Mijn heldin

De groene ogen van Afghan Girl heb ik eindelijk gezien.

Een paar uurtjes geleden stond ik oog in oog met de wereldberoemde Sharbat Gula; symbool voor de ellendige omstandigheden van vluchtelingen en voor de Afghaanse oorlog.

Bij het zien van de foto kreeg ik meteen een brok in mijn keel (net als de meeste medebezoekers) en werd ik er letterlijk stil van.

Er schuilt dan ook een heel bijzonder verhaal achter deze foto.

Fotograaf Steve McCurry nam deze foto van Sharbat Gula (toen ongeveer 13 jaar oud) in een vluchtelingenkamp in Pesjawar. Zonder haar naam te kennen leverde hij de foto in bij National Geographic en stond zij op de cover in juni van het jaar 1985.

McCurry heeft tien jaar lang gezocht naar de Afghan Girl.

Tijdens zijn zoektocht kwam hij veel vrouwen tegen die beweerde dat zij het meisje op de foto waren en er waren mannen die beweerde met haar getrouwd te zijn. Zijn zoektocht eindigt in 2002 in de heuvels van Tora Bora. Na zeventien jaar werd eindelijk bekend wie Afghan Girl was.

Sharbat Gula is dan inmiddels een volwassen vrouw met drie kinderen.

Zij kan goed herinneren dat McCurry een foto heeft genomen, maar dat haar foto op een cover heeft gestaan wist zij niet.

Hierna volgde er een onderzoek naar haar identiteit die is vastgesteld door vergelijking van de irissen van haar ogen met die op de foto.

In april 2002 stond Sharbat Gula nogmaals op de cover van National Geographic, dit keer met een coverstory over haar leven en enkele foto’s van haar.

Ook kwam er een televisiedocumentaire onder de titel Search for the Afghan Girl die in maart 2002 werd uitgezonden. Tevens werd het Afghan Girls Fund opgericht, een instelling die zich inzet voor de opleiding van Afghaanse vrouwen.

Met een brok in mijn keel keerde ik weer naar huis met diepe respect voor Sharbat Gula, mijn heldin.

Masters of Photography is te zien tot en met 19 oktober aanstaande.  

Er hangen naast Afghan Girl echt supermooie foto’s die een bezoekje waard zijn. De film Search for the Afghan Girl kun je ook zien en start op ieder heel uur.

Kijk voor meer informatie op: Tropenmuseum
Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.