je vordert dan kun je gaan voor de Die-Hard-MuseumQuicky. Daar geldt als voorwaarde dat een museumbezoek maximaal een half uur mag zijn en twee kunstwerken van te voren uitkiest die je nooit in het museum hebt gezien.

Tips voor een aangenaam-snel-museumbezoek

Tip 1:  Een museumkaart

Een museumbezoek kan aardig wat euro’s kosten. Koop een museumkaart als je op entreekosten wilt besparen. Bovendien kun je vaak via een snellere ingang zo een museum inlopen. Dat scheelt weer tijd!  Trouwens…… Wat weet jij eigenlijk over de Museumkaart? Lees er hier meer over.

garderobe in een museum

Tip 2: Garderobe  vs  Tas

Grote (rug)tassen en paraplu’s mogen niet mee op zaal. Die moeten vaak achtergelaten worden bij een garderobe of in een kluisje. Net als een wachtrij voor de ingang van een museum, kan een rij voor de garderobe ook erg  lang zijn. Houd je jas aan! Vergeet niet om een  muntje van 50 eurocent of een euro mee te nemen voor een kluisje. Na gebruik van de kluis krijg je deze weer terug.

 Tip 3: Een tijdelijke tentoonstelling of de vaste collectie?

Als het kan, kies van te voren drie en hooguit vijf kunstwerken uit die je wilt bekijken. Ga je voor de tijdelijke tentoonstelling of de vaste collectie? Op de site van een museum kun je vaak al de kunstwerken bekijken.

audiotour in een museum

Tip 4: Audiotour

Bij een kort bezoek aan een museum is een audiotour reuze handig. Heb je geen zin om de tekstbordjes te lezen dan kun je gewoon luisteren. Al luisterend kun je vaak ook doorlopen naar een andere tentoonstellingsruimte. Is dit niet snel genoeg? Download een App van het museum die je die je voorziet van informatie. Het laatste scheelt weer enkele minuten zodat je snel weer buiten de museumdeuren staat.

geschiedenis museumgebouw

Tip 5: Sla  tip 3 en 4 over en doe de – Over het Museum- rondje –

Deze tip is vooral handig als een tijdelijke tentoonstelling weer bomvol blijkt te zijn. Geen zin om een museumsardine te zijn. Ga dan voor Over-het–Museum-rondje!

Maak kennis met het museum! Een museumgebouw heeft ook mooie verhalen. Ga op onderzoek uit met de volgende vragen “Wie is de oprichter van het museum? Wat is de geschiedenis van het gebouw? en als laatste belangrijke vraag  Waaruit bestaat de permanente collectie”. De laatste vraag is tevens een vooruitblik (lees: research) op je volgende museumbezoek.

museumcafe

Tip 6:  Bekijk eén tentoonstellingszaal

Tijdens een museumbezoek hoef je niet alle tentoonstellingszalen af te gaan. Dat red je vaak ook niet. Kies eén ruimte die je aanspreekt. Bekijk ALLE  kunstwerken die erin tentoongesteld worden. Stuk voor stuk. Eén voor eén. Neem ze helemaal in je op en ga dan richting de uitgang. Of als je heel moe bent van het kieken, neem een kopje koffie met gebak (goed voor je suikerspiegel) in het museumcafé. Adem in en uit. Ontspan.

Tip 7:  Sla tip 3,4, 5 en 6 over en doe de Kunstkieken-MuseumQuicky.

Een Kunstkieken-MuseumQuicky is dat je bij het betreden van een museum je voor de volle 100% voor jouw museummoment gaat! Je gaat proberen om te genieten van jouw museumbeleving! Slenter door het museum. Loop lekker rond en geef je ogen de kost. Vergeet niet op de tijd te letten. Ook hier heb maximaal een uur!

Het enige nadeel is dat een Kunstkiek-MuseumQuicky meer voorwaarden heeft.

Dit zijn ze.

Laat je bekoren door de kunstwerken van het museum.

Laat de ‘kunst’ je raken. Lees vooral  GEEN tekstbordjes. Het leuke en mooiste van kunst is dat je er geen bal van hoeft te snappen! Je hoeft geen informatie te hebben over de getoonde kunstwerken in een museum. Je hoeft er eigenlijk  niets over te weten. Het mag maar het moet niet!

Je hoeft niet te weten wie de kunstenaar is en in welk jaar het kunstwerk gemaakt is. Je hoeft ZEKER NIET te weten wat de afmeting van een kunstwerk is. Maak ook geen foto’s van de kunstwerken, dat scheelt weer tijd!

Tijdens de Kunstkiek-MuseumQuicky geef je je  alleen over aan de kunstwerken.

De kunstwerken willen alleen maar JOUW aandacht! Kijk naar ze en geniet ervan. Vergeet ook daarbij de kunstwerken die je minder mooi vind niet. Kijk ook naar wat je NIET mooi vind. Misschien kom je er achter dat sommige kunst-genres niet bij je passen.

Opgelet:

Van de Kunstkieken-MuseumQuicky kun je vooral heel erg happy worden. In eerste instantie kun je je misschien verward  voelen. Misschien moet je zelfs huilen. Huilen van blijdschap. De enige remedie hiertegen is dat je zo snel mogelijk jouw museumbeleving deelt. Dat mag met iedereen! Deel jouw museumbeleving vooral met mij.

Voel je vrij om jouw museumbelevingen te delen onderaan mijn reviews op de site of op de FB-pagina van Kunstkieken of Kunst uit mijn Stad.

Na afloop ‘hang ik als een schilderij’ altijd nog even in het museumcafé en drink een kopje cappuccino. Om even bij te komen. Om vooral na te genieten van mijn museumbeleving! 

Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt. Volgende keer geef ik je tips voor een langzaam uitgebreid museumbezoek.

Liefs en een hele fijne dag!

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

4 reacties

  1. Hi Sandra ik doe graag een keer Museum Quicky met je. Mijn favoriete in en uitje is bijvoorbeeld het poppenhuis in het Rijksmuseum Amsterdam of even naar the Beanery in het Stedelijk. In de zomer vind ik ook de tuinen van Museum Van Loon en Willith Holthuyzen een topplek voor een snel bezoekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.