Film: Welcome to Marwen

Welcome to Marwen - Robert Zemeckis

Welcome to Marwen

Regisseur: Robert Zemeckis
Jaar: 2019
Genre: Kunst, Fantasie, Drama
Speelduur: 116 minuten
Taal: Engels
Release datum bioscoop: 10 januari 2019
Acteurs: Steve Carell (Mark/Hogie), Leslie Mann (Nicol) e.v. andere bekenden

Verhaal

Welcome to Marwen gaat over hoe creatieve verbeeldingskracht de menselijke geest kan genezen.
De film is waargebeurd én gebaseerd op het leven van Mark Hogencamp.

Hogencamp werd op 8 april 2000 buiten een bar aangevallen door vijf Duitse mannen die hem bijna doodden. Negen dagen ligt hij in coma en veertig dagen in het ziekenhuis. Als gevolg van een hersenschade kan Hogencamp, zich tot op heden, niets meer herinneren van zijn oude leven.

Omdat hij geen geld heeft om therapie te betalen, creëert hij in zijn achtertuin een op 1.6 schaal een stad; Marwen.

De titel van de film Welcome to Marwen verwijst naar Marwen: een kunstinstallatie die Hogencamp vult met vrienden (vooral vrouwen) en zijn (Nazi) aanvallers.

De poppen maakt hij zorgvuldig na en hier speelt hij het voorval van 8 april 2000, steeds in een ander verhaal en setting, na. Hij herbeleeft de daad keer op keer opnieuw. Ook fotografeert hij de scenes wat resulteert in een tentoonstelling in New York.

Welcome to Marwen

Openingsscène

We zien een piloot in een jachtvliegtuig vliegen die van alle kanten wordt gebombardeerd. Zijn vleugel wordt geraakt en hij is genoodzaakt om een noodlanding in het moeras te maken. De piloot stapt uit het vliegtuig en als filmbezoeker is dit de eerste kennismaking met de pop Hogie de alter ego van Marc Hogencamp.

Wat vond ik van de film?

Vooral apart. Ik vind het een origineel idee van regisseur Robert Zemeckis om de poppenwereld van Hogencamp (lees: fantasieën) op ‘film’ te zetten. De scenes waarin Hogencamp een paniekaanval krijgt vind ik wonderlijk in elkaar gezet. Als filmbezoeker krijg je echt toegang tot het geheugen van Hogencamp.
Sommige poppen-scenes vond ik te lang te duren en iets te overdreven. De film had ik na een uur wel-voor-gezien.

Toch vind ik dat iedereen de film Welcome to Marwen moet gaan zien.

Daar heb ik twee redenen voor;

Een: Welcome to Marwen laat zien wat voor gevolg zinloos geweld heeft op een persoon. Twee: Welcome to Marwen laat ook zien dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn.

Review Welcome to Marwen

Muziek

Tja, die vind ik geweldig! Ik heb Joan Osborne met het nummer Spooky en Yummy Yummy Yummy van Julie London voorbij ‘horen’ komen.

Aftiteling

Blijf zitten als je Marc Hogencamp in real-life wilt zien!

Campagnebeeld

Robert Zemeckis is ook de regisseur van de film Forrest Gump, met Tom Hanks in de hoofdrol. De gelijkenis met het campagnebeeld van Forrest Gump is groot vind je ook niet?

Wil je de de kunst vande “echte” Marc Hogenkamp zien?

Klik dan op Marwencol.com

Inderdaad Marwencol.com en niet Marwen.com. Hogencamp heeft de naam van zijn kunstinstallatie verandert in Marwencol. Waarom dat is? Dat zie je in de film!

Een fijne avond,
Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

  1. Leuke recensie. Ik vond het een aangrijpende film met een sterke Steve Carell. Robert Zemeckis is ook de maker van Back to the Future, deze filmklassieker had ook een nogal overduidelijke verwijzing in de film.

    • Excuses voor mijn late reactie. Ben lang offline geweest. Ja Steve Carrel heeft zijn personage echt goed neergezet. Een mooie maar droevige film ook.
      Dank voor je compliment. Liefs,Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.