S.Y.N.E.R.G.Y.

Toen ik hoorde dat de couturier Mart Visser zijn allereerste solo expositie in Museum aan het Vrijthof in Maastricht heeft die net als zijn herfst -winter collectie de naam S.Y.N.E.R.G.Y. heeft, werd ik nieuwsgierig.

Eerder in Amsterdam heeft Visser in de Kalvertoren in Amsterdam de tentoonstelling Raw  & Refined gehad.

Helaas was ik niet in de gelegenheid om die te bezoeken. De expositie S.Y.N.E.RG.Y. werd afgelopen donderdag geopend.

De schilderijen in de expositie zijn te koop. Een deel van de opbrengt zal Mart Visser doneren aan het nieuw te bouwen atelier binnen het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht.

De tentoonstelling bestaat uit schilderijen, sculpturen en eén installatie genaamd The last supper, fase II.

Zou de installatie gebaseerd zijn op het schilderij Het laatste avondmaal van Leonardo da Vinci?

Zullen we gaan kunstkijken?

De voorstelling op alle kunstwerken is hetzelfde: namelijk een hoofd van voren gezien.

In de hele serie heb ik maar eén schilderij ontdekt waarbij het hoofd van opzij is getekend en eén hoofd in 3D op karton.

Ik hoor je bijna hardop vragen of het niet saai is om naar een dezelfde figuur a.k.a. kop te kijken.

Het antwoord is N.E.E.  D.A.T. I.S. H.E.T. N.I.E.T.  Alle schilderijen vormen een soort van geheel en zijn in mijn beleving kloon-broeders van elkaar. Want mijn gevoel zegt dat het een mannenhoofd betreft.

Daar waar Visser jurken maakt waarin de vrouw centraal staat, staat (denk ik) de mannenhoofd centraal in al zijn schilderijen.

Maar terug naar de kop.

Het hoofd op de canvas. Het hoofd lijkt iedere keer anders omdat Visser gebruik maakt van verschillende materialen en grondstoffen.

De canvassen zijn van papier, stof en zelfs karton. De kunstwerken zijn er in verschillende formaten. In sommige kleuren voel je de zachtheid van de figuur en op de volgende ruwheid.

Soms lijkt het hoofd te willen verdwijnen in het canvas. Dat vond ik heel bijzonder om te zien.

In sommige tentoonstellingsruimtes worden schilderijen met kledingstukken uit de collectie Synergy getoond.

De hoofdfiguur, het hoofd, komt weer terug in de sculpturen.

Ik vind ze ljken op mummies. Eén sculptuur  deed mij denken aan een vleeshomp, zoals je die in een snackbar ziet.

De tentoonstelling S.Y.N.E.R.G.Y. is te zien tot en met 6 november 2016.

Voor meer informatie kijk op: Museum Vrijthof 

Het klinkt gek, maar van de tentoonstelling werd ik kalm. Ik kan het niet anders beschrijven. De tentoonstelling  S.Y.N.E.R.G.Y. is een huiselijke tentoonstelling. I just loved it! De vroege zeer vroeg reis van Amsterdam naar Maastricht was de moeite waard.  S.Y.N.E.R.G.Y. is een absolute mustsee in Maastricht.

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.