Meet the Master of Light

Van de 37 schilderijen van Johannes Vermeer vind je zeven stuks in Nederland.

Drie vind je in het Mauritshuis; Het meisje met de Parel, Diana en haar Nimfen en Stadsgezicht op Delft. Vier zijn in het bezit van het Rijksmuseum; Het Straatje, Het Melkmeisje, Brief lezende vrouw in het Blauw en de Liefdesbrief.

Kunstverzamelaar Pieter Van Ruijven kocht ongeveer 20 schilderijen van Vermeer. Deze schilderijen zijn op 16 mei 1696 op een veiling in Amsterdam verkocht voor totale bedrag van 1503 gulden.

Vorig jaar kregen we antwoord op de vraag welke straat er op schilderij Het Straatje staat afgebeeld.

Sinds die dag wilde ik alle Johannes Vermeers zien. Alle  zevenendertig schilderijen! Die wens is afgelopen weekend uitgekomen. Ik heb ze allemaal gezien in het Vermeer Centrum Delft. Het zijn weliswaar afbeeldingen maar wel op ware grootte. Hier leer je ook meteen het leven van Vermeer kennen.

Vermeer heeft in zijn leven niet veel schilderijen gemaakt.

Dat zijn er echt heel weinig als je het vergelijkt met Vincent van Gogh. Dit zou betekenen dat Vermeer maar een paar werken per jaar maakte.  Ik neem aan dat hij dit in alle waarschijnlijkheid in alle rust deed. Wat wel is gebleken dat hij met zeer goed materiaal werkte.Niet zijn assistent maar Vermeer maakte zelf zijn verf met natuurlijke pigmenten en lijnolie. Hij spande zelf zijn doeken en maakt de doeken klaar voor gebruik.

Van de drie schilderijen is het niet zeker deze van de hand van Vermeer zijn.  Laten we gaan kieken welke dit zijn.

De Heilige Praxedis werd bijna twee jaar geleden geveild voor 7.8 miljoen euro. Een hoog bedrag voor een schilderij waarvan men niet zeker weet of deze van Vermeer is.

Er staat wel een handtekening en jaartal op: Meer 1655. Het Rijksmuseum heeft in 2014 een nieuw onderzoek gestart en aangegeven dat de witte verf dat gebruikt is overeenkomt met een ander werk namelijk Diana en naar Nimfen.  De werken van Vermeer blijken trouwens niet allemaal gesigneerd of gedateerd te zijn.

Het schilderij Een jonge vrouw, zittend aan een virginaal.

In 2003 is het kunstwerk aan Vermeer toegeschreven. Qua compositie en kleurgebruik zou het een authentieke Vermeer zijn. Wat denk jij? Ik weet het niet, maar mijn onderbuik gevoel zegt van niet. Het Meisje met de fluit (rechts) wordt ook toegeschreven aan Vermeer. Er wordt beweerd dat het schilderij niet door hem is afgemaakt maar door een andere schilder omdat de lichtinval niet gedaan is zoals Vermeer het zou doen.

Nu we toch bezig zijn om Vermeer beter te leren kijken, laten we dan verder kieken. Nu ik alle schilderijen bij elkaar heb gezien valt mij zoveel op.

  • De kleding van de modellen komen terug in meerdere schilderijen.  Het gele jasje met wit bont en bruine stippen komt zelfs 6 keer op een schilderij terug. Ook gebruikt hij vaak dezelfde soort achtergrond zoals een schilderij of een landkaart.
  • Op 12 schilderijen staan muziekinstrumenten afgebeeld. De modellen zitten vaak of staan aan een tafel of muziekinstrument terwijl het licht op hen valt vanuit een raam. Het raam, tja, die is vaak links afgebeeld op het schilderij. Het was heerlijk kieken geblazen in het Vermeer Centrum Delft!

 Zoals je inmiddels gewend bent wil ik mijn favoriet laten zien.

Het schilderij Slapend Meisje. Wat kan ik daar nu over zeggen behalve: zo mooi, zo mooi!  De landkaart op het Soldaat en het lachend meisje is zo prachtig afgebeeld. Wat ik er ook bijzonder aan vind is dat het raam open staat en het licht naar binnen komt. De schaduwen op het schilderij De Astronoom is uitstekend weergegeven.  Ik kan alleen maar zeggen; Zo mooi. Zo mooi!

Handige weetjes!

Het Vermeer Centrum Delft elke dag geopend. Helaas is een museumkaart hier niet geldig. Je kan wel een Vermeer Combi Ticket kopen waarbij je naast het Vermeer Centrum Delft, ook het Museum Prinsenhof en de Oude en Nieuwe Kerk kan bezichtigingen. Dit was het niet alleen je kan ook een Vermeer wandeling doen en je krijgt er zelfs een kopje thee of koffie met iets lekkers erbij.

Mustsee!

Ook is er een kleine tentoonstelling “Restauratie Brieflezende vrouw in het blauw”. Tijdens de restauratie bleek bijvoorbeeld dat het jasje veel wijder geschilderd bleek te zijn. Ik vond het interessant om het proces van het restaureren te zien.

Over een aantal weken heeft Nederland in plaatst van zeven, acht schilderijen van Vermeer. De achtste, De muziekles is tijdelijk bij ons op bezoek. Vanaf 29 september aanstaande is hij te zien  in het Mauritshuis in een nieuwe tentoonstelling.

Ik kan niet wachten.

Ben jij weleens in het Vermeer Centrum geweest? Wat vond jij ervan?

Slaap lekker voor straks,

Kijk voor meer info op: Vermeer Centrum Delft

Liefs, Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

4 reacties

  1. Hoi Sandra, ik lees sinds kort je blogs over kunst, je schrijft erg indrukwekkend. Door jou manier van schrijven wil ik de exposities gaan bekijken. Hartelijk bedankt voor je blogs.

    Mvg Barbara.

    • Dank voor jouw mooie reactie Barbara! Blij om te horen dat ik je inspireer om ook naar een museum te gaan! Liefs,
      Sandra

  2. Het is wel apart qua de lichtinval 🙂
    Leuk om terug te lezen! Ik kijk al uit naar je nieuwe avontuur.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.