Maak je eigen Covid-19-Mondriaan!

Compositie II rood blauw en geel

“Sandra, ik ben niet creatief genoeg”. Sandra, ik kan niet tekenen. Sandra, ik kan écht niet schilderen”.

Inmiddels is mijn standaardantwoord: “Iedereen kan een Mondriaan namaken.”. Jij kan Mondriaan zijn!

Nee, dat kan ik niet.

Dus jij kan geen vlakken en lijnen maken?

Ehm, dat kan ik wel.

Lukt het je ook om zwarte lijnen te maken?

Ik geloof van wel. Jawel dat kan ik wel (vaak met een lach)

Zie je dat je een Mondriaan kan zijn!” (zeg ik altijd met een lach en een vette (beetje gekke) knipoog)

Vandaag daag ik je uit! Ik wil je vriendelijk maar ook met klem (lichte dwang) vragen om “de Mondriaan in jezelf” te gaan ontdekken.

Ik vraag je om een eigen Mondriaan te maken. Er is één voorwaarde: doe dit voor 20 mei aanstaande. Als je het wilt mag je jouw creatie ook delen onder deze blog. Als je jouw creatie gaat delen op FacebookInstagram of Twitter vergeet mij dan niet te taggen en de volgende hashtags te gebruiken: covid19mondriaan en kunstkieken.

Zoals jullie misschien al wel weten staat mijn werkkamer vol met replica’s van kunstwerken. Compositie II rood, blauw en geel is daar één van.

De originele schilderij dateert uit 1929/30 en behoort tot iemands eigendom en tot de categorie De Stijl. Afgelopen weekend heeft dochterlief (9 jaar) mijn replica nagemaakt. Haar Mondriaan heeft inmiddels een plekje in de gang (naast haar eigen versie van de Amandelbloesem van Gogh die ze maakte toen ze 5 jaar oud was) en zal ons altijd terugbrengen naar (onze) de Corona-tijdsperk.

Maak je eigen Mondriaan

Wat heb je nodig voor jouw eigen Covid-19-Mondriaan?

Een liniaal voor het trekken van de lijnen. Vernis voor het aanbrengen van een beschermlaag.

Om de vlakken in te kleuren heb je stiften, wasco, verf, snippers papier of stof in de kleuren rood, geel en blauw en de niet-kleuren zwart, grijs en wit nodig. Mondriaan was van mening dat je kleuren uit de natuur niet op een ‘natuurlijke’ manier kon overbrengen op een doek. In dit geval kun je er ook voor kiezen om andere kleuren te gebruiken zoals bijvoorbeeld pastelkleuren. Of kies een kleur uit jouw woninginrichting.

Kies je canvas! Waarop wil je tekenen, plakken of schilderen?

Wat mij betreft kun je hier ook weer heel vrij in zijn. Je kan kiezen voor papier, voor een schildersdoek, een stofdoek, een T-shirt of een sok. Het maakt niet uit zolang het maar wit van kleur is.

Als je jouw materiaal bij elkaar hebt gezocht ga je lekker zitten.

Pak je laptop, tablet of mobiel erbij en ga naar Google. Zoek een schilderij met vlakken. Uiteraard van Mondriaan! Struin net zolang op het internet  totdat je een Mondriaan hebt gevonden die je heel graag wilt namaken. Hierna is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Vergeet niet om de naam van de originele Mondriaan te noteren.

signeren eigen gemaakte Mondriaan
Schrijf op de achterkant de naam van de originele Mondriaan (én natuurlijk de datum waarop je het gemaakt hebt)

Nu is het de tijd om creatief te zijn én om je innerlijke Mondriaan te ontdekken!

Stap 1: Pak jouw lege canvas

Stap: 2 Verdeel het canvas in vierkante of rechthoekige vlakken. Wij hebben dit heel lichtjes gedaan met een grijze potlood. Na het trekken van de lijnen maak je deze zwart.

Stap 3: Kleur de vlakken in.

Stap 4: Als het nodig is, kleur hier en daar bij. Schrijf op de achterkant de naam van de originele Mondriaan (én natuurlijk de datum waarop je het gemaakt hebt).

Stap 5: Een Mondriaan nabootsen is precisiewerk en het lijkt simpeler dan het is. Kijk daarom vol trots naar jouw eigen gemaakte Mondriaan!

Stap 6: Laat het kunstwerk goed drogen.

Stap 7: Bescherm je kunstwerk door er een beschermlaag met vernis aan te brengen.

Stap 8: Geef jouw eigen gemaakte Mondriaan een plek!

Stap 9 / optioneelMaak een foto van jouw Mondriaan en deel deze onder deze blogpost of via Facebook, Instagram of Twitter.

Ik hoor ontzettend graag van je of het gelukt is om de Mondriaan in jezelf te ontdekken! Maar het liefst zie ik jouw Mondriaan onder deze post terug!

Veel plezier met het maken van jouw Covid-19-Mondriaan!

Liefs, Sandra

PS:  Hieronder een aantal blogs die ik ooit schreef over het werk van  Mondriaan:

Vaste collectie Mondriaan

Bert van der Leck & Mondriaan

Mondriaan en Liu Ye

Het atelier van Mondriaan

Pan Amsterdam 2018 – ontdekking van een nieuw werk vanMondriaan (ook een vlog)

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.