Hair Heur Haar!

Foto: Centraal Museum

Menselijk haar in mode en kunst? Ik wist niet wat ik mij hier bij moest voorstellen.

Maar wat ik gezien heb is ongelofelijk geweldig! Tijdens het kieken had ik ook steeds de neiging om alles te fotograferen.

Ga je mee naar zaal 1 van de tenaamstelling HAAR! in het Centraal Museum in Utrecht?

Bij Corporate Adam & Eve van Adelle Lutz hoef ik niet uit te leggen waar het over gaat: de haargroei van de mens.

Lily Lucinda is een sculptuur (van Sylvia B.) en gemaakt van menselijk haar.

Het beeldje is gebaseerd op Lucy, het in 1974, opgegraven aapmens van 3.18 miljoen jaar oud. Ze is zo schattig dat ik haar wil aaien.

 

Deze harige huidkleurige pumps van kunstenaar Zhu Tian hebben niets meer met “liefde voor pumps” te maken.

Bij mij roepen ze sterk het gevoel van walging op in plaats van bekoring. Ik heb nu ook ineens geen zin meer om schoenen (lees: pumps) te kopen.

De twee gestalten die je ziet zijn twee levensgrote jassen.

Kunstenaar Helen Pynor verzamelt haar dat van over de hele wereld komt en breit er kleding van. Breien met haar? Volgens mij is haar erg poreus en breekbaar. Knap als je dat kan.

In zaal 2 vind je deze herinneringssieraden gemaakt van goud, glas, parel en haar.

In de 19e eeuw waren sieraden met haar erg populair. Vaak was het een aandenken aan een dierbare die overleden was, maar ook aan geliefden die langere tijd van huis waren. Op de foto rechts zie je een rouwhangertje uit 1840.

Tegenwoordig heb je nog steeds sieraden met haar.

De Haarketting van Francis Willemstijn zou ik wel dragen als gemaakt was van mijn eigen haren.

Voor dit ontwerp heeft zij zich laten inspireren op Hollandse klederdrachten. De ketting doet mij denken aan Volendam.

We lopen nu door naar zaal nummer 3. Tevens de laatste zaal. Jammer !

Ik zou wel meer van HAAR! willen zien. In deze zaal vind je kledingstukken gemaakt van haar.  Een griezelige gedachte niet? Kijk maar eens mee.Ik durf te wedden dat je onderstaande jurken wel zou dragen. Althans na het zien van HAAR! durf ik wel.

Dit grappig sculptuurtjee Kiss Freak is gemaakt door Charlie Le Mindu.

De kunstenaar wilt de scheidingslijnen tussen mens en beeldhouwkunst laten verdwijnen en gebruikt daarvoor menselijk haar.

Deze drie jurken komen uit de serie Rabia en zijn geïnspireerd op de klassieke jurken zoals “the little black dress” en het “babydoll jurkje. Piet-Jan Duivenvoorden (Hairdresser of the Year 2010) maakte deze jurken van menselijk haar en hairextensions.

Er zijn nog meer mooie kledingstukken te zien. Als je die wilt bekijken dan moet je zeker naar de tentoonstelling.

Hairbrush in Rotterdam

Dit kunstwerkje is er ook te zien en is van de Parijs-Berlijnse Bless.  Hairbrush wordt sinds 1999 al gemaakt en de eerste versies waren van rood haar. Kan je niet naar de tentoonstelling? Wees niet getreurd, een andere versie van Hairbrush is te zien in de vaste tentoonstelling in het Boijmans van Beuningen.

Een mustsee is het privéarchief van Christiaan Houtenbos, een Nederlandse haarkunstenaar, die al 50 jaar als een genie op haargebied wordt gezien.

Hij “doet” het haar van Kate Moss tot aan Doutzen Kroes.  Een van zijn bekendste kapsels is de fat top kapsel van Grace Jones.

HAAR! is te zien tot en met 29 mei 2016.

De tentoonstelling  laat zien dat je van haar niet alleen mooie kapsels kunt maken maar dat haar zelfs als materiaal gebruikt kan worden voor kleding, meubels en zelfs sieraden.

Voor meer informatie kiek hier!

Ik heb genoten!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.