Kunstkijken: Anna Ruysch – Een stilleven van bloemen

Op PAN 2016 ging ik op zoek naar bekende kunstenaars en verhalen die bij een kunstwerk horen.

Op de beurs kwam ik twee schilderijen van Anna Ruysch tegen. Gisteren is bekend gemaakt dat het schilderij “Een stilleven van bloemen in een glazen vaas” is verkocht aan het Krannert Art Museum in Champaign Illinois.

Het schilderij zal worden tentoongesteld in de expositie Coveting Nature: Art, Collecting and Natural History in Early Modern Europe.  De tentoonstelling loopt van 31 augustus tot en met 22 december 2017.

 Wie was Anna Ruysch?

Anna was een Nederlandse kunstschilder die met name (bloem)stillevens schilderde. Haar zus Rachel Ruysch was ook kunstschilder en had meer bekendheid dan Anna.

Anna werd geboren in Den Haag in 1666.

Haar vader, Fredericus Ruysch was anatoom en botanicus. Kort na haar geboorte verhuisde het gezin naar Amsterdam. Haar vader werkte in het Hortus Botanicus. De planten en bloemen die hij mee naar huis nam, tekende Anna samen met haar zusje na.  Na haar huwelijk stopte ze met schilderen.

Ze signeerde vrijwel nooit haar schilderijen. Slechts een aantal schilderijen zijn aan haar toe te schrijven.

Wat is er te zien op het schilderij?

De bloemen op het schilderijen komen allemaal uit verschillende seizoenen.  Er zijn vier insecten:  een lieveheersbeestje, een slak  en twee vlinders.

De bloemen zijn in kleur aangebracht en de bladeren op de donkere achtergrond. De bloemen staan in het middelpunt en eén bloem hangt over de rand van de tafel. De bloemblaadjes en de helmdraden in de tulpen lijken net echt.

De ranonkel  (roze bloem) heeft wat donkere plekjes. Waarschijnlijk is dit schade die door insecten is aangebracht.

Als je vluchtig kijkt dan zie je alleen een slakkenhuis. Kijk je iets langer naar het schilderij dat het diertje er in zijn geheel is geportretteerd. Zelfs de voelsprieten!

Het schilderij is verkocht via internet.

Een stilleven van bloemen in een glazen vaas” werd naar het museum gestuurd. In Illinois heeft het museum de uiteindelijke beslissing genomen om het schilderij te kopen. De bezichtiging van het schilderij is niet levende canvas in de de galerij geweest. Bijzonder hoe de koop tot stand is gekomen toch?

Galerie Lowet de Wotrenge heeft laten weten dat ze op zoek gaan een vijfde Ruysch.

In drie jaar tijd heeft de galerie vier schilderijen van de Ruysch zusters ontdekt. Ik houd je op de hoogte!

Wat vind jij van het schilderij? Was jij naar PAN 2016?  

Op de foto hierboven zie je het schilderij zoal ik het op PAN 2016 zag.

Fijne avond,

Liefs,

Sandra

Photocredits: Galerie Lowet de Wotrenge

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.