#9 De museumbezoeker @Centraal Museum Utrecht

Afgelopen zaterdag was ik naar het Centraal Museum voor de tentoonstelling De wereld van Pyke Koch in het Centraal Museum in Utrecht.

Steffen (35) viel mij op omdat hij heel geconcentreerd aan het kunstkijken was.  Precies op het moment dat hij naar een andere schilderij liep sprak ik hem aan.

Met Steffen heb ik gesproken over het onderwerp opnieuw beginnen, over verhuizen, over een mooie lichaamshouding,  over aristocratie en over de Veluwe en het Krõller Mŭller Museum.

Steffan wilt graag ooit nog eens een bezoek brengen aan het Krõller Mŭller Museum.

Waar kom je vandaan en welke musea heb je in jouw stad?

Ik ben letterlijk net uitgeklust en woon sinds kort in Utrecht.  Ik ken nog niet alle musea. Je hebt het Nijntje Museum en het Rietveld Schröder Huis.  De rest moet ik nog ontdekken. Vandaag is het mijn eerste keer dat ik het Centraal Museum bezoek.

Hoe vaak in de maand bezoek je een museum? Alleen? Samen? Museummaatje?

Ik bezoek ongeveer 4 musea per jaar. Dat doe ik alleen. Na het zien van een expositie ben ik vaak verzadigd dat ik daarna meteen naar huis wil. Toen ik in Amsterdam woonde bezocht ik regelmatig het  FOAM.

Hoe lang duurt jouw museumbezoek gemiddeld?

Vaak een uurtje. Soms minder.

Hoe lang kijk je naar een kunstwerk?

Verschilt per doek.  Als de voorstelling mijn aanspreekt dan kijk ik er wel lang naar. Ik zou niet weten hoe lang dat is.

Lees je de tekstbordjes bij een kunstwerk?

Nooit. Ik lees altijd wel de zaalteksten. Dan weet ik wat de essentie van de tentoonstelling is.

Praat je met anderen over jouw museumbelevingen?

Nee, niet echt.

Waarom ben je vandaag in Centraal Museum?

Ik ben vandaag gewoon langsgekomen. Ik kende Pyke Koch niet en wist niets van deze tentoonstelling af.

In de tentoonstelling zag ik een schilderij van Carel Willink, die kunstenaar ken ik wel. Wel grappig dat Koch ook van Amsterdam naar Utrecht verhuisd is.  Ik hoop dat ik ook, net als Koch, verliefd  word op deze stad.

Vaste  collectie?

Die bezoek ik een ander keer.

Laatste museumbezoek? En die daarvoor?

Mijn laatste museumbezoek was het Rietveld Schröder Huis hier in Utrecht.  Daarvoor(in mei 2017) ben ik naar het Stedelijk Museum geweest. Ik kan mij niet meer herinneren welke tentoonstelling ik daar heb gezien.

Welke tentoonstelling en/of welk kunstwerk heeft in de tentoonstelling het meeste indruk achtergelaten?

Komt nu niet in mij op. Ik vind de houding van Barones van Boetzelaer (1948 – bovenste foto)wel heel erg mooi.

Favoriete museum?

Palais de Tokyo in Parijs.  Het gebouw is erg mooi. Het is van buiten een klassiek gebouw terwijl het van binnen totaal gesloopt is en daarna totaal is gemoderniseerd.

Jouw ultieme museumtip?

Heb ik niet. Als ik musea mag opnoemen dan zijn dat  Foam & het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Na de verbouwing is het Rijksmuseum ook erg mooi geworden.  Het Cobra Museum in Amstelveen is ook erg leuk om een bezoek te brengen.

Dank voor het openhartige gesprek Steffan. Ik wens je veel geluk in Utrecht.

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.