BIG ART is weer in town!
Vorig jaar lanceerde curator Anne van der Zwaag een nieuw kunstplatform in Amsterdam. Dit met als doel om er een jaarlijks een pop-up evenement van te maken.
Vanaf morgen is BIG ART de tweede editie een feit. Dit jaar wordt het gehouden in het historische Koopmanshuis De Zonnewijser met een ruimte van 3.000 m₂ verdeeld over zes verdiepingen.
Net als bij de eerste editie van BIG ART mocht ik opnieuw sneakpeaken.
Laten we BIG-ARTEN.
Sinds ik de tentoonstelling HAAR! in het Centraal Museum heb gezien sta ik niet meer versteld dat er menselijk haar wordt gebruikt in kunst.
Beatrice Waanders startte in 2008 het label The Soft World. Een installatie (gemaakt van mensenhaar) met de naam Hair is hier te zien. Er zijn twee opties om het te bekijken: van een afstand bekijken of er doorheen lopen. Door de lichtinval ziet het kunstwerk er ook steeds anders uit.
Over haar werk zegt Femmie Duiven het volgende;
Binnenkant buitenkant
Aarde lucht
Het persoonlijke, het absolute
Kun je zijn wat je ziet?
Kun je een landschap begrijpen?
De kunstenaar bedekt textiel met verschillende materialen zoals zand, klei, glas, steentjes of in dit geval (After Party – 2015) met kaarsvet.
Duiven doet dit om haar kunstwerken een buitenkant, eigenlijk een huid, te geven. Waarom? Vaak met het doel om een omhulsel te zijn die bescherming, beschutting of als illusie dient.
Ik vond het ehm.. VET!
Ontwerper Floris Hovers maakte speciaal voor BIG ART een stad op maat.
De steden Assemblages/Composities en Wooden City (allebei uit 2016 – 2017) zijn niet alleen gemaakt van (gekleurde) houten blokken maar ook van gebruiksvoorwerpen. Zo zag ik twee wc-rollen, een potlood en een mesje van een stanleymes. Het leuke van dit werk is dat je er van bovenaf, van de zijkant, van ver en van heel dichtbij kunt bekijken. Deze zoete steden zijn echt het bekijken waard!
In de balzaal van De Zonnewijser is het feest!
Weet jij wat een mixed reality kunstwerk is?
The Fair Grounds is er zo eentje en is bedacht door Réne van Engelenburg , Gijs ten Cate en Ard van der Veldt.
Zes bezoekers kunnen tegelijk in een treintje (in de kleuren van De Stijl) met een VR bril op een ritje maken. In 90 seconden maak je rondreis door in Venetië of Amsterdam. Het ‘kunstwerk’ is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen.
Op de achtergrond zie je het schilderij Cardinal Points (White) – 2015 van Steve Aalders. Het gele doek met een zeer geweldige naam The old dame strode in with force and grace of a thunderstorm (2017)is van Pieter W Postma.
Van NON-schilderen had ik nog nooit gehoord.
De foto’s van kunstenaar Jan ten Have lijken net schilderijen. Door een speciale techniek brengt hij verschillende lagen aan. De wolkenfoto Skyscape 5 die hij vanuit het vliegtuig heeft genomen. Naar eigen zeggen heeft hij er inmiddels duizenden van.
Van Neon licht had heb ik wel ‘weet’ van! Het werk is van Corne Vissenberg en draagt de prachtige naam ‘Amazing Human Being’.
Bij het zien van het sculptuur Questions & Answers ( 2017- Dephine Courtillot) vroeg ik mezelf af of de kleuren de vragen voorstellen en de witte stukken de antwoorden.
De lichtinstallatie Current Curtain (2017) zie je op de achtergrond van VANTOT. Zij stellen de vraag of wij elektriciteit nog steeds als iets gevaarlijks zien als de laagspanning de nieuwe norm zou zijn.
Het werk Wieland Vogel heet Renovations Objects/Projects Maria Statue (2017). Door de steigers was mijn aandacht meer naar Maria gericht. Voelt ze zich gevangen of zijn de steigers een tweede huid? De constructie is ook het bekijken waard.
Als museumblogger word ik altijd blij als een kunstwerk museum-gerelateerd is.
Van de foto Back Stages: Teylers, (Katrin Korfmann) werd ik erg blij! De fotografe maakt haar foto’s altijd in openbare ruimtes of bijzondere plaatsen vanaf een grote hoogte. De foto heeft een BIG-afmeting van 300 x 430 cm.
Mustsees!
De ‘WIP KIP’ pillen. Onder toezicht mogen kinderen tot 10 jaar op de pillen klimmen. De pillen zijn gemaakt door Nicolas Chuard en heten More is More & More (2016). De collage van Washington (Rolf Bruggink) gemaakt van bankbiljeten van over de hele wereld
Wat vond ik van BIG ART?
Vermakelijk! Must-go voor liefhebbers van moderne kunst. Tof omdat er werken van bekende en onbekende kunstenaars worden getoond.
Het gebouw van de vorige editie is, als je het vergelijkt, kil en koud. De Zonnewijser is een mooiere en levendiger gebouw, heeft vanuit verschillende kamers een mooi uitzicht op Amsterdam en het is er verwarmd. De tweede editie vind ik beter dan de eerste editie. Ik geloof dat de eerste kunst-ziekjes er nu wel uit zijn. Op naar de volgende editie!
BIG ART 2017 is tot en met zondag 15 oktober aanstaande te bezoeken.
Dagelijks van 11.00 uur en 19.00 uur. Toegangsprijs € 7, 50. Kinderen tot en met 11 jaar zijn gratis.
Elke dag tussen 5 en 7 uur vinden er rondleidingen en een Meet & Greet met kunstenaars. Voor meer informatie: BIG ART
BIG ART tot volgend jaar!
Liefs en een fijne avond,
Sandra