Marilyn; entrepeneur en sekssymbool

kunstblog, museumblog, museumtip, museumtips, museumkaart, tentoonstelling, museums Nederland, kunstrecensie, museumrecensie, museumreview, museumrecensie Nederland, expositie, kunstblogger, museumblogger, Amsterdam, De Nieuwe Kerk, review 90 jaar Marilyn. Omzien naar een iconische vrouw, recensie 90 jaar Marilyn. Omzien naar een iconische vrouw.

Heb jij wel eens een film van Marylin Monroe gezien? Ik nog nooit.

Mijn eerste kennismaking met Marylin (zonder dat ik het wist ) was door Madonna’s videoclip “Material Girl”. Pas een aantal jaar later wist ik dat de clip gebaseerd is op het lied “Diamonds are a girls best friend” uit de film Gentleman Prefer Blondes (1953). Monroe kwam ik altijd ergens wel tegen. Zo ook in de film Moulin Rouge, waar (besef ik nu tijdens het schrijven/tikken) een combinatie van de twee liedjes in een lied terugkomt.

kunstblog, museumblog, museumtip, museumtips, museumkaart, tentoonstelling, museums Nederland, kunstrecensie, museumrecensie, museumreview, museumrecensie Nederland, expositie, kunstblogger, museumblogger, Amsterdam, De Nieuwe Kerk, review 90 jaar Marilyn. Omzien naar een iconische vrouw, recensie 90 jaar Marilyn. Omzien naar een iconische vrouw. kunstblog, museumblog, museumtip, museumtips, museumkaart, tentoonstelling, museums Nederland, kunstrecensie, museumrecensie, museumreview, museumrecensie Nederland, expositie, kunstblogger, museumblogger, Amsterdam, De Nieuwe Kerk, review 90 jaar Marilyn. Omzien naar een iconische vrouw, recensie 90 jaar Marilyn. Omzien naar een iconische vrouw.

Vanaf morgen kun je in de Nieuwe Kerk naar de tentoonstelling “90 jaar Marylin. Omzien naar een iconische vrouw”.  Wat kun je allemaal verwachten van deze tentoonstelling?

Ik zal meteen met de deur in huis vallen dat de wapperende jurk The Dress uit de film The Seven Year Itch niet wappert.

Waarom? De jurk is gemaakt van hele fijne delicate stof en dat zou misschien wel beschadigingen kunnen geven. Daarom dus. De jurk werd in 1955 ontworpen door William Travilla. Hij liet twee dezelfde jurken maken. De een is door Monroe gedragen in de film en de andere The Dress wordt gebruikt op tournee.  Het is een van de topstukken  in de tentoonstelling. Op social media kan je vanaf morgen live meekieken!

kunstblog, museumblog, museumtip, museumtips, museumkaart, tentoonstelling, museums Nederland, kunstrecensie, museumrecensie, museumreview, museumrecensie Nederland, expositie, kunstblogger, museumblogger, Amsterdam, De Nieuwe Kerk, review 90 jaar Marilyn. Omzien naar een iconische vrouw, recensie 90 jaar Marilyn. Omzien naar een iconische vrouw. img_7601

De voorwerpen die te zien zijn komen uit haar laatste huis op de 5th Helene Drive in Brentwood, California.  Na haar dood werden deze opgeslagen en na 37 jaar na haar dood geveild, bij Christie’s in New York.  Een groot deel werd in 1999 gekocht door Ted Stamfer (foto bovenaan). Een Monroe-verzamelaar. Hij vertelt dat hij al fan is sinds zijn tiende jaar. De vrouwelijke look en de  privéleven van Monroe intrigeren hem.

img_7610 img_7558

Ik vertelde al  dat ik nog nooit een film van Monroe heb gezien. Om eerlijk te zijn heb ik mij nooit in haar persoonlijke (wel in die van Madonna) verdiept. Monroe’s quote “Chanel No 5, what else?” kende ik wel. Tijdens een persconferentie wordt aan Monroe gevraagd wat ze in bed draagt. Omdat ze niet wilt vertellen dat ze naakt slaapt antwoord ze met haar beroemde quote. Fantastisch dat ze dat zo op deze manier heeft beantwoord!

Tijdens het zien van de tentoonstelling heb ik Marylin Monroe leren kennen.  Als ik haar moet omschrijven met twee woorden dan zijn dat: sekssymbool en entrepreneur.

Sekssymbool. Dit was ze al voordat ze als model en filmactrice begon. Als tiener droeg ze strakke (mannen)spijkerbroeken en te strakke truitjes. Haar felrode lipstick kon je van een afstand zien . Twee keer wordt ze van school gestuurd om zich om te kleden. Zonder diploma op zak verlaat ze uiteindelijk de school.

img_7554 img_7570

Het andere woord is entrepreneur.

