De Supermodels van Jan Hoek

De tentoonstelling New Supermodels van Jan Hoek zou pijn doen aan je ogen.

Daar ben ik het niet mee eens. De kleuren van de foto’s vallen reuzen mee. Wel doen sommige foto’s of pijn aan je hart als je de hartverscheurende achtergrond verhalen leest of je moet erom lachen.

Op zijn reizen door Europa, Afrika en Azie (maar ook gewoon op straat in Amsterdam) ontmoet de fotograaf mensen die hij vraagt om model te staan in zijn fantasie portretfoto’s.  Want dat is wat ze zijn onnatuurlijk. Dat gegeven doet ook pijn aan mijn ogen, want aan gekunstelde kunstfoto’s moeten mijn ogen wennen.  Die zijn alleen gewend aan photo-shop en modellen die haute-couture dragen.

Laten we nader kennismaken met een aantal van deze supermodels.  We doen dit letterlijk door Jan Hoek’s ogen en soms vertel ik er iets over. Ga je mee?

jan hoek supermodels kimjan hoek supermodels

Ik wil je twee foto’s laten zien uit de serie Sweet Crazies. Deze mannen uit Addis Abeba zijn dakloos en hebben ook allemaal een psychische stoornis.  Er is nog een overeenkomst; ze dragen beide vieze, oude en smoezelige kleding.

IMG_5890 IMG_5891

Laten we nu alleen door de ogen van Jan Hoek meekieken.

IMG_5894IMG_5893

IMG_5896 IMG_5897

De serie Sistaaz of the Castle is ontstaan in samenwerking met mode-ontwerper Duran Lantink. De vrouwen zijn transgender en meisjes van plezier.  De meeste van hen zijn dakloos en leven onder een brug naast het kasteel de Goede Hoop in  Kaapstad.  De foto’s dienen als het lookbook voor de collectie van de ontwerper. De kleding die de vrouwen dagen maken ze zelf  met gevonden kledingstukken.

kunstblog, museumblog, museumblogger, kunstblogger, museumtip, museumtips, kunst , museumkaart, tentoonstelling, kunstkieken.nl, museums Nederland, museumreview Nederland, Nederland, museumbeleving, cultuur, kunstrecensie, museumrecensie, museumreview, museumrecensie Nederland, expositie, IMG_5912

Tot slot.

De tentoonstelling The Stan/Jan Show. Stan Azis Ahmed, een kunstenaar vroeg aan Jan of hij niet in Nederland kon exposeren. De fotograaf gaf als antwoord dat als je in Nederland wilt exposeren je unieke werken moest maken. “Iets” wat nog nooit is tentoongesteld.  Hieronder zie je twee schilderijen. Een portret van Jan en de kunstenaar en een schilderij van een man die niet voor de serie Sweet Crazies gefotografeerd wilde worden.

IMG_5906 IMG_5908

Wat zo leuk is dat Stan’s droom uitkomt. Eind van dit jaar komt hij naar Centrum Beeldende Kunst Zuidoost….… daar ga ik natuurlijk ook naar toe. Ik wil weten wie die tweede Stan is!

IMG_5905

Ik moet bekennen dat ik merendeel van de foto’s niet mooi vond.

Maar, nu komt er een maar.  Het verhaal achter foto’s , achter de mensen vond ik wel weer mooi. Dat maakt de tentoonstelling heftig en menselijk. Daarnaast is het ook anders ingericht dan een “normale” (maar wat is normaal) tentoonstelling. Tussen de foto’s door hangen bijvoorbeeld ook mails met gesprekken over de samenwerking en hoe bepaalde foto of schilderij tot stand moet komen.  Sommige foto’s waren letterlijk met plakband aan de wand geplakt.  Het was een hele aparte beleving.

Tot wanneer?

Jan Hoek – New Supermodels is te zien tot en met 25 september aanstaande.

Voor meer informatie kijk op:  Stedelijk Museum Schiedam

Ben jij al naar de tentoonstelling geweest? Wat vond jij ervan?

Fijne middag!

Liefs,

Sandra

 

 

Gerelateerde Kiekjes:

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum.Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op.Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

One Comment

  1. Bedankt voor het mee nemen daarin. Het klopt wel wat je schrijft. Het verhaal erachter en zijn handschrift heeft iets aparts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.