Rondleiding in Kasteel Keukenhof

Kasteel Keukenhof heeft mij hart veroverd.

Ik bezocht het kasteel speciaal  voor de tentoonstelling “IN VORM Dutch Design op Kasteel Keukenhof”. Rond 9 uur in de ochtend kwam ik aan en verliet het kasteel pas na sluitingstijd. De zon ging langzaam ten onder.

Ik had nooit gedacht dat ik de hele dag op het landgoed én (met hoge uitzondering) alleen in het kasteel zou vertoeven. Op het landgoed en in het kasteel is er een sfeer van thuiskomen. Het voelde alsof ik thuis was. Er heerst er zoveel rust en sereniteit dat ik er zo in wilde trekken.

We gaan heel even terug in de tijd.

In 1641 werd Kasteel Keukenhof gebouwd door Adrian Maertenz Block als een landhuis.

In 1809 redde  Johan Steengracht van Oostcappele het gebouw van ondergang. Het is interessant om te weten dat hij kunstkenner en museumdirecteur was van de eerste openbare museum in 1774 van ons land.  Namelijk het Koninklijk Kabinet van Schilderijen in Den Haag oftewel  Galerij Prins Willem V.  Een bezoek aan dit museum staat in tussen op mijn museumplanning.

Steengracht verzamelde Hollandse Meesters uit de Gouden Eeuw en legde de basis voor de collectie van het Mauritshuis. Het Mauritshuis werd in 1822 geopend.

Cecile Marie (1813 -1899) was de enige dochter van Steengracht en erfde in 1861 het Kasteel Keukenhof.

Om het landhuis meer allure te geven kwam zij met het idee om zes hoektorens bij te laten bouwen en werd het voorportaal verplaatst.

De laatste eigenaarJan Carel Elias Graaf van Lynden laat het kasteel en 230 hectare landgoed na aan de Stichting Kasteel Keukenhof.  Na de tweede wereldoorlog is hij nooit meer teruggegaan. De stichting heeft als taak om het kasteel en het landgoed terug te brengen in goede staat en deze te behouden.

Behouden is het woord waar het bij de Stichting Keukenhof om gaat.

Eén eis had van Lynden wél. Hij wilde dat het kasteel als een huismuseum zou worden opengesteld. De huiselijke sfeer stond centraal.

Kasteel Keukenhof is eind 2012 geopend na een restauratie en is alleen te bezichtigen door middel van rondleidingen. In de tuinen vinden openlucht tentoonstellingen plaatst. Ik kan je vertellen dat die zeer de moeite waard is!

Jan Carel Elias Graaf van Lynden en Pauline Margaretha Christine de Steenhuijsen

De huiselijke sfeer is voelbaar.

Ik schreef hierboven dat ik mij in het kasteel meteen thuis voelde. Het leek net alsof ik op visite kwam en dat op elke moment de eigenaar thuis zouden komen.  Ik denk dat het komt omdat het huis nog steeds volledig ingericht is. Zo zijn er geen afzettingen om de meubels heen. Je kan in elke kamer  vrij rondlopen alsof je thuis bent.

Ik laat je de “kunstzinnige” kant van de vertrekken zien.

Tijdens de renovatie vond men op zolder een kist met rollen behang en resten van behang.

Per kamer is er gekeken welk behang er is gebruikt. En wat er nog aan behang (over) was.  Het behang is eerst gefotografeerd en vervolgens gekopieerd. Sommige behang komt zelfs terug in de gordijnen!

De Blauwe salon is  niet blauw maar behangen met replica’s van schilderijen van Caspar Wolf.

Wolf was een Zwitserse decoratie- en kunstschilder en bekend om zijn Alpenlandschappen. De kamer heet de Blauwe Salon om dat het vroeger  blauw is geweest. Het heeft vele gedaantes gehad maar is uiteindelijk teruggebracht naar een schilderijenkabinet in de tijdsgeest van de familie Steengracht van Oostcappele.

