Krantenlezers

Krantenlezers de tentoonstelling van Eddy Posthuma de Boer (1931) en is vanavond geopend in het Persmuseum.

Als eerbetoon aan de in zijn voortbestaan bedreigde papieren krant worden er vijftig foto’s van krantenlezers getoond. Gefotografeerd over een periode van ruim veertig jaar over de hele wereld. Ze zijn prachtig!

Lees jij nog wel eens een papieren krant?

Ik was een trouwe papieren krantenlezer. Inderdaad was.  Exact 8 maanden geleden heb ik zonder pijn in mijn hart mijn krantenabonnement vaarwel gezegd.

Das wel raar, want insiders weten dat ik niet zonder een papieren krant kon leven. De geur van een pasgedrukt courantje daar leefde ik van op. Mijn courantje ging overal mee op pad totdat ‘ie’ op was. Dan ging ‘ie’ voor de hergebruik in de kattenbak of naar mijn buurman. Dat waren mooie tijden.

Tegenwoordig lees ik de krant digitaal en vooral vluchtig. Een krantenlezer zal ik altijd blijven maar dan eén zonder inktvingers.

 

Ik heb twee rondes gedaan van Krantenlezers.

De tweede keer zag ik veel meer in een foto dan de eerste keer.  Zo ‘las’ ik de houding en de blik van een persoon tijdens het lezen van een krant.  Voor de eerste keer in mijn leven kwam de gedachte bij mij op dat een krant liggend, staand en zittend  kan worden gelezen.  Of zelfs samen met iemand. Ook kom je erachter hoe mensen hun krant vasthouden.

Bij de tentoonstelling is er ook een krant uitgebracht genaamd Krantenlezers.

Deze is in beperkte oplage te koop voor het bedrag  € 2,50. In het krantje staan foto’s uit de tentoonstelling en niet getoonde foto’s. De tentoonstelling toont slechts een kleine selectie van alle foto’s van krantenlezers.

Ik hoop en eigenlijk wacht ik al met smart op Krantenlezers II.

In de tussentijd zal ik krantenlezers bespieden tijdens mijn openbaar vervoer ritjes.  Krantenlezers observeren is een groot feest!  Net zoals het eindelijk weer verliefd worden op een tentoonstelling.

De tentoonstelling Krantenlezers is  zien tot en met 6 september 2015.

Het zijn mooi-intieme-krant-lees-momenten die Posthuma de Boer vastgelegd heeft. Krantenlezers is een absolute must see en een ode aan de krantenlezer.

Voor meer informatie kiek hier! voor foto’s van Posthuma de Boer hier!

Liefs

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.