Cabbit en Folf

In  CSI Las Vegas is er een aflevering genaamd Fur and Loathing waarin Gil Grissom en Catherine Willows de dood van een vrouw onderzoeken.

n het onderzoek komen zij er achter dat er nog een slachtoffer is; een man in een wasbeer pak. Het bewijsmateriaal leidt de twee naar de Plushies and Furries Convention.

Het was de eerste keer dat furs zag. Ik wist niet dat er een wereld bestond van een mensen die zich graag kleedt in bonte vachten van wezens met menselijke trekken.

Wezens die je vaak tegenkomt in game- of tekenfilmfiguren. Er zijn verschillende fursonas (furry personages).  Zo heb je de Cabbit – een persoon tussen een kat (cat) en een konijn (rabbit). De Folf is een persoon tussen een vos (fox) en een wolf.

De voorliefde van deze bijzondere hobby en voor sommige een levensstijl begint in de jaren 80 als de eerste computers de deur openzetten naar een virtuele wereld.

Games moedigen het aannemen van een alter ego aan. De eerste grote furry convention was in 1987. Tegenwoordig heb je congressen waar furs van over de hele wereld elkaar ontmoeten.

De Belgische fotografe Charlotte Lybeer (1981)) heeft furries gefotografeerd in hun persoonlijke omgeving.

De portretten zijn levensgroot zodat je letterlijk huid tegen vacht staat.

Op de vraag wie al deze mensen zijn krijg je geen antwoord.  Je krijgt alleen informatie van hun leefomgeving en wat zij onder het fursuit dragen. Doorgaans is dit een zentaipak. Gemaakt van doorzichtig lycra. Het valt mij wel op dat ze allemaal dezelfde kleur vloer hebben.

Ik heb begrepen dat de furries elkaar via het internet in hotels ontmoeten.

Vaak zonder medeweten van familie thuis. De ontmoetingen zijn letterlijk stille ontmoetingen want de regels van deze levensgrote knuffels bepalen dat spraak en geluid verboden is.

De magie van het pak mag niet worden doorbroken.  Net zoals het publiekelijk aan- of uitkleden not done is. Het pak bestaat  uit een volledig kostuum of slechts uit een hoofd, staart en poten. Meestal worden de kostuums zelf gemaakt. Tegenwoordig zijn er fursuit-makers waarbij je de pakken kunt bestellen.

‘De bonte avonturen van de Cabbit en de Folf ‘ is een eyeopener-foto-expositie. Een tentoonstelling die je niet vaak zult tegenkomen.

Lybeer toont een wereld waar wij geen weet van hebben.  Ik vond de foto’s wel schattig en soms ook wel grappig om te zien.  Ik vroeg mij wel steeds af: Is deze furry een man of een vrouw?

De tentoonstelling is tot en met 7 juni 2015 te zien.

Voor meer informatie kiek hier!

Liefs

Sandra

PS: Fur and Loathing is de vijfde aflevering van seizoen 4 van CSI Las Vegas.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.