Van Michel tot Israëls

lezend meisje op sofa isaac israels

De naam van de tentoonstelling Van Michel tot Israëls zegt het al. Er worden werken van Georges Michels ( Frans landschapsschilder) en de Nederlandse Isaac Israëls getoond.

Ik was vooral benieuwd naar de schilderijen van mijn favoriete kunstenaar Isaac Israëls. Museum Gouda heeft vorig jaar het schilderij Lezend Meisje op sofa gekocht en die wilde ik in het echt zien. Ik vind het voornamelijk prachtig om te zien hoe het lezende meisje verdiept is in haar boek. Haar gezichtsuitdrukking vind ik erg mooi gedaan. Die concentratie is er van af te lezen. Het gewicht van het boek steunt op haar ellebogen. Fantastisch!

IMG_1384 isaac israels moulin de gallette

De tentoonstelling begint met het schilderij Gezicht op de heuvel van Montmartre van Georges Michel.

Michel schilderde dit schilderij in de eerste kwart van de negentiende eeuw in de heuvels buiten Parijs.  De kunstenaar hield zich tussen de heuvels en bossen schuil nadat hij in 1804 zijn vriendin (die hem bedrogen had) van het balkon had afgeduwd en daarna op de vlucht sloeg.  Michel is een van de eerste die ruwe landschapsschilderijen maakte. De generatie buitenschilders (beter bekend als de School van Barbizon), zien in Michel dan ook een leermeester.

Zoals je ziet is de heuvel nauwelijks bebouwd en als je nog beter kijkt zie je een molen ( twee witte wieken steken uit).  Dat molentje is de Moulin de Galette.

Israëls schilderde bijna een eeuw later op dezelfde plek dit schilderij met de naam van de molen.

Dezelfde plaatst was in zijn tijd een populaire uitgaanswijk van Parijs. Wat een wereld van verschil.

IMG_1404 IMG_1406

In het café is een ander schilderij van Israëls die ik er mooi vind. Een vrouw die straks rustig van haar drankje zal genieten. Mits ze niet van haar stoel valt.  Als je goed kijkt zie dat er een stukje mist van de stoel. Vind ik tenminste. Heeft Israëls dit met opzet gedaan of is het slordigheid? We zullen er wel nooit achter komen. Wel grappig!

IMG_1380

Naast werken van de eerdergenoemde kunstenaars hangen er ook andere mooie schilderijen. Van sommige kende ik de naam nog niet.  Zoals die van Henri Fantin-Latour die deze zoete Primula’s niet in een vaas, maar in een pot schilderde.

IMG_1395 IMG_1416

In de tentoonstelling zijn twee schilderijen (naast die van Israëls natuurlijk) die je gezien moet hebben.  Het schilderij De Oogst van Charles Daubigny en de Gevallen Engel van Odilon Redon.

Bij het eerste schilderij vallen de oogsters niet meer op. Alle aandacht gaat naar de lucht.  De verhouding lucht en veld klopt ook niet. Ik vermoed dat Vincent Van Gogh om die reden een fan was van Daubigny.

De verhoudingen van de gevallen engel.

Naar mate je langer kijkt naar het schilderij rechtst kijkt,  dan zie je dat de manier waarop de engel zijn hoofd naar achteren draait niet klopt en dat hij gekke armen heeft.  Toch heeft dit schilderij iets moois en past de lijst past ook precies bij het schilderij.  Dat zie je ook niet vaak.

De tentoonstelling is kleiner dan ik verwacht had maar heeft grootst kijkgenot.

Tot wanneer?

Van Michel tot Israëls is te zien tot en met 21 februari.  Voor meer informatie kiek hier!

Fijne avond.

Liefs,

Sandra

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde Kiekjes:

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum.Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op.Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

4 Comments

    • Wat een mooi compliment! Ik ben er letterlijk stil van. De volgende keer ff kieken en niet langslopen. Liefs Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.