In huize Kunstkieken (niet zo heel lang geleden) was onze grote gezamenlijke hobby het maken van een Art Selfie op Google Arts & Culture.
Sinds de Corona-tijdperk hebben we de Art Selfie opnieuw ontdekt. De functie is inmiddels uitgebreid. Maar daarover straks meer.
De Art Selfie zoekt portretten die op je lijken.
In de app maak je een selfie waarna Google in de archieven duikt om jouw look-a-like te vinden. Dit doet de app door jouw gezichtsvorm en een aantal kenmerken van jouw gezicht te matchen met portretten uit de aangesloten musea en galerieën.
Na het vergelijken toont de app, in percentages, de meest lijkende portretten (gezichten).
Het grappige dat de app daarbij niet kijkt of je een man of vrouw bent of naar jouw huidskleur. Dus jouw doppelgänger kan ook van het andere geslacht met een andere huidskleur zijn.
De Art Selfie is er niet alléén voor de fun.De Art Selfie laat ook zien waar je het portret kunt vinden en geeft (als het mogelijk is) informatie over het kunstwerk.
Ik blijf de Art Selfie ik steeds opnieuw interessant vinden omdat je er iedere keer nieuwe look-a-likes en daarmee nieuwe portretten kunt ontdekken.
Als je óók meerdere look-a-likes wilt ontdekken, dan kun je het best telkens andere selfies maken met verschillende gezichtsuitdrukkingen of vanuit verschillende standen/standen van jouw hoofd.
Er zijn ook drie andere functies die ‘leuk’ zijn om te gebruiken: Art Transfer, Color Palette en Art Projector.
Art Transfer transformeert jouw selfie met andere klassieke kunstwerken.
De selfies die je maakt met Art Transfer lijken het meest op Pop-Art. Mijn koningskoppel vindt dat heel cool!
Met de Color Palette vind je kunstwerken op basis van de kleuren van jouw foto. De foto binnen Color Palette hoeft niet perse een selfie te zijn.
Zo vond ik dit portret die ik maakte met een selfie. Gek genoeg vond ik deze twee juist veel meer op een look-a-like lijken.
De Art Projector laat je kunstwerken op ware grootte zien.
Met de Art Projector zie je bijvoorbeeld hoe De Kus van Gustav Klimt, in ware grootte, in jouw woonkamer zou staan. Het formaat van De Kus is 1.80 cm x 1.80 cm.
Het maken van deze foto gaat wel iets anders. Eerst richt je je camera op de vloer waarna er een virtuele standaard ontstaat. Hierna kun je een schilderij kiezen.
Misschien is het goed om te weten dat de Art-Selfies niet worden opgeslagen op de app van Google. Je kunt, als je dat wilt, wel jouw foto delen op social media, whatsapp en zelfs per e-mail.
Een klein minpuntje is dat de look-a-likes soms totaal niet kloppen. Maar met mijn getinte huidskleur is juist de Color Palette wel weer een uitkomst.
Bezoek jouw Art-Selfie in het museum.
Je kunt, als het mogelijk is, jouw look-a-likes een bezoekje brengen. Ik ga na de Corona-tijdperk weer een keer naar het Rijksmuseum. Dit keer speciaal om mijn doppelgänger op te zoeken. Ik hoop dat ik “Jan Steen” zal vinden.
Google Arts & Culture is er niet alleen om Art Selfies te maken.
Google Arts & Culture is veel meer dan dat. Je kunt er virtueel musea bezoeken, kunstwerken bekijken, en allerlei informatie vinden over kunst & cultuur. En dat allemaal uit je luie stoel!
Heb jij wel eens een Art Selfie gemaakt?
Stay safe en wees lief voor elkaar,
Liefs,
Sandra
NB: Zowel de tekst als foto’s zijn eigendom van kunstkieken.nl. De afbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze.