De A van Art Nouveau

Alphons Mucha Doesburg

De letterlijke betekenis van de kunststroming Art Nouveau is; nieuwe kunst.

Een andere benaming voor art nouveau is jugendstil.

De term Art Nouveau werd voor de eerste keer genoemd in 1884.

De Belgische kunstenaarsgroep Les XX bestond uit schilders en beeldhouwers, die tussen 1883 en 1893 actief was. Tot 1915 was Art Nouveau ‘in de mode’. De groep ‘geloofde in Art Nouveau‘ zeiden ze in een kunsttijdschrift.

Art Nouveau was geen schilderstijl. Het was een mix van decoratieve kunst, architectuur en grafische kunst .

Een Art Nouveau voorstelling kun herkennen aan de golvende lijnen, vrouwelijke ronde vormen veelal met bloemen met stengels en vogels en andere aardse elementen. De kunstwerken zijn vaak vlakke, kleurige en erg gestileerde tekeningen/prenten of grafisch drukwerk.

Eén voorwaarde voor Art Nouveau is dat de linker en de rechterkant van een ontwerp niet elkaars tegenovergestelde mogen zijn.

Ze moeten een geheel vormen én in elkaar samensmelten en vooral een symmetrie zijn.

Art Nouveau had eén doel; ‘alledaagse gebruiksvoorwerpen’ en de leefomgeving nog mooier maken. Te denken valt aan trapleuningen, vazen, sculpturen, raamwerk lampen en zelfs theekopjes.

Wereldwijd staat de kunstenaar Alfons Maria Mucha bekend om zijn ‘art nouveau vrouwen’.

Ik heb een aantal van zijn ‘vrouwen’ mogen bewonderen. Ze zijn werkelijk prachtig! Op de site van de Muchafoundation.org kun je zijn collectie bekijken. Op de site kun je Mucha-kleurplaten downloaden.

Delftsche sla olie

In Nederland is de kunstenaar Jan Toorop ‘de vader van de Art Nouveau’.

Een van zijn bekende art nouveau werken is het affiche van de Delftsche sla olie. De twee vrouwen met hun weelderige lokken en gewaden heb je vast en zeker wel in een museum (of ergens anders) gezien. Het affiche is gemaakt in opdracht van de Nederlandse Oliefabriek in Delft.

De foto van het affiche heb ik gemaakt in Museum Prinsenhof in Delft.

In 1923 waren er Jan Toorop postzegels in omloop.

De serie bestond uit twee zegels van 2 en 10 cent waarop 5 cent toeslag werd berekend.

Lees hier meer over de liefdadigheidzegels van Jan Toorop.

Wat vind je van de stijl Art Nouveau?

Welke naam benaming vind je mooier? Jugendstil of Art Nouveau?

Ik vind Art Nouveau mooier, zachter en liefelijk klinken. Jugenstil klinkt zo hard, zo koel. Dat is Art Nouveau zeker niet.

Fijn avond,

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

12 reacties

  1. Beetje oppervlakkig bericht dit, jammer!
    Je zou tenminste moeten noemen dat Art Nouveau kunst geïnspireerd is op de natuur. Op deze manier kan je beter wikipedia lezen, dan deze blogpost.

  2. Heel leuk en interessant. De naam Art Nouveau past goed bij de tekeningen. Ik ben reuze nieuwsgierig naar de volgende letter.

  3. Liep je brein weer over van ideeën? Erg interessant is dit. Ik kijk al uit naar de volgende. Art Nouveau klinkt stukken beter dan Jugend Stil.

  4. Ik vind de naam Art Nouveau leuker – ik had een poster van Mucha op mijn kamer toen ik tiener was. L’hiver een van de 4 seizoenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.