Bold

Carolien Sikkend fotografeerde vrouwen die hun haar hebben verloren als gevolg van ziekte. De foto’s zijn te zien in de tentoonstelling Bold.

Driekwart van de gefotografeerde vrouwen werd kaal als gevolg van chemotherapie. De overige vrouwen hebben de auto-immuunziekte alopecia, waardoor het haar  uitvalt en niet meer teruggroeit.

Voor de meeste vrouwen is haarverlies een bijzondere heftige ervaring en ervaren het  verlies als een deel van hun vrouwelijkheid. De geporteerde vrouwen zijn in de leeftijd van 17 tot 72 jaar.

Kaal worden lijkt mij erg heftig. De leeftijd waarop dat gebeurt maakt denk ik niet uit.

Nog steeds worden lange lokken gezien als feminien. Kort haar staat voor mama’s die hun weelderige haardos niet aankunnen.  Een vrouw met een kaal hoofd wordt twee keer nagekeken.

Ik vind het moedig dat al deze vrouwen hun pruik hebben afgedaan. Want zelfs zonder haar zijn ze allen vrouwelijk.

Vrouwelijkheid  zit em dus niet in het haar. Waar dan wel?  Ik zie dat al deze vrouwen schoonheid uitstralen. Wat is die schoonheid is;  een mooie glimlach, ogen die stralen en  verzorgde handen.  En niet te vergeten prachtig gevormde lippen en ogen.

De tentoonstelling Bold is tot en met 22 augustus te zien in Fotogalerie De Gang, Grote Houtstraat 43 in Haarlem.

De expositie is vrij toegankelijk en de fotogalerie is geopend tijdens winkeluren. Wat mij betreft zeker een must see!

Voor meer informatie kiek hier!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

 1. Mijn haar verliezen door de chemo was heel heftig. Vergis je niet: het gaat niet alleen om je weelderige lokken maar over alle haren op je lijf. Ik mis mijn wenkbrauwen bijvoorbeeld het meest omdat ik zonder een blote billen gezicht heb. Kaal ben ik kwetsbaar. Daarom zijn deze vrouwen geweldig.

  • Beste Anoniem,
   Dank voor jouw reactie en openhartigheid. Ik kan mij niet voorstellen hoe het voelt zonder haar. Maar het lijkt mij erg heftig en vooral leeg. Ik wens je veel sterkte en kracht toe. Idd het zijn geweldige vrouwen, maar vooral ook moedig dat ze dit aandurven.

   Liefs en een digitale knuffel,
   Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.