Hoftuinpark

Ga jij weleens naar een park?

Kleedje, drankjes, water, hapjes (het liefst Vietnamese springrolls en stapelsalades), een boek (thriller) , zonnebrand en een parasolletje voor de uurtjes als de zon hoog staat. Dit zijn mijn ingrediënten voor een middagje vertoeven in een park.  Lekker even helemaal niets doen.

Amsterdam heeft 21 stadsparken. In mijn leven heb ik er maar negen bezocht.

Ik bezoek altijd dezelfde parken. Dat zal ik ook wel blijven doen denk ik. Een macht der gewoonte. Fotograaf Jeroen Hofman bezocht ze wel allemaal. In opdracht van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst en het Stadsarchief Amsterdam werkte hij de afgelopen twee jaar aan de fotoserie Amsterdam Park.

Hoogtevrees heeft Hofman volgens mij niet want hij fotografeerde vanuit een hoogwerker.

Dit is de tweede keer dat hij dit heeft gedaan. Voor zijn serie Playground over oefenterreinen van defensie, politie en brandweer stond Hofman ook van “bovenaf” te fotograferen.

De foto’s roepen bij mij vooral herinneringen op.

In het Oosterpark ging ik altijd voordat ik naar school ging hardlopen met een vriendinnetje uit de buurt. Of in de zomer om verkoeling te zoeken in het pierenbadje daar.  Als ik aan het Amsterdams Bos denk, dan denk ik alleen aan sporten; de bosbaanloop, kanoën, waterfietsen, zwemmen en roeien.

Daarentegen zijn het Amstelpark, Vondelpark, Rembrandtpark, Westerpark Gaasperplas, Diemerpark en park Frankendael een memento van mooie vertoefmomenten.

De laatste zomers zit ik het liefst in park Frankendael waar de ooievaar op de schoorsteen frank en vrij op het park en op mij neerkijkt.

Mijn lievelingspark in het buitenland is definitely Park Güell in Barcelona.

Liggend op het bankje (ahum) met een boek met mijn hoofd in de wolken en in de schoot van mijn lief. En als het even kan een glas wijn.

De tentoonstelling Amsterdam Park is tot en met 17 april 2016 te zien.

In het Stadsarchief Amsterdam. De toegang is gratis.

De foto’s zijn niet alleen boeiend vanwege de mensen die er op staan. De parken zie je nu ook vanuit een ander perspectief.

Beide fotoseries zijn ook te bekijken op de site van Hofman: http://www.jeroenhofman.com/.  Mijn lievelingsfoto uit de serie Amsterdam Park is Waadplaats voor Ruiters in het Amsterdamse Bos.

Hoeveel parken in Amsterdam heb jij bezocht? Heb je een favoriete park in het buitenland?

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.