Het Centraal Museum is de oudste stedelijk museum van Nederland.
Op 5 september 1838 opende het museum officieel haar deuren voor publiek. Op de woensdagmiddag konden museumbezoekers er voor een kwartje een bezoek brengen.
Bij binnenkomst kregen ze een ‘boekje’ met de titel Verzameling van Oud Beeldwerk en ander oudheden, Tekeningen en Schilderijen, meestal betrekking hebbend op de stad Utrecht en behoud tot het Archief van die Stad.
In de loop van de twintigste eeuw is het museum zich meer en meer gaan richten op hedendaagse kunst, mode en vormgeving. Zo heeft het museum de grootste Rietveld-objecten ter wereld.
Ik laat je een aantal hoogtepunten uit de vaste collectie van het Centraal Museum zien. Ga je mee kunstkieken?
Een van de mooiste schilderijen uit de collectie van het Centraal Museum vind ik Het trappenhuis van de Londense woning van de schilder (1828) van Pieter Christoffel Wonder.
De Utrechtse portretschilder Wonder ging in 1824 op uitnodiging voor een periode van zeven jaar naar London. De lichtinval schitterend vind je ook niet?
Meisje met ranonkels (1914) is een van de zoetste schilderijen die ik heb gezien van Theo van Doesburg. Wist je dat hij de cirkels en driehoeken met een passer en een liniaal maakte?
Naast het schilderij hangt het werk Eend (2001) van Jan Roeland.
In 2009 heeft het Centraal Museum het schilderij Portretgroep van mevr. A.G.M. van Ogtrop- Hanlo (1871 – 1944) met haar vijf kinderen van Thérese Schwartze van de erfgenamen gekocht.
Het museum kocht het nadat zij het sinds 1948 in bruikleen had.
Schwartze was rond 1900 een van de belangrijkste vrouwelijke societyschilders van Nederland. Ook leden van het koningshuis poseerden voor haar.
Als je wilt weten hoe de goede burgerij in de 17e eeuw leefde dan moet je het Poppenhuis van Petronella de la Court bekijken.
Het is geen poppenhuis om mee te spelen maar een pronkpoppenhuis. Voor rijke dames was het een kunstverzameling.
Van 1670 tot en met 1690 (twintig jaar lang) heeft De la Court zich beziggehouden met de inrichting van haar poppenhuis. Sommige objecten zijn speciaal gemaakt voor het poppenhuis zoals zilver bestek.
In totaal zijn er 10 vakken met daarin een keuken, een kraamkamer,een kinderkamer,een slaapkamer, een kantoortje, een tuin, een hal, een provisiekamer en een kunstkamer.
In de kunstkamer hangen schilderijen van 17e eeuwse meesters zoals Willem van Mieris.
Zigzagstoel, Kratstoel, Beugelstoel, Leunstoel, Militaire stoel, Militair krukje, Zigzagstoel met stalenbuis, Kinderstoel en Rood-blauwe leunstoel.
Dit zijn een aantal namen van de stoelen van Gerrit Rietveld die te zien zijn in het museum. De meest bekende zijn toch wel de Rood-Blauwe leunstoel en de zigzagstoel.
De zigzagstoel werd in 1932 door Rietveld ontworpen voor het Rieltveld Schrõderhuis in Utrecht. De stoel is gemaakt van aan elkaar gelijmde houten platen.
In het museum (vraag er anders even naar) is er een archiefkast waarin je meubelontwerpen en tekeningen voor architectuurprojecten van Rietveld vindt.
Als museumbezoeker kan je een tekening of een bericht achter laten in de lade van de archiefkast.
Een ander beroemd schilderij uit de collectie is De koppelaarster (1625) van Gerard van Honthorst.
We zien een vrouw met een behoorlijk (voor die tijd) laag decolleté en in de schaduw een man met in zijn linkerhand een geldbuidel. Links zien we de koppelaarster; de oude dame met maar eén tand regelt hier de betaalde liefde.
Mijn favoriete tentoonstellingszalen zijn die met de surrealisten en de Roelant Saverij’s.
Portret van Gabriel Smit (J.H. Moesman – 1931) en De appelschimmel (Roelant Saverij – 1625-30) mijn favoriet.
Dit waren een aantal highlights uit de vaste collectie van het Centraal Museum.
Must-do’s in het museum: een molenkraag omdoen & zitten op een ZigZagstoel van Rietveld.
De kraag was eind 16e en 17e eeuw in de mode. Maar liefst 15 meter stof was er nodig om een molensteenkraag te maken. Zou het nog een keer in de mode komen?
Heb je altijd eens willen weten hoe de Zigzagstoel zit?
Dat kan ook in het Centraal Museum. Ik kan je alvast verklappen dat de stoel best lekker zit.
Ben jij wel eens naar het Centraal Museum geweest?
Voor meer informatie kijk op: Centraal Museum Utrecht
Fijne avond,
Liefs,
Sandra
NB: Zowel de tekst als de foto’s zijn eigendom van Kunstkieken.nl en met toestemming van het Centraal Museum Utrecht gepubliceerd. De afbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze.