Op 1 mei 1885 werd het Museum voor Land- en Volkenkunde, het huidige Wereldmuseum, geopend.
Het is een museum over culturen in het heden en verleden. Het is gevestigd in het vroegere clubgebouw van de Koninklijke Yachtvereniging. De vereniging kreeg geschenken van reders, wetenschappers en verzamelaars. Wat resulteerde in een museum.
Het Wereldmuseum zal vanaf april 2018 worden verbouwd.
Voor mij betekent het dat het de hoogste tijd is om de Chokhor Ling weer eens te gaan bezoeken. Oftewel de Tibetaanse tempelruimte in het museum. Ik weet niet of deze na de verbouwing terugkomt.
Drie generaties kunst verzamelaars hebben de Tibetaanse collectie bij elkaar gebracht. Het Wereldmuseum heeft vier jaar gewerkt om deze tempelopstelling waar te maken. De tempelexpositie is de enige in de wereld die compleet en toegankelijke is voor publiek.
Op zaterdag 10 mei 2014 heeft de veertiende Dalai Lama de tempel ceremonieel ingewijd. Hij gaf de tempelruimte de naam Chokhor Ling wat Paleis van het Rad van de Leer betekent.
De collectie bestaat uit honderden Boeddhabeelden. Ik heb altijd het gevoel dat ik niet in een museum rondloop maar in een huiskamer van een verwoed verzamelaar. Ik hoop dat het museum de huiselijke sfeer zal blijven behouden.
De tijdelijke tentoonstelling POWERMASK, die tot 18 maart aanstaande te zien is, stond nog op mijn kijklijstje.
Gastconservator Walter Van Beirendonck neemt de museumbezoeker mee naar verschillende werelden waarin het masker een rol speelt.
Sinds de jaren tachtig haalt Van Beirendonck zijn inspiratie uit maskers en laat dat terugkomen in zijn modecollecties.
Van Beirendonck heeft 125 maskers uit de collectie van het Wereldmuseum gekozen. Die vulde hij aan met gemaskerde kostuums en silhouetten van verschillende bruikleengevers.
Op de foto zie je Tonque Man (1987) van Keith Haring en het schilderij Skelet arresteert maskers (1891 van James Ensor.
In de tentoonstelling presenteert de Antwerpse modeontwerper de verschillende functies van maskers. Hij legt verbanden tussen beeldende kunst en Afrikaanse maskers en laat de rituelen rond maskers zien.
Kijk voor meer informatie op: Wereldmuseum Rotterdam
Fijne dag,
Sandra
NB: Zowel de tekst als de foto’s zijn eigendom van Kunstkieken.nl en met toestemming het Wereldmuseum Rotterdam gepubliceerd. De afbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze