CliniClowns – Pop-Up Museum der Verbeelding

Ken je de CliniClowns?

Ik denk haast van wel.  De clowns die ziekenhuiskamers omtoveren tot een zwembad of tot een raceparcours . De CliniClowns die altijd gekke grappen uithalen.

In 1986 richtte de Amerikaanse arts in opleiding Patch Adams de ziekenhuisclowns Clown Care Unit op.

In de jaren zestig benaderde hij zijn patiënten als clown. De arts was van mening dat een patiënt zich beter voelde als je haar of hem niet zag als patiënt, maar in de eerste plaats als mens. Over zijn leven is zelfs een film gemaakt Patch Adams (1998). De hoofdrol wordt vertolkt door Robbie Williams.

De Nederlandse Prof. Dr. Tom Voute, hoofd van de afdeling Kinderoncologie, raakte geïnspireerd door Patch Adams.  De Nederlandse CliniClowns werd in 1992 een feit.

Inmiddels zijn er 80 CliniClowns en spelen ze in bijna alle ziekenhuizen met een kinderafdeling.  Daarnaast zijn ze ook actief in revalidatieklinieken, hospices, op scholen en online. Vanaf volgend jaar spelen de CliniClowns ook in verzorgingshuizen, voor mensen met dementie.

Wat doen de CliniClowns?

Ze vrolijken zieke kinderen in een ziekenhuis op door middel van de kracht van verbeelding. Een pijnlijke behandeling wordt draaglijk. Er is zelfs bewezen dat kinderen minder angst en stress ervaren. ‘Dit komt doordat je je iets verbeeldt de hersenen reageren alsof het echt’ is aldus Mark Mieras, wetenschapsjournalist.

Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat CliniClowns bestaat.

Dit wordt gevierd in het pop-up Museum der Verbeelding.  Iedereen mag (gratis) langskomen om kennis te maken met de werkwijze van de CliniClowns.

infuusvoetbalwedstrijd

Museum der Verbeelding

In dit tijdelijke museum kom je alles te weten over de werkwijze van de CliniClowns. Er lopen een aantal CliniClowns rond die aan het werk zijn en de museumbezoekers laten ervaren wat de kracht der verbeelding is.  Dit doen ze niet alleen rond te lopen maar via workshops die je kunt volgen. Elk workshop duurt 15 minuten.

Vandaag heb ik de workshop “De Open Blik” gedaan waarin ik heb geleerd hoe een CliniClown waarneemt. Het is vandaag ook de allereerste keer dat ik gesproken heb met de persoon achter de clown. Dit kan in de Neusvrije Zone.

Daarnaast, en ik geloof, is het meest prachtigste dat je als bezoeker kunt ervaren hoe het is om,als kind, in een ziekenhuis te spelen. Je kunt de ziekenhuisbeddenrace doen en een infuusvoetbalwedstrijd te spelen.

Wat vond ik de Museum der Verbeelding?

Ik vind het een zeer goed initiatief! Als ik kijk in mijn omgeving kennen de meeste de CliniClowns alleen van naam. Door een bezoek te brengen aan het Museum der Verbeelding leer je de werkwijze en de mens achter de clown kennen.

Het verhaal van The Great Escape vond ik ontroerend. Daarin vertelt een CliniClown hoe hij, in de kracht der verbeelding,  een kind helpt om uit het ziekenhuis te ontsnappen.

Vergeet ook niet om een van de watertjes te drinken. Je hebt er een die je fantasie een boost geeft, er is er een waar je superkracht van krijgt. Ik heb water gedronken waar ik heel vrolijk van werd.

De Museum der Verbeelding is dit weekend te bezoeken  in de Bagagehal/Loods6  aan de KNSM Laan 143 in Amsterdam.

Het museum is geopend van 10.00 tot 16.00 uur.  In een uurtje kun je alles bekijken.

Het is verstandig om je van te voren aan te melden. Dit kan op: CliniClowns.nl

CliniClowns ik wens jullie veel voorspoed toe! Op naar de 50!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Eén reactie

  1. Wat een dierbaar museum. Ik hoop voor het weet verdwijnt een bezoek te brengen. De workshops klinken wel interessant. Fijn dat de CliniClowns er al 25 jaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.