Podium

Sinds 1870 verzamelt het Rijksmuseum kostuums. De collectie bestaat uit dames, heren, en kinderkleding.

In totaal heeft het museum 10.0000 kledingstukken en accessoires en heeft ze daarmee de oudste museale kostuumcollectie van Nederland.

Veel van de kostuums zijn geschonken en komen uit de bovenste laag van de bevolking. Kleding van het gewone volk vind je hier niet tussen.

Catwalk is de hippe naam van de nieuwe tentoonstelling die vanaf vandaag te zien is in het Rijksmuseum.

De naam moet wel blits zijn want de vormgeving van de tentoonstelling is gedaan door fotograaf Erwin Olaf.  In een van de zalen is er een zelfs een runway waar je een modeshow kan bekijken. Sommige poppen hebben een gouden eeuw gezicht. Liked it!

De bruidsjapon van Helena Slicher (1737-1776) die ze volgens overlevering droeg bij haar huwelijk op 4 september 1759 met Aelbrecht baron van Slingelandt (1732-1801) (achterkant)

Een hoogtepunt  van de tentoonstelling is de bruidsjurk van Helena Slicher.

De jurk bestaat uit ongeveer 17 meter zijde die geborduurd is met bloemen (tulpen, hyacinten, anjers en fantasie-bloemen). Het meest opvallende is de breedte van de rok, die is namelijk 2 meter. Daarbij komt nog een sleep van 1.90 meter lang.  Met deze jurk kun je dus alleen maar dwars door een deur.  De familie Slicher heeft altijd aangegeven dat dit de bruidsjurk is van Helena. Helena was niet van adel en het is onwaarschijnlijk dat een “gewoon” meisje als zij deze jurk zou hebben gedragen.

 

Een andere mustsee is een onderbroek. Ondergoed wordt op het lijf gedragen en wordt eigenlijk nooit bewaard.

Het is dus zeldzaam dat deze 17e eeuwse onderbroek nu te bewonderen is. Het is de  onderbroek van Hendrik Casimir I (graaf van Nassau Dietz en stadhouder van Friesland, Groningen en Drenthe).

In Engeland is er één Koninklijke onderbroek van zijde bewaard gebleven. Deze is van linnen.

Een ander voorwerp die mijn aandacht trok is de hoed met een kogelgat. De hoed is van de zoon van Hendrik , Ernst Casimir.

De voornaamste reden dat de onderboek en hoed bewaard zijn gebleven is dat beiden heldhaftig stierven op het slagveld.

Catwalk is een tentoonstelling waar je veel te weten komt over kledingstukken uit de periode vanaf 1700 en 1960.

Jammer dat het een kleine tentoonstelling is.  Ik had veel meer zalen en nog veel meer kledingstukken verwacht. De aankleding van Olaf (met name het catwalk-tapijt) en de Mondriaanjurk maken dit weer goed.

Catwalk is te zien tot en met 16 mei aanstaande.

Voor meer informatie kiek hier!

De foto van de onderbroek is gemaakt door fotograaf Peter Pasman. Het lukte mij niet om de “kreukels” goed te fotograferen.

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

    • Op het moment is er zoveel te zien in Amsterdam. Het vijfde Meesterwerk van Marc Chagall mag je zeker niet missen!
      Fijne dag alvast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.