Amsterdam Drawing 2016

Vorig jaar in  het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) in Gent (België) ben ik naar de  tentoonstelling Drawing the Bottom Line geweest waar de tekenkunst centraal stond.

Het was de eerste keer in mijn leven dat ik zoveel tekeningen in eén ruimte bij elkaar heb gezien. Tekeningen in allerlei vormen en formaten. Tekeningen als communicatiemiddel, als redding om de harde realiteit te ontvluchten of om een politieke situatie aan te kaarten. Tekeningen die getekend zijn vanuit plezier.

Tekenen behoort tot de grafische kunst en wordt vaak de moeder van de kunst genoemd.

Toen ik pas begon met bloggen kon ik soms geen verschil in tekeningen zien. Tegenwoordig zie ik het verschil in gouache (dekkend waterverf ), collages, aquarellen (waterverf op papier), houtskool- en pen, olieverftekeningen.  Het is zo leuk om te zien dat je met allerlei materialen kunt tekenen.

Vanaf morgen kun je naar alle soorten tekeningen gaan kieken op de vijfde editie van Amsterdam Drawing 2016.

Kiek je mee naar wat ik allemaal heb gezien?

Deze tekening  uit de serie Colliding Galaxies V (210 x 152 cm) van Raquel Maulwurf is te zien op stand 2.

Het is gemaakt van houtskool en pastel op museumkarton. Het is een soort van 3d tekening, want in het karton zijn er ook gaten/scheurtjes aangebracht.

Op de foto is het misschien niet te zien, maar in werkelijkheid lijkt het of de sterren aan het fonkelen zijn. Maulwurf is de enige Nederlandse kunstenaar die dit op deze manier doet. Volgend jaar heeft zij een tentoonstelling in het Gemeentemuseum in Den Haag.

De achterliggende gedachte is dat we niet alleen maar de wereld vervuilen maar ook het heelal. Op televisie heb ik ooit een documentaire gezien over de ruimtepuin die in het heelal rondzwerft.  Gek he, daar denk je nooit aan als ik ’s nachts naar de sterren kijk.  Ik heb het nooit eerder verteld geloof ik , maar sterren kijken is naast het bloggen ook iets wat ik graag doe. Ik ken er al best veel en geef dit weer door aan mijn kinderen.

Mijn oog valt meteen op de tekening met daarop schrijver en dichter Edgar Allan Poe.

Niemand minder dan Emo Verkerk, een van Neerlands grootse tekenaar , heeft  dit werk gemaakt en is te zien op stand 8.

Op stand 11 staat een Galerie uit Frankrijk. Daar kom ik een tekening (acryl op papier) van Karel Appel tegen.

De tekening L’homme Totem (70 x 7,5 cm – 1977) komt uit een privécollectie van een persoon die in maart van dit jaar is overleden.  Niet minder dan een half jaar staat de tekening op een beurs. Bizar!

Deze frisse tekening van Tarja Szaraniec kwam ik tegen op stand 18.

Het is een gemengde techniek, wat betekent dat er allerlei materialen worden gebruikt. Kunstenaar Szaraniec tekent voornamelijk op gevoel. Ze begint ergens op het papier en dan ontstaat er gaande weg iets. Ik heb een close-up genomen van de cirkel op het werk, het is zo een apart detail op de tekening vind je niet?

Iedere Prince-fan moet naar stand 12 voor de tekening Black Prince (65 x 80 – 2016 van Pieter de Kok. De originele tekening is vandaag verkocht.

Dit tegeltje van plastic (ook te zien op stand 12) met de tekst “Would the last person to leave please turn of the art” is van Britste kunstenaar Nathan Coley.

Mensen die in Amsterdam de pont nemen naar de NDSM-werf kennen zijn kunstwerk op het water vast en zeker! Als ik zeg; “A Place Beyond Belief” dan moet er een belletje rinkelen? Of niet?

Laten we nu naar de twee mustsee’s van het Amsterdam Drawing 2016 gaan kieken. Die staan op stand 25 en 31.