Als jong meisje droomt Norma Jeane Mortenson van een modellen- en filmcarrière.  In 1946 geeft ze zichzelf  een artiestennaam; Marilyn Monroe. Monroe  is haar moeders meisjesnaam en de voornaam is dezelfde de actrice Marilyn Miller. Wat mij vooral opviel is dat Monroe vooral bezig is geweest  om het merk  Marilyn Monroe  op de kaart te zetten. Die Marilyn blijkt een doorzetter. Ondanks haar turbulente privéleven met echtscheidingen, stress, drie miskramen, depressies blijft ze doorbijten.

img_7580 img_7581

Stiekeme feministe.

Om haar doelen te bereiken neemt  ze acteer- en spraaklessen. Ze blondeert haar bruine haar neemt krullen. Ze vindt haar weg naar de cosmetische chirurgie en laat haar neus en kin corrigeren zodat ze zelf tevreden is over haar looks. Ook oefent ze op haar houding en ging net als mannen met gewichten aan de slag en loopt hard. Toch wordt ze soms gezien als een dom blondje. Terwijl ze in haar vrije tijd boeken verslind over kunst en zelfinzicht, maar ook over politiek en psychologie.

In de tentoonstelling wordt als eerste instantie niet neergezet  als feministe en als vrouwenrechten strijder. Maar in de roze-gouden draad in de tentoonstelling bespeur je dat Monroe dat wel was.

Begin 1962  koopt ze haar eerste eigen huis.

Na meer dan 50 adressen verder te zijn koopt ze uiteindelijk een huis van 700 vierkante meter. Het huis heeft een gastenverblijf, een grote tuin met een zwembad en een garage. Ze krijgt een nieuw contract bij 20th Century Fox na een fotosessie.  Privé gaat het, na een zware depressie, beter met Monroe. Ze laat een trouwjurk ontwerpen door ontwerpen Jean Louis want ze wil op 8 augustus trouwen met Joe Di Maggio. Maar die droom komt niet uit.

img_7643 img_7627

Monroe overlijdt in de nacht van 4 op 5 augustus 1962 aan een overdosis slaappillen. Haar doodsoorzaak is; een mogelijke zelfmoord.

DiMaggio organiseert de begrafenis en laat twintig jaar drie keer per week een bos rode rozen bezorgen bij haar graf. Dezelfde eerbetoon dat Marilyns idool actrice Jean Harlow van haar geliefde kreeg. Een paar maanden daarvoor, in mei 1962 zingt Monroe Happy Birthday tijdens een publiek optreden op de verjaardag van John F. Kennedy. Het is haar laatste openbare optreden. Heeft haar dood te maken met de geruchten over een mogelijke affaire tussen de president en Monroe? Die zijn nooit bevestigd.

Maar mijn gevoel, zo tussen al haar persoonlijke spullen en in de kerk, schreeuwt van wel. We zullen het wel nooit te weten komen.

img_7646 img_7649

In haar testament staat opgenomen naar wie haar nabestaanden zijn.

Ook staat  de dochter van haar vriendin Hedda,  Patricia Rosten.  Ik werd er even stil van.  Marilyn die nooit haar diploma behaalde sprak haar wens uit dat Patricia zou studeren.  Daar kreeg ik, als softie,   meteen een brok in mijn keel. In mijn sentimentele bui beloof ik mezelf dat ik binnenkort een film van Monroe moet bekijken.

Wat ik van de tentoonstelling vond?

90 jaar Marilyn”. Een omzien naar een iconische vrouw” is een tentoonstelling waarin je Marilyn Monroe kan leren kennen. Het hoeft niet.  Je kan ook heerlijk langs alle kamervitrines lopen en je gewoon kieken naar haar persoonlijke spullen en mooie foto’s.  Want wat stond ze daar altijd toch altijd zo mooi op!

Voor meer informatie kijk op: De Nieuwe Kerk Amsterdam De tentoonstelling is te zien tot en met 5 februari 2017.

Tip: verras een Marilyn Monroe fan op deze tentoonstelling.

Liefs,

Sandra

https://www.youtube.com/watch?v=7TCbOFosZcc

Gerelateerde Kiekjes:

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum.Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op.Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

7 Comments

  1. Leuk hoe je mij erin mee neemt! Ik was zelf niet verder gekomen dan de bekende wapperende jurk. Zo zie je dat achter elke mens/glitter and glamour een verhaal zit.

  2. Nu weet je dat ik niet meer de jongste ben. Ik heb een aantal films gezien. Some like it hot is wel iets voor jouw. Ga er met mijn zus naar toe maar eerst naar Den Haag.

  3. Ooh lijk me leuke expo – Ik zet het in me agends. Ik heb wel een paar movies gezien maar vond ‘Some like it hot ‘ met Marilyn, Jack Lemmon en Tony Curtis wel grappig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.