Boek: Blikseminslag – Carel Blotkamp

Blikseminslag - Carel Blotkamp

Blikseminslag – Stukjes over Kunst

Schrijver: Carel Blotkamp

Jaar: 2018

160 pagina’s

Paperback / Formaat:  17 x 24 cm

ISBN: 978 94 6262 151 0

Uitgever: Waanders & De Kunst

Verkoopprijs: € 24, 95

De schrijver

Carel Blotkamp heeft een aantal publicaties in tijdschriften en catalogi op zijn naam staan. Sinds 1967 is hij ook werkzaam als beeldend kunstenaar en heeft op tal van plaatsen geëxposeerd.

Omslag

We zien een blikseminslag in een weiland. Het gras vooraan is nog niet gemaaid. Ik vermoed (door het tegenlicht is het niet goed te zien) dat de boom een Eik is.

Blurb

Kunst werkt verslavend. Sommigen halen kunst het liefst naar zich toe om er alleen of met familie en vrienden thuis van te genieten. Anderen gaan zo vaak als ze kunnen op pad om musea, kerken, galeries en andere plaatsen te bezoeken.

Wat vond ik van het boek?

Bij het lezen van de tekst achterop het boek (de blurb) maakte mijn museum-kunstliefhebber-hart  een dansje. Dit boek moest ik gelezen hebben!

Blotkamp heeft, zoals hij zelf zegt, een reeks stukjes geschreven over een aantal onvergetelijke ervaringen, gebonden aan een bepaald moment en een bepaalde plek.  De titel blikseminslag verwijst naar de verpletterende indruk die kunst onverhoeds op je kan maken.

Ik heb het boek in drie dagen met een lach op mijn gezicht uitgelezen.

De  kunstbelevingen van Blotkamp zijn dan wel niet de mijne maar ik word door hem meegenomen. Ik geloof dat menig kunstliefhebber dit ook zo zal ervaren.

Giovanni Bellinni Leonardo Loredano

Zo vertelt Blotkamp dat hij als hij in London is altijd een bezoek brengt aan de National Gallery en altijd, maar dan ook altijd even langs Giovanni’s Bellinni’s portret van staatshoofd Leonardo Loredano, geschilderd in 1501 gaat.

Ik citeer:

‘Het is een klein schilderij, ongeveer 60x 45 cm, maar het is een monument. De statige figuur gehuld in rijke mantel en met het typische hoofddeksel dat bij zijn functie hoort, doet aan als een paspop. Zijn verschijning verleidt bijna onvermijdelijk tot psychologiseren. Was hij een oude wijze man, een meedogenloze machthebber, een liefhebbende grootvader?

Het is een fijn boek met sfeerrijke en heerlijke blikseminslagen.

Bovendien is het makkelijk te lezen en geeft ook veel informatie over (kunst) geschiedenis.  Tijdens het lezen heb ik ook een aantal keer het internet geraadpleegd om de kunstwerken die Blotkamp beschrijft erbij te halen.

Het boek  heeft veel emotie. De ene keer is de beleving grappig als Blotkamp beschrijft  hoe hij een  tentoonstellingscatalogus van bijna vier kilo (na de koop) met zich meezeult naar huis. De andere keer voel je met hem mee als hij zijn herinneringen aan bijvoorbeeld zijn oom Henk terughaalt.

Blotkamp laat zien dat kunst overal om ons heen is en niet alleen in musea.

Blikseminslag is zeker een aanrader voor de kunstliefhebber of eigenlijk moet ik zeggen kunstverslaafde.

Voor nu leg ik het boek in de boekenkast om het over een tijd het weer te lezen!

Een fijne dag,

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

9 reacties

 1. Sandra heb ik mij net een paar dagen geleden ontdekt op Insta.
  Ik heb direct mijn “research” gedaan en ik moet je zeggen, het is nu al zeer interessant om Kunstkieken te volgen. Groeten Sonja ????

 2. Hoi Sandra, wat een leuke review! Het is duidelijk, fris, en zo te lezen de moeite waard om het boek aan te schaffen!

  Bedankt !

 3. Beste Sandra,
  Ik sta keer op keer versteld van jouw schrijfstijl. Ga je nog wel bloggen? Ik mis jouw blogs enorm.
  Mvg,
  Paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.