60 sec KunstKijken: A seamonster devouring a ship’ (1780 -1800) – unknown

De titel van dit Aquarelverfschilderij is ‘A seamonster devouring a ship’ (1780 -1800 – 21.2 x 16.5 cm).  Als je goed kijkt zie dat het zeemonster eigenlijk een (Indiase) gaviaal of zoetwaterkrokodil is.  

Het aquarelschilderij is waarschijnlijk gemaakt in de provincie Avadh vlakbij het stadje Lucknow. Het was een provincie van allemaal belangrijke Islamitische vorsten inclusief het Mughal-rijk. Vandaar dat de mannen op dit schilderij een Perzisch uiterlijk hebben.

De elf nawabs (vorsten) vonden literatuur, schilder- en bouwkunst ontzettend belangrijk. Het culturele en wetenschappelijke centrum van het noorden van India verplaatste om die reden, rond de 18e eeuw, van Delhi naar Avadh. In Lucknow ontstond zelfs een eigen stijl van miniatuurschilderingen en een ‘eigen Avadh-keuken’. Dat laatste is nog steeds niet veranderd.

In 1856 veroverden de Britten Avadh na de grootste Indiase opstand tegen de Britste overheersing.

Na deze nare geschiedenis is het bijzonder dat we, vandaag, nog steeds kunnen KunstKijken naar ‘A seamonster devouring a ship’

Zo te zien heeft het ’zeemonster’, het schip met mast en zeilen, in één teug opgeslokt.

Wat opvalt is dat de acht mannen dezelfde neutrale expressie hebben. Er is geen greintje bangheid te zien. Het lijkt wel of ze allemaal hun lot voor liefnemen. Maar wat is het lot van deze mannen? Dat ligt helemaal aan je eigen verbeelding.

Van de acht mannen bevinden zich er twee in het kraaiennest van het schip.  Zij gaan een gevecht aan met het zeemonster. De boogschutter die heeft zijn pijl, voor de derde keer, ‘precies op een lijn’ gericht op het waterdier. Hij heeft het zeemonster al twee keer geraakt.

De man naast hem heeft bijl in zijn handen, die zo te zien, op het zeemonster zal toeslaan. Aan het kraaiennest bungelt een man. Hij kijkt wazig voor zich uit.

De man met het groene gewaad probeert de man in het gele gewaad achterna te gaan. Het is niet duidelijk of hem dit gaat lukken. De man in het gele gewaad, duikt het water in.

Het water kabbelt rustig verder en het lijkt zich niets aan te trekken van dit ‘drukke zeemonster’ tafereel.

In de bek van het zeemonster begeeft zich een man (oranje gewaad met witte mouwen) die een kleine glimlach op zijn gezicht heeft.  Het lijkt erop of hij wil zeggen “Mij krijg je niet klein!”.

Ik zag ‘A seamonster devouring a ship’ op de TEFAF 2024 bij kunsthandelaar Runjeet Singh.

Singh is gespecialiseerd in Aziatische antiek wapens en pantsers. Daarnaast zit hij in de raad van bestuur van Asian Art in Londen en in de raad van de Arms & Armor Society. Als specialist is hij te zien in het BBC- televisieprogramma ‘The Antiques Roadshow’. Wil je meer weten over Runjeet Singh? Dat kan hier: Runjeet Singh.com.

Wat komt in je op als je ‘A seamonster devouring a ship’ ziet?

Veel plezier met KunstKijken: 60 sec KunstKijken: A seamonster devouring a ship

Trouwens het was erg moeilijk om dit kleine schilderij te filmen. Ik hoop dat je er niet zeeziek van wordt!

Een fijne zondag,

Liefs, Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.