Menstype

August Sander (1876 – 1964) wordt beschouwd als de meest vooraanstaande fotografen van de vorige eeuw.

Hij wordt gezien als de grondlegger van de objectieve documentaire fotografie.  In gewone taal; hij wilde het leven en vooral mensen in beeld brengen en vastleggen. Dit  idee werkte hij in de jaren twintig uit.

Sander heeft de mens in zeven groepen onderverdeeld.

Te weten:  Der Frau (De vrouw), Der Bauer (De landbouwer), Der Handwerker (ambachtslieden), Die Stände (klassen en beroepen), Die Künstler (Kunstenaars), Die Großstadt (de stad) en Die letzen Menschen (de laatste mensen).  Voor de laatste groep fotografeerde hij ouderen, zieken en zelfs doden. Die groepen verdeeld hij weer in andere groepen.

Sander fotografeerde mensen in hun eigen leefomgeving en staan meestal centraal in beeld. Dit kon op het werk zijn of thuis, op een feest of in hun vrije tijd.  Ook spreek hij vaak mensen aan op straat die hem opvallen en die hij graag wilt fotograferen.

Laten we een paar foto’s bekijken.

fomu antwerpen august sander

Deze foto dateert uit 1926 en heeft als titel circusartiesten.  Het is een zwart wit foto, maar toch kun je het rood van de stalmeesterkostuums goed zien.

IMG_1995 martha heggeman

Bij dit portret is het mij niet meteen duidelijk wie deze vrouw is. De vrouw met tekeningen op haar wang is Martha Hegemann.  In Sanders’s tijd was zij een bekend kunstenaar.   De foto rechts heeft een bijzondere naam; de met de aarde verbonden vrouw.

De vrouw is oud maar geeft geen uitgebluste blik. Haar serene uitdrukking en de groeven in haar gezicht maken dat deze foto verschrikkelijk mooi is.

IMG_1998 IMG_2005

Deze mannen gaan zo een potje boksen. Zou een van deze heren daarna een date hebben met deze dame van stand?

IMG_2013 IMG_2009

Sander fotografeerde niet alleen maar mensen, maar ook de natuur en zijn woon-en leefomgeving in Keulen.

Daarnaast werkte hij vaak in opdracht.  Onder zijn opdrachtgevers zaten ook kunstenaars die hun kunstwerken lieten documenteren door Sander.  Als ze hem niet konden betalen dan gaven ze een kunstwerk kado.  Op die manier kwam er een collectie hedendaagse kunst in het huis van de fotograaf terecht.

Ook fotografeerde hij graag handen of eigenlijk de bewegingen ervan.

Pas  halverwege de jaren veertig maakt hij een afzonderlijke groep aan Studien – Der Mensch.  Deze foto’s kun je vergelijken met de werken van de Oude Meesters uit de schilder- en beeldhouwkunst.  Die richten zich op naaktstudies of creëerden zelfs studiemateriaal.

IMG_2020

Wat vond ik van de tentoonstelling?

In deze tentoonstelling ga je terug in de tijd. Landschappen, Botanie, Sardinië, Architectuur, industrie en ambachten komen allemaal voorbij. Het meest bijzondere vond ik de foto’s uit de groep Mensch Und Maschine; mensen en hun werkgereedschappen.

Tot wanneer?

August Sander – Meesterwerken en ontdekkingen is te zien tot en met 14 februari aanstaande. Helaas is deze tentoonstelling niet in Nederland te zien, daarvoor moet je naar het FoMu in Antwerpen. Nederlandse bezoekers krijgen op 13 en 14 februari gratis toegang tot het Museum in het kader van de Beste Buren actie.

Voor meer informatie kiek hier!

Liefs,

Sandra

 

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.