Velvet Buzzsaw

Velvet Buzzsaw (2019) - Netflix

Velvet Buzzsaw

Regisseur: Dan Gillroy

Jaar: 2019

Genre: Kunst,Horror

Speelduur: 109 minuten

Taal: Engels

Première Netflix: 27 januari 2019

Hoofdrollen: Jake Gyllenhaal (Morf Vandewalt), Rene Russo (Rhodora Haze), Zawe Ashton (Josephina).

Verhaal Velvet Buzzsaw

Een gevreesde criticus (Jake Gyllenhaal), een kille galeriehouder (Rene Ruso) en een ambitieuze assistent (Zawe Ashton) tikken een aantal schilderijen van een overleden kunstenaar op de kop, met grimmige gevolgen.

De titel van de film Velvet Buzzsaw verwijst naar het verleden van galeriehouder Rhodora Haze.

Ze heeft zoals ze zelf zegt vele manen geleden een punkverleden gehad. Hoewel het niet expliciet wordt genoemd lijkt het erop dat ze ooit in een band genaamd Velvet Buzzsaw zat.

Velvet Buzzsaw - Jake Gyllenhaal

Openingsscène:

Al vliegend belandt je als kijker op de kunstbeurs Art Basel in  Miami Beach.

Art Basel is een kunstbeurs voor hedendaagse kunst, dat jaarlijks wordt gehouden in de Zwitserse stad Bazel, Miami Beach, Florida en Hong Kong.

Kort hierna komt acteur Jake Gyllenhaal in beeld. Hij loopt vol zelfvertrouwen, heeft een zonnebril op en een blauw kostuum met wit overhemd aan. Een paar tellen later meldt hij zich aan bij een balie met zijn naam: “Mort Vandewalt van Artweb”.  Een persoon roept “Hé Morf!”. Gyllenhaal zwaait terug, met een lach vol van oor tot oor.

Het beeld eindigt met een impressie van de kunstbeurs.

Wat vond ik van Velvet Buzzsaw?

De hoofdreden dat ik de Velvet Buzzsaw heb afgekeken is Jake Gyllenhaal. Hij zet zijn personage als kunstcriticus steengoed neer. Zijn monologen en dialogen in de film zijn óók kunst! Ook Rene Russo speelt haar rol erg goed. De acteurs John Malkovich en Toni Collett hebben ook een kleine rol in de film.

Velvet Buzzsaw - Dan Gillroy

De tweede reden dat ik naar Velvet Buzzsaw bleef kijken is dat film wél een visueel spektakel is.

Vooral de scene waarin Joshpina wordt vermoord is prachtig. Bovendien zijn er tal van kunstwerken te zien. Daarnaast vond ik het ‘gewoon te leuk’ om naar de verschillende personages uit de kunstwereld te kijken. Eigenlijk te observeren.

Velvet Buzzsaw valt onder de genre horror. Als horror lover kan ik zeggen dat dat totaal niet klopt. De film is, ondanks het verhaal, niet eng.

De film gaat over Josephina die op een avond het lijk van haar buurman Vertil Dease vind. Een dag later komt ze de beheerder van het gebouw tegen. Die vertelt dat Dease een kunstenaar blijkt te zijn en dat alles erop wijst dat hij voor zijn dood al zijn kunstwerken aan het vernietigen was. Ook vertelt hij dat Dease instructies heeft nagelaten dat al zijn kunstwerken vernietigd moeten worden. Je raadt waarschijnlijk al waar al die kunstwerken belandden? Juist!

Wat Josephine nog niet weet is dat de kunstwerken een bovennatuurlijke kracht hebben. Iedereen die maar ook iets te maken krijgt met Dease’s zijn kunstwerken wordt vermoord.

Ook Vandewalt begint dingen te zien en te horen. Aan Rhodora vertelt hij (als ontkenner van kinderachtig bijgeloof) dat alle moorden verband hebben met de kunst van Dease. Om die reden adviseert hij Rhodora om te stoppen met de verkoop van alle kunstwerken van Dease, en deze ergens op te slaan of weg te stoppen.

Ik kan niet anders eindigen met de woorden van Morf Vandewalt “Kunst kan visionair en hypnotiserend zijn en een mix van artistieke facetten hebben”. Snap jij dat? Daar gaat Velvet Buzzsaw dus over.

Heb jij Velvet Buzzsaw al gezien? Hier vind je de Trailer Velvet Buzzsaw.

Liefs en welterusten

Sandra

NB: Zowel de tekst als foto’s zijn eigendom van Kunstkieken.nl & Netflix.com. De afbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.