DWDD Pop Up Museum 2

Ik zal het meteen verklappen: de tweede editie van DWDD Pop Up Museum is leuker dan de eerste editie! Echt waar!

Misschien komt het omdat ik het afgelopen jaar zo vaak in een museum heb rondgedarteld dat deze editie een feest der herkenning van kunstwerken en kunstenaars is.

Ga je mee naar de depots van enkele musea? Ga je mee kunstkieken?

Bij binnenkomst van de tentoonstelling zie je als eerst de Walthamstow Tapestry van Grayson Perry hangen.

Dit imposante wandttapijtje heb ik al eerder gezien in het Bonnenfantenmuseum in Maastricht.

Voor de tweede keer heb ik ook Girl Study van Mark Manders weer van dichtbij mogen bekijken.

Ondanks dat het gezicht in een soort van persmachine samengedrukt wordt zie je duidelijk dat het om een gezicht van een jonge vrouw gaat.

In het Nationaal Militair Museum kun je twee beenprotheses zien. Een van kunststof, gedragen door Jaaike Brandsma.

Zij is de eerste vrouw die tijdens een Nederlandse missie ernstig gewond raakte. De andere is een houten beenprothese uit ongeveer 1832.

Als je de twee “benen” naast elkaar ziet, zie je wat een vooruitgang  er geboekt is op het gebied van protheses.  Helaas is er nog steeds oorlog op de wereld. Helaas heb ik er geen foto van kunnen maken.

Opvallend is een schilderij (ca. 1650) waarop dode militairen worden ontdaan van hun wapenuitrusting.

Links zie je een stapel kleding en een stapel van dode mensen.  Het  is luguber net als oorlog. De maker van het doek is onbekend.

Waarom zou hij/zij dit tafereel geschilderd hebben? Zou hij zelf een oud militair zijn geweest die dit leed wilde vastleggen? Of is zij een weduwe geweest die haar man heeft verloren tijdens de oorlog?

Foto: Wikipedia

Het Mauritshuis toont zes nog nooit eerder getoonde portretten zien uit de Gouden Eeuw.

Een daarvan is het Portret van Maria Timmers (1683) van Caspar Netscher.

In het  Kröller-Müller Museum werd ik natuurlijk erg blij van het schilderij Café-Chantant on Nes in Amsterdam van Isaac Israëls.

Maar het allerblijst werd ik van de Wunderkammer van Museum Boerhaave en het Teylers Museum.

In deze kamer kom je van alles tegen een mammoettand, bergkristal en voor de tweede keer een tekening van Albert Dürer van een Neushoorn.

Als museumliefhebber vond het erg interessant om een lade uit een Hafkensscheidkastje in het echt te zien. Daarin zitten verschillende soorten verfstoffen uit 1700 tot 1832.

DWDD Pop Up Museum 2 is tot en met  22 mei 2016 te zien.  Deze editie is spannender, toegankelijker en beter opgezet als de eerste. Gewoon gaan!

Mustsees zijn!

Het scheepvaartmuseum waarin je met een zoeklicht naar de schilderijen kijkt.  Deze zaal is puur avontuur! Bij het Tropenmuseum kun je een tekening van Utagawa Hiroshiye bekijken.  Hiroshiye was een Japanse kunstenaar die bekend is geworden met zijn landschapstekeningen. Van Gogh was een bewonderaar.

Voor meer informatie kiek hier!

Als je naar de DWDD Pop Up Museum 2 gaat, laat mij weten wat je ervan vindt!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.