Escher in het Paleis

Escher in het Paleis

Laat je verassen door de werken van M.C. Escher staat er op de site van Escher in het Paleis.

In deze blogpost zal ik zo min mogelijk hoogtepunten laten zien. Ja, je leest het goed: zo min mogelijk. Ik wil je namelijk vragen om je ook te laten verassen door de werken van M.C. Escher. Dit keer laat ik ook bewust mijn beleving achterwege omdat ik graag wil dat je zelf kijkt!

Afgelopen zaterdag was ik totaal overrompeld door verwondering door zijn werk. Foto: Drie bollen II (1946).

M.C. staat voor Maurits Cornelis, de voornaam van Escher (1898 – 1972). Ik moet bekennen dat ik dat niet eens wist. Erg he? Ik ken Escher alleen als Escher.

Als iemand zijn achternaam in een drukke museumzaal zou roepen dan weet driekwart wie Escher is.

Escher is de bekendste grafische kunstenaars ter wereld. Die tot aan zijn dood gefascineerd bleef door het spel met perfectief, ruimte en werkelijkheid.

In het voormalig winterpaleis van koningin Emma worden de hoogtepunten uit Eschers oeuvre getoond. Zijn vroege werk, landschappen, portretten, metamorfosen en optische illusies zijn er te zien.

Twee thema’s die Escher in bijna al zijn prenten liet terugkomen waren: eeuwigheid en oneindigheid.

Bij eeuwigheid spelen natuur, perspectief en spiegeling de hoofdrol en bij oneindigheid de wiskundige principes zoals vlakvullingen, veelvlakken, sterren en planeten en structuur van kristallen. Foto: litho Tekenen (1948).

Escher streefde niet naar symboliek in zijn werk.

Zelf vond hij het prima als anderen een diepere betekenis aan gaven. Zo kreeg zijn werk een vond hij grappig diepere betekenis aan zijn hobby.
Hij was een kunstenaar die onopvallend werkte aan zijn oeuvre zonder dat hij werd opgemerkt of zelfs gewaardeerd. Hij creëerde zijn eigen werelden, werelden die bekend staan als wiskundige kunst.

Wist je dat de inspiratie voor trappenhuizen komt van het grote trappenhuis van Eschers voormalige Hogere Burger School in Arnhem?

Als kind had hij afkeer voor school en zat vaak te dagdromen. Waarschijnlijk droomde hij over het trappenhuis (vlak voor zijn lokaal) waar van alles kon gebeuren.
Escher is veertien jaar oud als hij in 1912 naar de H.B.S gaat. Iedere jaar gaat hij maar net over. In 1918 zakt hij voor zijn eindexamen.

Laten we een aantal hoogtepunten uit de collectie bekijken.

drie werelden Escher

Hand met spiegelende bol bol van Escher

Drie werelden (1955) ken je vast en zeker. Als kind kwam ik dit werk altijd op posters tegen in verschillende bibliotheken. Hand met spiegelende bol (1935) is eigenlijk een zelfportret van Escher in zijn woonkamer.

reptielen escher

Op de litho Reptielen (1943) zie je een tekenschrift van een mozaïek van reptielen.

Als je goed kijkt dan zie je dat eén reptiel zich los maakt van het vlak en wandelt over het bureau en gaat weer terug in het blad.

Mijn lievelingswerk van Escher zijn de  Metamorphosen (geen foto).

Ik vind het schitterend om te zien hoe alle figuren over gaan tot andere figuren. Eén woord: superfantastisch!

belvedere escher

Tentoonstellingsaffiche

Op het affiche staat Belvedère (1958) afgebeeld. Het is een uitkijkpost met een onderstuk dat dwars, van links naar rechts, over het beeld loopt, terwijl de etage er van boven naar achteren loopt.

 

Mustsees!

In een van de vitrines ligt een houtblok van de houtsnede Balkon (1945) die niet in omloop is gebracht. In de zaal hangt de litho Balkon (geen foto). Tussen beide zitten kleine verschillen.

Als je de verschillen gaat zoeken besef wel dat de afdruk altijd het spiegelbeeld is van de voorstelling. Het blok ligt naast de Ruiter; een houtsnede in zwart, rood en grijs. Er zijn drie blokken gebruikt om de afdruk te maken.

Wat vond ik van Escher in het Paleis?

In 2013 heb ik in het Tropenmuseum de tentoonstelling ‘Escher meets Islamic Art’ gezien.  Na het zien van die tentoonstelling werd ik al meer fan. Nu ik al zijn werken in het Paleis heb gezien heb ik nog meer waardering voor Escher gekregen.

Na het zien van al zijn prenten kan ik alleen maar zeggen dat Escher met zijn gedachten en creativiteit veel verder was dan de traditionele kunstenaars.

Mijn advies:

Neem een duik in het werk van Escher. Duik in de wereld van illusies. Dat kan zeker op de derde verdieping!

Voor meer informatie: Escher in het Paleis

Fijne dag,

Liefs,

Sandra

NB: Zowel de tekst als de foto’s zijn eigendom van Kunstkieken.nl en met toestemming van Escher in het Paleis gepubliceerd. De afbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.