De schilderijen van Wolf zijn verspreid over de hele wereld maar een groot deel is in musea in Zwitserland beland.  Stichting Keukenhof heeft beeldrecht gekregen en de schilderijen op linnen te laten afdrukken.

Achter een deur in de Blauwe Salon zit een verborgen kamer verstopt.

De kamer is het pareltje van het kasteel en is volledig  met goudleer bekleed. Hierin werd een porseleinverzameling in bewaard. Het porselein blijkt uit verschillende porselein-periodes te komen.  Het is onbekend hoe de collectie is verzameld en waar het vandaan komt, want er is geen inventarisatielijst van. Op de foto zie je een foto uit de tentoonstelling ‘IN VORM” Dutch Design op Kasteel Keukenhof’ op de voorgrond zie je het werk van.

  

Schilderijen van Kasteel Keukenhof

In de eetkamer hangt er een schilderij (foto links) van Adriaen Maertensz Block. Daarop is te zien hoe groot het landgoed is en hoe het landhuis er destijds zonder toren eruit zag.

Stilleven_met_kalkoenpastei_Rijksmuseum_SK-A-4646

Foto: Wikipedia

Vroeger had het Kasteel Keukenhof een grote kunstcollectie. Nu zijn er iets van 50 schilderijen over.

Als museumbezoeker van het Rijksmuseum heb je vast en zeker het schilderij Stilleven met kalkoenpastei van Pieter Claesz  gezien. Het hangt in de eregalerij van het museum. Het schilderij was voor 1947 een van de topstukken en werd speciaal als de Graaf  het kasteel bezocht naar het kasteel kwam opgehangen.

De graaf verkocht het schilderij vermoedelijk aan een bevriende antiquer die het uiteindelijk voor een zeer groot bedrag aan Rijksmuseum verkocht.  Overal in het huis hangen er portretten en enkele landschappen.

Ik ben niet helemaal eerlijk geweest.

Ik schreef hierboven dat je in elke ruimte vrij kan rondlopen alsof je thuis bent is. Dit eigenlijk niet waar. Zo zijn bijvoorbeeld de zolder en de gastenverblijf niet toegankelijk voor publiek.  In de toekomst zal dit misschien wel opengesteld worden. Ik mocht er met toestemming van de curator kunstkieken!

De zolder heeft verschillende kleine kamers.

Zo is er ook een aparte ruimte  waar de echtgenote van Jan Carel Elias Graaf van Lynden schilderde; Pauline Margaretha Christine de Steenhuijsen. Ook wel Molly genoemd.

Er zijn vier schilderijen van haar te zien. Ik kan best begrijpen dat de zolder de plek was om te schilderijen. Het is er zo rustig dat je er een speld kan horen vallen.

In een andere kamer is er een kist met persoonlijke spullen van de Graaf.  Ik mocht er in snuffelen zonder de spullen aan te raken.

Tot slot laat ik je de gastenverblijf zien.

  

Mustsees in Kasteel Keukenhof.

De slee en de mooie open haard in een van de kamers & alle vertrekken van het kasteel.

Wil je ook een rondleiding in Kasteel Keukenhof?

Dat kan op woensdag en zondag om  13.30 uur.  Daarna (of ervoor) kun je wandelen in de kasteeltuin en het bos. Voor meer informatie kijk  op: Kasteel Keukenhof

Een rondleiding kost € 10,–. Museumkaarthouders en kinderen (4 t/m 7 jaar) betalen € 5,–. Kinderen kunnen spelen en er is een kinderboerderij.

Fijne avond en liefs,

Sandra

PS: Mijn bezoek aan Kasteel Keukenhof was een hele bijzondere! Het was een dag – uit mijn museumblogger-leven-  om nooit meer te vergeten. Lieve Charlotte ik wil je uit het diepst van mijn hart bedanken voor uitnodiging en de prachtige rondleiding. Ik voel mij vereerd dat ik in alle vertrekken mocht rondlopen.

We keep in touch!

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.