Breitners kimono meisjes

Breitners De Rode Kimono heb in mijn leven drie keer gezien.

Twee keer in het Stedelijk en van de week in het Rijksmuseum. Toen ik als jong meisje dit prachtige schilderij voor het eerst zag wist ik nog niet dat er nog veel meer versies waren van Meisje in kimono.

In het Rijksmuseum hangen voor het eerst alle versies (voor zover bekend) bij elkaar; 14 schilderijen in totaal.

Naast schilderijen worden ook tekeningen, schetsen en foto’s getoond die Breitner maakte ter voorbereiding van de schilderijen.  De kunstenaar was gefascineerd door de Japanse kunst, waarschijnlijk door zijn verblijf in Parijs in 1884, waar het Japonisme in de mode was.

Wie is nu het model op al die Kimono schilderijen van Breitner?

Door de aantekeningen in de schetsboeken van Breitner en foto’s weten we nu dat het meisje Geesje Kwak was die tussen haar 16e en 18de jaar voor de kunstenaar poseerde.

Op 13 schilderijen is Geesje terug te vinden in een rode, witte of blauwe Japanse kimono.

Op slechts één schilderij heeft iemand anders model gestaan; Anna Kwaw het zusje van Geesje. Dit schilderij komt uit een privécollectie.

In de serie van de meisjes in kimono is er maar een schilderij waar het model rechtop zit.

Breitner heeft deze tekening gemaakt ter voorbereiding. Op het schilderij kijkt ze uiteindelijk in de spiegel.

De schilderijen met de blauwe kimono’s zijn de eerste Meisje in Kimono versies.

Dit is het eerste schilderij uit de reeks. Op 11 augustus 1893 bracht Breitner het naar kunsthandelaar Van Wisselingh en Co ( Kalverstraat 194). Na slechts vijf dagen in de etalage te hebben gestaan was het verkocht. De kunstenaar had een contract afgesloten om tegen een weekgeld van ongeveer 50 gulden, al zijn schilderijen en aquarellen uitsluitend door Van Wisselingh te laten verkopen. De meeste meisjes in kimono zijn op die manier verkocht.

Tijdens de voorbereiding van de expo is er onderzocht hoe al deze schilderijen zijn ontstaan; letterlijk van schets tot schilderij.

In de tentoonstelling is er een film te zien waarin er een bijzondere ontdekking naar boven komt . Namelijk dat er onder het Meisje in witte kimono uit de collectie van het Rijksmuseum nog een schilderij van een naakte vrouw zit.  De vraag (of eigenlijk vragen) is: Zijn er nog meer modellen dan Geesje geweest?

Dit schilderij bijvoorbeeld is waarschijnlijk  “een gespiegelde versie” van Meisje in rode kimono.  Alleen is het formaat anders en zie je haar ogen.

Breitner: Meisje in kimono is een kleine charmante tentoonstelling en is tot en met 22 mei 2016 te zien in het prachtige Rijksmuseum.

Ik vond het een boeiend om te zien hoe de schilderijen tot stand zijn gekomen.  Op het eerste gezicht lijken de kimono-meisjes op elkaar maar als je goed kijkt (en daar heb je meters- kimono- stof -tijd voor) zie je de verschillende poses, achtergronden en de blikken van de modellen.

Veel kijk en ontdekplezier!

Voor meer informatie kijk op: het Rijksmuseum

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

5 reacties

 1. Ik weet niet hoe je dit doet naast je baan en de kids. Ga vooral door, ik geniet er ook van vanuit mijn luie rietenstoel.

  • Hi Jan,

   Het lukt niet altijd zoals je weet ivm drukte op het werk, maar het is en blijft een hobby.
   Groetjes, Sandra

 2. Ik ben mee eens met Inez ik geniet meer en meer van elke blog ga door aub kieken vanuit me lui stool lekker warm thuis

 3. Beste Sandra, de laatste tijd geniet ik nog meer van jou stukken zeg!
  Ik weet soms niet meer wat ik als reactie moet geven. Ga zo door, ik geniet er enorm van.

 4. Leuk stuk! Was mij niet opgevallen! Het Japponisme dat startte in Parijs is hedendaags niet meer weg te denken uit welke samenleving dan ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.