Bij stand 31 kun je naar gezichten achter de kunstwerken kijken.

Oftewel naar gezichten van de belangrijkste kunstenaars na de 2e wereldoorlog. G4 zijn de makers van dit werk en hebben 600 tekeningen gemaakt en in een chronologische volgorde van de kunststroming gezet.

Ik vind dit buitengewoon geweldig want ik ken bijvoorbeeld de namen wel van de kunstenaars maar vaak niet van gezicht.

Oh ja, G4, staat  voor Gang of four’,en is  is een kunstenaarscollectief bestaande uit Aldert Mantje, Toon den Heijer, Peter Kempff en Menno Schenk. Welke mannen zie je hier?

Smoorverliefd op inkttekeningen van Stefan Bleekrode.

Op stand 25 ben ik smoorverliefd geworden op de inkttekeningen van Stefan Bleekrode.

Als ik langsloop lijkt het net of het 18e eeuwse kaarten zijn. Pas als ik ze van dichtbij bekijk merk ik op dat de tekening gemaakt is in 2015 – 2016. Hier wil ik en moet ik meer van weten.

Bleekrode blijkt de tekeningen uit zijn hoofd te maken en sommige gebouwen heeft hij erbij gefantaseerd.  Hij maakt tekeningen van steden welke hij bezocht heeft. Ik kan niets anders zeggen dat ik ze fantastisch vind.

Op onderstaande foto zie je Stefan kunstenaar en zijn tekening “ Stad in Zuid Italie” (60 – 92 – 2015/2015).

Alle tekeningen stellen (bruisende) steden voor.

Je ziet mensen, verkeer op de weg, de hectiek en de rust van de stad, de bomen, de infrastructuur.  Zelfs de schaduwen en, lichtval zijn perfect. Ik moet het nog een keer zeggen: ze zijn fantastisch! Bleekrode was in 1997 met zijn vader op vakantie in Parijs en na zijn trip begon hij met tekenen. Zo uit het hoofd en op gevoel.

In 2007 gaat hij naar de kunstacademie waar hij het vrij snel heeft gezien. Hij past er niet en wilt zijn eigen “ding” doen. Echt heel gaaf als je zo tekenen kunt!

De tekeningen van de kids.

Tot slot vorig jaar vertelde ik altijd tekeningen als kadootje van mijn dochterlief krijg. Dat is nog steeds niet verandert. Inmiddels heb ik er een hele stapel.  Ze kan nu ook schrijven en schrijft dan ook op tekeningen en heel vaak:“Mama ik hou van jou”. Te lief en dan smelt ik gewoon!

Het is ook wel interessant om naar de tekeningen van mijn kinderen te kijken.

Ik zie hun gedachten op papier. Zoonlief tekent voornamelijk voetbalvelden waarop Messi en Ronaldo niet ontbreken. De kapsel van voetballer Neymar wordt met grootse zorg nagetekend. Ook een scheidsrechter in een zwart wit tenue staat er altijd op. Soms met een vlag en soms met een fluitje.

Dochterlief tekent vlinders,kroontjes, lieveheersbeestjes en hartjes.  Het zijn geen gewone hartjes  maar verliefde hartjes.  Ze tekent zichzelf en mij in de mooiste prinsessenjurken.  Zo fijn om te zien. Ik teken heel soms vaak op beslagen spiegels en altijd tijdens vergaderingen. Behalve de kunstkieken -vergaderingen, die zijn altijd gezellig!

Teken jij weleens?

Amsterdam Drawing 2016 is vanaf morgen te bezoeken tot en met 25 september.

OPENINGSTIJDEN
Donderdag 22 september | 11.00 – 19.00 uur
Vrijdag 23 september | 11.00 – 19.00 uur
Zaterdag 24 september | 11.00 – 19.00 uur
Zondag 25 september | 11.00 – 17.00 uur

Kijk voor meer informatie op: http://www.amsterdamdrawing.nl/nl

Liefs,

Sandra

PS: De kunstenaars zijn; Piet Mondriaan en Pablo Picasso.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.