De politieke lijn van Mr. Haring

De expositie Keith Haring – The Political Line is te zien in de Kunsthal en laat het leven  en werk van Haring zien.

Honderdtwintig kunstwerken uit internationale  verzamelingen worden er getoond.

Keith Haring was een Amerikaanse kunstenaar  en activist (1958 – 1990) en staat bekend om zijn graffiti- art.

Zijn werk is geïnspireerd door graffiti, strips , muziek en dans en populaire cultuur. Al zijn werken hebben geen titels om de interpretatie ervan niet te beïnvloeden.

De expositie begint met zijn eerste werken; tekeningen en krantenknipsels.  Ook zijn er maskers en zelfs sculpturen te zien.

In 1978 beschrijft Keith Haring de belangrijkste grondslag voor zijn kunstwerken; “ Het publiek heeft recht op kunst en kunst is voor iedereen dan alleen voor de elite”. 

Om het publiek toegang te geven op zijn kunstwerken maakt hij zijn werken  in openbare ruimten zodat iedereen ze kan bekijken.  In de loop van de tijd ontwikkelt hij een beeldtaal die voor iedereen herkenbaar is.

In zijn atelier wilt Haring zich onderscheiden van andere kunstenaars.

Dit doet hij door bewust andere materialen dan de gebruikelijke te gebruiken. In 1980 gaat hij naast het gebruik van papier en plakband ook aan het werk met stadsafval en met zeildoeken die gebruikt werden om ladingen van vrachtwagens te dekken. Het werk dat je op de bovenstaande foto is acrylverf op leer.

In diezelfde periode wilde Haring het onderscheid tussen hoge en lage cultuur laten verdwijnen.

Hij was er van overtuigd dat niet alleen mensen met een hoge opleiding of uit een hogere  klasse de waarde van kunst, literatuur en muziek konden inschatten.  De gewone burger kon dat volgens hem ook.

Haring gebruikt al vroeg de video om zijn kunstwerken aan het publiek te tonen.

Het bereik is dan voor iedereen gelijk maar tegelijkertijd waarschuwt hij mensen niet afhankelijk te worden van de illusie van de TV en van de VHS (video).

In 1988 krijgt Haring de diagnose AIDS. Hij gebruikt zijn roem om campagne te voeren voor voorlichting en acceptatie van de ziekte.

Op 19 februari 1990 overlijdt Haring aan de complicaties van AIDS, zijn erfgoed wordt nu in stand gehouden door de Keith Haring Foundation, die hij een jaar voor zijn dood heeft opgericht.

Keith Haring – The Political Line  is te zien tot en met  7 februari 2016.

Voor meer informatie kijk op www.kunsthal.nl

De Black Light Room mag je niet missen.

Voor de degenen die niet in de gelegenheid zijn om de tentoonstelling te gaan bekijken heb ik een filmpje gemaakt van de Black Light Room. Deze is te zien op Instagram, Facebook en Twitter.  Zo maak ik een deel van Haring’s werk toegankelijk net zoals hij het gewild zou hebben.

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.