We Have a Dream

Zou jij jouw leven op het spel zetten om de wereld te verbeteren?

Mahatama Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela  (durfden) deden dat wel.  De tentoonstelling We Have a Dream in de Nieuwe Kerk  in Amsterdam vertelt het verhaal van de drie wereldverbeteraars.

Zoals je wellicht al weet hebben de mannen een belangrijke rol gespeeld in de vrijheids- en emancipatiebewegingen in India, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.  Hun gedachtegoed reikte verder dan de grenzen van hun eigen land. Zelfs vandaag nog zijn de drie mannen voorbeelden voor de hele mensheid.

Op de vragen ”Wat waren de keerpunten in de levens van deze drie? Hoe maakten zij het verschil, en waarom inspireren zij nu nog steeds? “ krijg je als bezoeker een antwoord in de tentoonstelling.  Ook de fakkeldragers, de wereldverbeteraars van nu worden niet vergeten.

Vandaag vertel ik je waarom deze  mannen zich hebben ingezet om de wereld te verbeteren. Wat was hun reden?

Laten we kijken naar hun kantelpunt.

Op 7 juni 1893 (Zuid-Afrika) zit Gandhi in de eersteklas cabine van een trein. Als jonge advocaat gekleed in een mooi pak en in het bezit van een eersteklas treinkaartje wordt hij op grond van zijn huidskleur gesommeerd om in de derde klas te gaan zitten. Als hij weigert wordt hij uit de trein gezet.

Rosa Parks was een burgerrechtenactivist. In 1955 ging ze met voorbedachten rade in het blanke deel van een  bus zitten. Ze weigert ook nog eens op te staan voor een  blanke passagier.  Dit  bericht komt ten gehore bij King. King werpt zich meteen op als een van de leiders van de Amerikaanse Civil Rights Movement.

Van 1964 tot en met 1982 verblijft Mandela in de gevangenis op Robbeneiland. Hij zit hier vast  op beschuldiging van sabotage en samenzwering tot omverwerping van de regering. Hier beleeft hij zijn persoonlijke kantelpunt.

In 1982 wordt Mandela verplaatst nar Pollsmoor Prison in Kaapstad. Hij krijgt hier meer bewegingsruimte. In 1985 wijst hij een vrijlatingvoorstel af met de woorden “What freedom am I being offered while the organisation of the people (ANC) remains banned? Only free men can negotiate”.  Wat een held!

Wat kun je verwachten van We Have a Dream?

De rijpere museumbezoeker zal een  stukje  geschiedenis herbeleven. Terwijl de  40-plusser (zoals ik) voor het eerst duikt in deze geschiedenis en zal  die voor het eerst zal beleven en ook nieuwe feiten zal ontdekken. Voor de jonge museumbezoeker zal het een eerste kennismaking zijn met deze gewone mensen die uitgroeiden tot rolmodellen.

De tentoonstelling bevat veel beeldmateriaal. Van ieder is persoonlijk voorwerp te zien.

Van Gandhi is dat  zijn spinnewiel. Welke hij gebruikte om zijn eigen kleding te maken.

Van Mandela het  boek The Complete Works – William Shakespeare . Sonny Venkatrathnam, een medegevangene van Mandela had het binnengesmokkeld als een bijbel.

Op de kaft zijn hindoegoden afgebeeld. Bij de uitspraak van Julius Caesar “ Cowards die many times before their deaths: The vailant never taste of death but once”.

De foto op de achtergrond is Mandela in de traditionele kleding van de Tembo-stam. Hij droeg dit tijdens de rechtszaak van 1962.

Van King is er een geschreven en uitgetypte toespraak uit september 1962 te zien.

In deze speech ging hij in op de afschaffing van de slavernij in Amerika. Daarnaast kun je als toeschouwer  de I Have a Dream speech bij het Washington Monument in augustus 1963  bijwonen. Letterlijk een throwback!

Wat vond ik van We Have a Dream?

Bij het zien van sommige beeldmateriaal kreeg ik een brok in mijn keel. Bij het lezen van hun verhaal werd ik zo nu en dan verdrietig.  Ik denk dat ik vooral verdrietig werd om het  dat de “problematiek” waar deze mannen voor streden nog niet is verdwenen.

Anderzijds heb ik nog een meer diepe waardering voor deze mannen gekregen. Voor het eerst besef ik wat deze mannen hebben teweeg gebracht. Zonder netwerk en op eigen kracht de geesten van miljoenen mensen indringen. Dat is pas influencing!

De tentoonstelling bevat veel beeld- en leesmateriaal. Voor deze expositie moet je echt de tijd nemen om alles te lezen en te bekijken.

Behalve de objecten kun je kijken naar de gezichtsuitdrukking van de drie heren. De stralende lach van Mandela, de rust die Gandhi uitstraalt en luisteren naar de krachtige stem van de King.

Een foto die bij mij bijgebleven is waarop te zien is hoe Mandela gevangeniskleding verstelt. Ondanks dat hij opgesloten is glimlacht hij nog.

Tot slot het campagnebeeld.

Ik vind het erg mooi dat deze drie heren samen zijn afgebeeld. Samen hadden ze een droom.

Bij mij schoot het volgende naar binnen toen ik de drie heren op het affiche zag. Gandhi en King beide  zijn doodgeschoten. Mandela als enige van de drie in de regering van zijn land terecht komt. Hij werd de eerste zwarte president van Zuid-Afrika . Wat een persoonlijkheden!

De tentoonstelling  We have a Dream is te zien tot en met 4 februari 2018. Voor meer informatie: de Nieuwe Kerk Amsterdam.

Ga jij naar de tentoonstelling? Of ben je afgelopen weekend al geweest?

Fijne avond,

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.