André Rieu’s Liefde voor Detail

Een tentoonstelling over André Rieu?

Er is al zoveel over deze man geschreven dat ik dacht dat het een tentoonstelling zou zijn met dezelfde vioolklanken. Klanken die we allemaal wel kennen. Toen ik hoorde dat Liefde voor Detail met een maand verlengd is besloot ik toch om op de trein te stappen naar Maastricht.

Op de site van het museum staat aangegeven dat je als bezoeker een beeld krijgt van hoever de liefde voor detail bij Rieu gaat.

De tentoonstelling Liefde voor Detail begint met knipsels uit allerlei kranten. Van vroeger tot het heden.

Een van de knipsels was een foto samen met Anthony Hopkins. In 2011 heb deze foto langs zien komen in de krant maar heb er toen geen aandacht aan gegeven.

Hopkins is naast acteur ook componist en componeerde een wals genaamd And the Waltz Goes On. Deze werd door Rieu opgenomen. Vandaag heb ik hem voor het eerst beluisterd en hij is werkelijk prachtig!

 

In alle concerten van Rieu zie je prachtige kostuums. Tenminste dat vind ik.

Tijdens de tentoonstelling kom je als bezoeker erachter dat “alles” op elkaar afgestemd is. Van het model van de jurk tot aan de sieraden en soms zelfs tot aan de pruiken zoals dat in sommige tijden gebruikelijk was.

Ik was in de veronderstelling dat Rieu zich niet bezig zou houden met het ontwerpen van kostuums.

Maar dat niet zo. Rieu creëert in gedachten een kostuum en stelt dit voor aan zijn kostuumafdeling. Hij legt zijn idee uit aan de hand van foto’s. Daarna gaan de kostuumontwerpers ermee aan de slag. Dat was nieuwe informatie.

Rieu keurt zelfs de kwaliteit van de stoffen en geeft goedkeuring. Het maken van  een jurk duurt gemiddeld vier tot zes weken. Het proces wordt in gang gezet als een nieuw lied wordt toegevoegd aan het repertoire van een soliste.

Als je aan André Rieu denkt denk je automatisch aan een viool en aan de Wals.

In Liefde voor Detail maak je kennis met de vioolbouwers Martin en Niels Rijsemus. Je krijgt een beeld van de werkplaats. Het maakproces van de viool is in de afgelopen 400 jaar niet veranderd. Het duurt anderhalf tot twee jaar om een viool te bouwen.

Wist je dat een viool tussen de acht en veertien lakbeurten krijgt?  In totaal bestaat een viool uit ongeveer zestig onderdelen waaronder verschillende houtsoorten.

Ik heb veel kennis opgedaan wat betreft het onderwerp de viool. Tijdens de tentoonstelling is Niels aan het werk in de werkplaats en kun je hem vragen stellen.

Rieu is een liefhebber van de Wals en daarom is er een Walskamer. In deze ruimte ervaar je hoe het was om de Wals te dansen. Als je de maat niet weet kun je de aanwijzingen volgen op de vloer.

De tentoonstelling Liefde voor Detail is nog te zien tot en met 1 november 2015.

Voor meer informatie kiek hier.

Mijn liefde voor André Rieu is gegroeid.

Liefs,

Sandra

PS: Wil je de Walskamer ook zien?  Kijk dan op Instagram, Facebook of Twitter.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.