Breitner’s Kimono Meisjes

Het schilderij De Rode Kimono van Breitner heb ik, in mijn hele leven, drie keer gezien.

Twee keer in het Stedelijk Museum en van de week in het Rijksmuseum in Amsterdam. Als jong meisje zag ik het schilderij De Rode Kimono voor het eerst. Toen wist ik nog niet dat er nog veel meer versies waren van dit schilderij. Ik keek er naar en vond de kimono prachtig! Voor het eerst hangen alle versies (voor zover bekend) bij elkaar in het Rijksmuseum in de tentoonstelling “Breitner: Meisje in Kimono”.  De tentoonstelling bestaat uit 14 schilderijen waarvan 13 Meisjes in Kimono en 1 naakt.

Naast schilderijen worden ook tekeningen, schetsen en foto’s getoond die Breitner maakte ter voorbereiding van de schilderijen.  De kunstenaar was gefascineerd door de Japanse kunst, waarschijnlijk door zijn verblijf in Parijs in 1884, waar het Japonisme in de mode was.

 

Wie is nu het model op al die “Kimono schilderijen” van Breitner?

Door de aantekeningen in de schetsboeken van Breitner en foto’s weten we dat het meisje Geesje Kwak heet. Zij poseerde voor Breitner tussen haar 16e en 18de jaar. Op slechts één schilderij heeft iemand anders model gestaan; Anna Kwaw het zusje van Geesje. Dit schilderij komt uit een privécollectie.

Op alle voorstellingen zien we het Meisje (half) liggen of staan. Breitner heeft maar een schilderij geschilderd waarop het Meisje in Rode Kimono voor een spiegel zit (1895/1896).

De schilderijen met de blauwe kimono’s zijn de eerste versies van “Meisje in Kimono” versies.  Dit is het eerste schilderij: Het Oorringetje (1893).

Breitner heeft deze studie geschetst ter voorbereiding van het schilderij. Uiteindelijk heeft Breitner ervoor gekozen dat het model naar haarzelf kijkt in de spiegel.

Op 11 augustus 1893 bracht Breitner het naar kunsthandelaar Van Wisselingh en Co ( aan Kalverstraat 194)in Amsterdam. Het schilderij heeft vijf dagen in de etalage gestaan en is voor 150 gulden verkocht. Breitner had een contract afgesloten met de kunsthandelaar om tegen een weekgeld van ongeveer 50 gulden, al zijn schilderijen en aquarellen uitsluitend door Van Wisselingh te laten verkopen. De meeste meisjes in kimono zijn op die manier verkocht.

Tijdens de voorbereiding van de expositie is er onderzocht hoe al deze schilderijen zijn ontstaan; letterlijk van schets tot schilderij.

In de tentoonstelling is er een film te zien waarin er een bijzondere ontdekking naar boven komt. Namelijk dat er onder het Meisje in witte kimono uit de collectie van het Rijksmuseum nog een schilderij van een naakte vrouw zit.  De vraag (of eigenlijk vragen) is: Zijn er nog meer modellen dan Geesje geweest?

Dit schilderij bijvoorbeeld is waarschijnlijk  “een gespiegelde versie” van Meisje in rode kimono.  Alleen is het formaat anders en heeft Geesje haar ogen open in plaats van gesloten.

Breitner: Meisje in kimono is een kleine charmante tentoonstelling en is tot en met 22 mei 2016 te zien in het prachtige Rijksmuseum.

Ik vond het een boeiend om te zien hoe de schilderijen tot stand zijn gekomen.  Op het eerste gezicht lijken de kimono-meisjes op elkaar maar als je goed kijkt (en langer dan 60 seconden) zie je de verschillende poses, achtergronden en de blikken van de modellen.

Veel kijk en ontdekplezier!

Voor meer informatie kijk op: het Rijksmuseum

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

5 reacties

 1. Ik weet niet hoe je dit doet naast je baan en de kids. Ga vooral door, ik geniet er ook van vanuit mijn luie rietenstoel.

  • Hi Jan,

   Het lukt niet altijd zoals je weet ivm drukte op het werk, maar het is en blijft een hobby.
   Groetjes, Sandra

 2. Ik ben mee eens met Inez ik geniet meer en meer van elke blog ga door aub kieken vanuit me lui stool lekker warm thuis

 3. Beste Sandra, de laatste tijd geniet ik nog meer van jou stukken zeg!
  Ik weet soms niet meer wat ik als reactie moet geven. Ga zo door, ik geniet er enorm van.

 4. Leuk stuk! Was mij niet opgevallen! Het Japponisme dat startte in Parijs is hedendaags niet meer weg te denken uit welke samenleving dan ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.